Обясниха защо е полезна средиземноморската диета

Яжте зехтин, ядки и авокадо
Обновена: 20 май 2014 18:16 | 20 май 2014 18:12,
8
Обясниха защо е полезна средиземноморската диета
Снимка: Reuters

Средиземноморската диета предпазва от сърдечносъдови заболявания, като съществено понижава кръвното налягане. Ново изследване на британски специалисти разкрива как става това, пише в. "Дейли експрес".

Някои от ключовите храни в Средиземноморската диета - зехтин, ядки и авокадо, са богати на ненаситени мазнини. Други като целина, моркови и зелени листни зеленчуци изобилстват от нитрати и нитрити. Именно на тази комбинация се дължи същественото понижаване на кръвното налягане, обясняват авторите на изследването от Кралския колеж в Лондон.

"Настоящото проучване помага да обясним защо Средиземноморската диета допринася за намаляването на случаите на сърдечносъдови проблеми", казва професор Филип Итън от изследователския екип.

Отдавна е известно, че зехтинът, зеленчуците, плодовете и ядките предпазват от инсулт и инфаркт. Новото проучване разкрива механизма, на който се дължи благоприятният ефект. В експерименти с мишки изследователите са установили, че нитро мастните киселини, получени от реакция между ненаситените мастни киселини в зехтина и азота в зеленчуците, блокират ензим, наречен sEH, който повишава кръвното налягане.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да както при всяка кухня, така и при Средиземноморската вегетарианската част е полезна. Иначе ако си плющите паста и пица ще надминете и американец по тегло. Питайте най-добре една баба на село в Балкана коя кухня е полезна: домашен бобец, салатни зеленчуци, МЛЯКО! и от време на време някоя домашна кокошка или яре/агне.
6
0
 
2
 
! Отговори
мариаантоанета преди 9 години
и пасти...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Люпете повече семки на стадиона и ще живеете по-дълго
4
1
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
A ЗА ЖДА СТЕ ДОБРИ АКРОБАТИ ВЪВ КРЕВАТНАТА ГИМНАСТИКА ВСЕКИДЕВНО ТРЯБВА ДА КОНСУМИРАТЕ ДВА ПЪТИ ДНЕВНО ПО ДВЕ ЯДКИ БРАЗИЛСКИ ОРЕХ! НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ОТ ЦЕНАТА МУ 18-25 ЛВ ЗА КИЛОГРАМ ЗАЩОТО Е БОГАТ НА СЕЛЕН И ОСВЕН ЧЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН ЗА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ СЕ ПРЕПОРЪЧА И КАТО МНОГО МОЩНА ПРОФИЛАКТИКА НА РАК,СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, АНЕМИЯ И ОЩЕ БЕЗБРОЙ ЗАБОЛЯВАНИЯ.МНОГО ДОБРО Е СЪДЪРЖАНИЕТО В НЕГО НА ЦИНК И МАГНЕЗИЙ-ДРУГИТЕ ДВА ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТА УЧАСТВАЩИ ВЪВ ЗАХРАНВАНЕТО НА КЛЕТКИТЕ.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зехтина е полезен но този който пристига в България не е пресен, не е и чист. Зехтина престоял повече от година често мирише кофти
2
1
 
15
 
! Отговори
Крият нещо! преди 9 години
Защо криете важни неща за средиземноморската диета?! А това, че народите тук употребяват (егати думата!) перно, рикар, пастис, грапа, узо, чипуро, йени ракъ, арак, ракия, мастика и добри количества червено вино! Както твърдят руски учени, алкохолът сам по себе си е добър антиагрегант. А червеното вино е балсам за кръвоносните съдове, вероятно заради ресвератрола. Разни англосакси напоследък искат да развенчаят ресвератрола, но това е, защото повечито са халбаджии.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почваме. Особено пък щом британските учЕни са го изчислили...нема начин и само средиземноморска и никва друга...Той още откак се е появил чуека на света само около средиземноморието не го е моряло повишено кръвно

Спонсорирани публикации