Ромската Нова година е, празнуват Банго Васил

Традиционно празникът продължава три дни
Обновена: 13 яну 2022 08:12 | 13 яну 2022 08:12, Веселина Йорданова
52
Ромската Нова година е, празнуват Банго Васил
Снимка: БГНЕС, архив

Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година.

Традиционно ромският празник се празнува три дни - от 13-и до 15-и януари. 14-и януари е кулминацията - това е най-важният ден от поредицата. Счита се, че от най-голямо значение е първият гост в къщата, защото какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил, разкава БГНЕС.

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.

Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Банго Васил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жипси Кингс!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не стане Банго Бацил!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пийте ром като добавка в греяно вино или пунш - затопля душичката на минутата!
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит Банго Васил на всички и най-вече на завряния зет от Крушова Градина
22
1
 
15
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Имитации на хора имитират хорските празници.!.
21
6
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
А ч'стит Банго Васил на всички! :D
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ме подсетите ли на кой "политик" жена му учасва в клипове на сашо роман?
19
12
 
7
 
! Отговори
Ромско е бъдещето! преди 2 години
Българите се самоизяждат в племето. Честито роми! Получихте златна земя.
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит празник на всички герберасти! Това е празника на ромския род герб и вождицата им Боко ханъма!
17
4
 
17
 
! Отговори
Denko преди 2 години
Честита да им е , таз година цял квартал до година цяла държава , истината е че тяхния имунитет е много по силен от нашия и когато планетата се отрови тотално с *** и мръсотия тъкмо те ще оцелеят , африканците, индийците, азиатите и т.н. ние като венеца на цивилизацията ще изчезнем заради условията които сами създадохмеЕволюционната война ще спечели този който се адаптира към замърсяването и болестите
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да си кажем истината .Ромите живеят в праера с мислене на аборигени.Пискат жените си да проституират справка Лъвов Мост -София бул Витошка .Разнасят материал с такситата си справка бил Христо Ботев бул Витошка Ндка .Искат мега кинти без да работят.По строежи се внедряват крадат машини инструменти .Няма да ми стигне редовете да опиша още .
15
6
 
7
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Честитя на Бойко, Цвъки и всички други Роми в България, берящи кюлчета и пачки в Софето!
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам защо тази фалшива новина се тиражира и промива мозъка на българина! Какъв ти банго Васил, довечера е Старата Нова Година, а утре е Васильовден по стар стил! Аман от безмозъчни журналистчета!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този етнос и онзи с боботенето на чужд език неправилно са неспасяеми.Няма никва интеграция .
12
5
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Някой пише с моето име ...Е, някой много се дразни от постовете ми и каот не може д аме обори с факти, почва да лъже от мое име !!!--Това е този, който е писал под номер 19 ... в около 8:58 !!! ___е, фактите са , че днес хората , които живеят в близост до тези ... роми... ми няма да спят , знае се защо и дано да е само тази нощ !!!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мега зле са има катуни къде и в Сомалия и Бангладеш ги няма.Държавата също е виновна те не са интегрирани както и у ония в балкана.
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
честита нова година гагаури!
9
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са живи и здрави, че има да учат света на свобода и гражданско общество! Без техния пример сме обречени.
8
0
 
9
 
! Отговори
do 17 преди 2 години
така е, разликата е 13 дена, когато папа Григорий 13-и е коригирал календара разликата е била 10 дена но с времето разликата се увеличава и към днешна дата е вече 13
7
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
За малко години!

Спонсорирани публикации