Диетично безалкохолно, ама не съвсем...

Експерименти показват, че от тях се напълнява
13
Диетично безалкохолно, ама не съвсем...
Снимка: архив, Ройтерс

Международен екип от лекари обвини популярния заместител на захарта аспартам, използван в много диетични безалкохолни напитки, за напълняването на хора, които спазват диета, съобщи Ню съйънтист.

Експерименти с мишки показаха, че когато се разгражда в храносмилателната система, аспартамът нарушава важни процеси за неутрализирането на вредни токсини, произвеждани от живеещите там бактерии.

Той пречи на действието на ключовия ензим чревна алкална фосфатаза и токсините се натрупват и дразнят лигавицата. Това причиняво възпаление, водещо до хронични болести като диабет.

В комбинация с мазни храни аспартамът причинява по-голямо напълняване при мишките. Той повишава и кръвната им захар - един от признаците за развиване на диабет.

Учените от института Уайзман и Общата болница в Бостън настояват да бъдат направени изследвания за действието на аспартама и с хора, като бъде проверено дали е възможно добавка с ензима чревна алкална фосфатаза да намалява този ефект. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Диетични безалкохолни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Абе тъпчете спартам инпалнови мазнини бе. Колкото повече баламурници цофисат, толко по-мога да кажа на шефа "я ми дигай заплатата, щото ме търсят от всички други фирми". Като останем малко тези, които четем етикетите ще има повече да си делим!
7
2
 
2
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
От опит знам, ям и пия само това което организма ми го иска. Не очи,не глава, не хора,не Диетолози, .... слушайте организма си Ако можете да чувате. Ако не има и следващ живот... Поне така казват.....
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веганите само некви лайтове и неконтролирани добавки пият. Увреждат си тялото съвсем съзнателно.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пия само Мездренска рикия 74 градуса от таа на баце Симо, вкръпва на момента.
4
0
 
17
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Още ли се лъже народа да пие нещо различно от качествена водка ?
3
2
 
5
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
До 4Какво общо имат дрехите,че не разбрах?
2
9
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
С колко кубика безалкохолно са ги заредили тези плъхове за да си докажат тезата има ли изобщо някаква напитка или храна с която след като се прекали да не води до проблеми всичко е в консумираното количество така ,че имате много здраве.
1
7
 
8
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Такова нещо като диетично безалкохолно няма.Идеята на Москов за данък вредни храни беше супер заради огромното количества сол,захар и т.н. Специално тези напитки трябва да ги забранят заедно със чипса.