Внимание! По-тъмната напитка води до по-силен махмурлук

Химическото съединение конгенер е причинителят
Обновена: 17 дек 2023 07:28 | 17 дек 2023 07:21, Петър Бойчев
24
Внимание! По-тъмната напитка води до по-силен махмурлук
Снимка: БГНЕС

Навлязохме в сезона на празничните купони. И колкото и да се стараем да не прекаляваме с количеството и да не смесваме напитки с различен алкохолен градус, пак има дни, в които се събуждаме с натежала глава. Започваме да търсим логични причини за неразположението си като недостатъчно сън, магнитни бури или просто традиционно натоварване в края на годината, докато в един момент си даваме сметка, че става въпрос за чиста проба махмурлук. Което, разбира се, не е никакво успокоение, особено ако става въпрос само за една-две чаши червено вино предишната вечер.

Малко хора знаят за теорията, че колкото по-тъмна е напитката, толкова по-лош е махмурлукът, казва пред “Дейли мейл” доктор Сали Адамс, която изследва ефектите на алкохола върху човешкото тяло в университета в Бирмингам. Тя обяснява, че това се дължи на съединения, наречени конгенери, които се образуват в процеса на ферментация или дестилация и са свързани с вкуса, аромата и цвета на напитката.

Съществуват доказателства, че в по-тъмните има по-високо съдържание на конгенери, които увеличават риска от махмурлук. Следователно, ако сме избрали червено вино или уиски по време на празничния купон, шансът да се събудим с неразположение на другата сутрин е по-голям в сравнение с консумацията на същото количество джин или водка.

Количеството конгенери зависи от много неща. На първо място от какво и как е направен алкохолът. Смята се, че колкото по-малко въглехидрати има в него и колкото е по-дестилиран, толкова по-ниски са нивата им.
Проучване е показало, че бърбънът съдържа 37 пъти повече конгенери от водката.

Учени от университета “Браун” в САЩ са помолили доброволци да пият еднакви количества от една от двете напитки с кока-кола. След това всеки е трябвало да опише как се чувства на следващия ден. Експериментът е проведен няколко пъти и при всички пилите бърбън са съобщавали за по-тежки симптоми на махмурлук в сравнение с тези, които са консумирали водка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: махмурлук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как лекувате махмурлука? При мен най помага да пия зелен/ментов чай и разходка на чист въздух. И сауна много помага. Никога обаче не си позволявам "да избивам клин" с още на другия ден, даже и малко да е.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поркайте яко! Да изпиеш 300 грама, е гарантиран махмурлук! Изпий 600, и махмурлук няма да има! И като се събудиш, прасни 100 грама коняк.
16
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
какъвто и алкохол да се пие , се пие със сода/газирана вода/ или може и само вода. В момента ,в който се добавят сокчета с обилно количество захар в тях , махмурлука го има и при минимално количество алкохол. Естествено ако се изпие литър алкохол - добавката пак няма значение :)
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Кръстец тябва да има кафе!
14
4
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 месеца
Пийте всичко от известен производител на алкохол. Знаеш какво пиеш , за разлика от домашните ракии и вина. В повечето случай са смрад , от която дори може да умреш.
13
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 месеца
Това е от боята. Пийте си спокойно.
12
0
 
5
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 4 месеца
Ами,според мен зависи от привикването с даден алкохол.Дори и да е относително некачествен,ако го пиеш постоянно,по-лесно понасяш действието му.Пил съм такива шмиргели с последствие зверски махмурлук,а любезният домакин си хвали адската смес и нищо му няма.Мхм.Тъй че,ако си пийваш най-често уиски и решиш за разнообразие да смениш с водка,то с голяма вероятност на следващия ден ще си чувстваш краката омекнали.
11
0
 
3
 
! Отговори
Друго мнение преди 4 месеца
Не ми се вярва. От водката страшно много ме боли главата на другия ден. Даже и от 50 грама, е милилитра де. Водката е единственото питие, което спрях да употребявам заради тежкия махмурлук.
10
0
 
6
 
! Отговори
Тео преди 4 месеца
Така - може и тези съединения да играят някаква роля, но основна роля винаги е играло количеството захари в алкохолната напитка. Така, например, само от бира трудно се хваща махмурлук(но ако прекалиш е много гроезн), но ако изпиеш половин литър ликьор или някакво полусухо вино, може да имаш проблеми!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Експериментът е неправилно поставен. И двете групи са имали махмурлук заради кока-колата. Не се пие хубав алкохол с грозна химия.
8
1
 
5
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 4 месеца
държи проблемите далече.
7
0
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
Зависи най-вече от качеството на алкохола! Има уискита, които и половин бутилка да изпиете на другият ден сте свежи. Същото е с вината! Има розета, от които ме сцепва главата! Има такива, които една бутилка за цяла нощ и на другият ден ти няма нищо. Другото важно е какво ядеш.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хаха лъжа
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Махмурлукът зависи от процента алкохол, изпитото количество и специфики на организма, а натравянето - от фалшивия такъв. Пък било то и чисто бял на цвят.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До по-силен махмурлук води дозата на химията в промишленото менте. Как мислите има ли много общо между класическата руска водка "Белуга" и бутилка със същия надпис, но внесена от Монтенегро и предлагана по българските магазини преди Нова година?
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сандвич и вино в раницата и на балканския влак.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Демек уиски с черен етикет е по-кофти от червен егати смеш ниците.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Яс затва кааве не пием, само домашняркя.

Спонсорирани публикации