Създаването на хапче против стареенето е невъзможно

От какво зависи дълголетието?
8 окт 2021 17:45, Нели Христова
44
Създаването на хапче против стареенето е невъзможно
Снимка: Pixabay

Невъзможно е да се създаде хапче срещу стареенето, приносът на гените към продължителността на живота е около 25%, докато начинът на живот на човек допринася с 50%, каза директорът на Руския геронтологичен научно -клиничен център „Н. И. Пирогов“, главен гериатър на свободна практика от Министерството на здравеопазването на Русия Олга Ткачева, цитирана от TACC.

"Хората чакат да кажа, че има такова хапче за старостта – взимаш го и всичко е готово. Няма такова хапче. Стареенето е много сложен и комплексен процес. За да спрем стареенето, да забавим стареенето, ние също трябва да действаме по този начин - комплексно", каза тя.

Ткачева уточни, че продължителността на живота се определя от редица фактори, от които генетиката заема само една четвърт. "Колкото по-възрастен е човек, толкова по-важна е генетиката за него. По правило хората, които са преминали границата на 90, на 100 години са хора, които имат определен генотип на дълголетници. Но като цяло приносът на генетиката е 25%, друга част е заета от екология, условия на живот, ниво на медицинска помощ, но 50% са така наречените поведенчески рискови фактори, начин на живот <...>, които зависят от самия човек, никой няма да му запази здравето, той на първо място трябва да се обича и да мисли за собственото си здраве, а медицината само помага на (човек) “, обясни експертът.

"Има перспективи, терапия с генно инженерство, регенеративна медицина - всичко това е медицината на бъдещето, която със сигурност ще удължи живота. Но днес най -важното е да използваме методите, които познаваме добре. Дори не можем да ги приложим напълно днес, защото не можем да убедим пациентите, че трябва да мислят за собственото си здраве и какво ще се случи с тях“, заключи Ткачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде царството на Антихриста и разни геронтолози и футуристи са просто негови неосъзнати слуги.
16
1
 
0
 
! Отговори
след Потопа преди 2 години
До ПроСоТоДните на живота ни са естествено седемдесет годиниИли даже, гдето има сила, осемдесет години;Но и най-добрите от тях са труд и скръб,Защото скоро прехождат и ние отлитаме.89 Псалом ДавидовИначе рептилите ги помпат с нещо, но повече от 100 години не могат да им докарат. Справка: Рокфелер с 6-те сърца и английският принц.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много скоро до 10-15 години дълголетие ще бъде не само желателно, но и задължително. Всичките тези идеи за колонизиране за добиване на ресурси от други планети, за развитието на нови науки и технологии изисква продължителен опит и труд които с текущата продължителност на живот и технологии невъзможен. има прекалено много загуба и изкривяване на информацията и наука
14
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...абе не е много сигурно..Аз имам "обосновано предположение" да смятам,че световете,в които човек се озовава след като напусне нашия,са безкрайно много и "предлагат" безкрайно много варианти за.."връщане в материалното"..Та МОЖЕ и да не попаднеш в "по-светъл" свят...Нямаш си представа колко "джипсисайтове" има в "Отвъдното"...
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Природата е по-силна от човека. Затова се появяват вируси и болести. Природата иска да пречисти планетата и да създаде по-качествен живот чрез еволюция. Силните и здравите индивиди ще оцелеят, за да създадат силно потомство. Сухите съчки ще изгорят. Ако си суха пръчка, уви умираш. На природата не й пука за теб..
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Природата го е измислила. Никой не може да победи смъртта и стареенето. И това е за добро. Щото представяте ли си Бил Гейтс да беше безсмъртен. Тоя щеше да унищожи човечеството. А така след няколко години ще си отиде и той. Ще дойдат други гадове на негово място, но и те ще си отидат. Обаче колкото си по-богат, толкова повече не ти се мре. Това е предимството да си беден.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стараенето се забавя със бавен и спокоен живот.Хората в момента не живеят такъв живот.
10
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Много по-важно е да се легализира евтаназията по собствено желание от колкото това "безсмъртие".Като те налегнат дузина болети, и си непотребен за обществото и тежест за семейството ти, защо ти е да караш до 100 години?
9
1
 
7
 
! Отговори
Естествено преди 2 години
Населението решително го намаляват !
8
2
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Английската къртица на 100 години смуче кръв като вампир :)))
7
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО! СЛАДОЛЕДА, МОРКОВИТЕ, БОРОВИНКИТЕ И РИБАТА ИМАТ ПОДМЛАДЯВАЩ ЕФЕКТ НО Е ПРЕКАЛЕНО СЛАБ! АКО СЕ КОНЦЕНТРИРА НЕЩОТО В ТЯХ КОЕТО ПОДМЛАДЯВА ОРГАНИЗМА ЩЕ ИМА И ХАПЧЕ ЗА ПОДМЛАДЯВАНЕ!
6
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
...та:-"Понеже в блуждаенето си човек е пръст,дните му ще бъдат..120 години"...Това ,според Писанията,е заявил Сам Господ ,след като е предизвикал Потопа..Е,ако това са "фантазии" на древните,защо при 40-години продължителност на живота тогава /средно/,им е "дошло на ум" да споменат 120?..Но,да се върнем в съвремието...както се изрази "Двойникът",.."Човек старее така,както живее"
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кат не става с хапче, да пробват с ваксина.
4
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
хм...Стареенето и смъртта са В ОСНОВАТА на "Кръговрата на Природата"!!!..НЯМА физическо тяло,било животно или растение на Земята,което да няма своето раждане,младост,РАЗМНОЖАВАНЕ и смърт!!!!...Що се отнася до дълголетието:..-СЕГА теории може да има всякакви,защото "Съвременния човек" започва да надзъртва,макар и плахо,в Правилата на Вселената..Но ми е интересно друго:..-Защо древните,при ТОГАВАШНА продължителност на живота 40 год.,са написали:.."Понеже в блуждаенето си човек е пръст,дните му ще
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И слава Богу!
2
6
 
5
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Мюсюлманите за това водим праведен живот и не ядем свинско. Ще живея дълго за да изпратя всички съседи .
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог ако е трябвало щеше да ни направи безсмъртни. Но е решил че земята няма да ни издържи защото ще станеме презаселване. Затова на земята сме с временни визи. Човек се ражда живее старее и накрая тялото му става купчина кокали безполезни. В този момент идва смърта и си свършва работата. Щом Бог е ришил така човека е бизсилен да промени нещата.