Предизвестената смърт на една кучка

Мадона издаде най-жалкия сингъл в кариерата си и забрави, че тя диктува вълната, а не някакви момчета от махалата
28 мар 2008 14:00,
41
Предизвестената смърт на една кучка
Новият имидж на Мадона не е скандален. Не е и провокативен. А жалък. Снимка: Стивън Клайн

Най-опасното в шоубизнеса е, когато един артист забрави да бъде себе си. След това започва и да се повтаря. Досега смятах, че единственият човек, който е имунизиран срещу това, е Мадона.

За над 25 години кариера Девицата от Илинойс не беше правила нито една грешна стъпка. Всяко нейно превъплъщение не бе някаква художествена самодейност, а носеше разтърсващо културно послание – от „играчката за момчета“ от "Burning Up" през ръката между краката на „Express your self“ до диско кралицата по трико от „Confessions“.

Именно тази безгрешна редица от послания промениха света на популярната култура завинаги.

Ценното е, че Мадона никога не се е вслушвала чак толкова в армията от PR-и и имиджмейкъри около нея. Успехът й се дължи на безпогрешния й инстинкт да заложи на правилната карта. Да рискува, но да каже: „Да, ш*байте се к*пелета, това съм аз, ако не ви харесва – пак се ш*байте“.

И хората я харесваха. Гей светът първи я хареса, после сексуалнo-садистичната й революция дойде точно като по поръчка за изтощената средностатистическа американка, която забеляза, че съществуват доста начини да изрази себе си.

Да не мислите, че Саманта от „Сексът и градът“ би правила свирка на куриера в офиса си, ако не беше сексуалната свобода, вменена именно от Мадона?

Нейното послание винаги е било да изрази себе си и точка.

За съжаление точно тя измени на себе си. С новия сингъл от така дълго чакания 11-ти студиен албум "Hard Candy". Най-малко съм очаквал аз да кажа такова нещо, защото уважам повече от всичко това, което Мадона прави, но в този случай няма как да си затворя очите (и ушите).

Сингълът излезе по радиостанциите на 17 март и се нарича „4 minutes (to save the world)“.

Песента е продуцирана от вездесъщия Тимбаленд, който и пее с неговото втръснало тананикане. В парчето припява и Джъстин Тимбърлейк.

Това обаче са четирите най-срамни минути в кариерата на Мадона. Защото никога не е звучала толкова безлично. Смес между скапан поп и електронно R&B (???), което е идеално за очистително.

На нейно място в песента можеше да пее преспокойно Нели Фуртадо или  Маргарита Хранова. Нищо чудно и да биха звучали по-добре от нея.

Да яхне вълната на много модния в момента Тимбаленд не е добра идея. Защото самата Мадона трябва да задава тренда, а не да следва свирните на момчетата от махалата.

Сякаш си е измила ръцете като за последна продукция за Уорнър, които я подкрепят от началото на кариерата й.

Ако този дух е в целия й албум, това ще е голямо падение и то точно за 50-годишнината й, която ще чества този август.

Като се сетя за „Ray of Light“ (дело на Уилям Орбит и Мадж) и Мируейс, който седи зад „Music“ и „American Life“, ми идва да зарева с глас.

Досега за най-слаб албум на Мадона е сочен именно „American Life“,въпреки че според мен това е най-вдъхновящото й музикално творение, с най-брутално откровените текстове, които е създавала.

Със сигурност Уилям Орбит или Мируейз биха продуцирали 14 мега милиона пъти по-добро парче от „4 minutes“ дори ако са изпаднали в кома и са преживели лоботомия.

Повечето от 12-те парчета в новия й албума „Hard Candy“, който трябва да излезе на 28-ти април, са продуцирани от Фарел, който също вече прилича на продуцент-полуфабрикат, работил с всички известни.

Единствено 'Devil Wouldn't Recognize You' и 'Voices' са продуцирани от Мадона. Та надеждите ми са за тях.

На корицата на албума си Мадона позира като „строга господарка“ боксьорка. Стига вече. Видяхме го в „Human Nature“, видяхме го и съвсем скоро – на „Confessions tour“, сега пак. Не е скандално, а е изтъркано.

Мадона готви и юбилейно турне. На фона на звука който извади с малоумния трак „4 minutes“ не мога да си представя какво ще е шоуто, въпреки че Мадона ги умее тези работи.

Тя сама вдигна летвата с последните си три турнета „Drowned World“ от 2001 г., „Re-Invention“ 2004 г. и „Confessions“ от 2006 г., които безспорно са най-добрите артистични спектакли (каква дума, ама какво да се прави) правени някога от поп изпълнител.

Така че предстои да видим дали ще викаме Кучката-кралица е мъртва или да живее Кучката-кралица. Но така или иначе май всички се измориха от провокацията с кучката.

Oще от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Единственото, което става ясно от безадресното бръщолевене на автора е, че определено не е наясно със себе си и нямам предвид само сексуалната му ориентация. Трябва да си доста смел, за да пишеш за Мадона, при това без музикално образование, дар слово и най-вече стил. Естествено, той е специалист по Мадона, няма значение, че не е бил на нито един нейн концерт, нито, че е слушал само части от нейни парчета в кварталното бистро или в стаята си в студентски град на радиокасетофон от 80-те. Е, той може и да открадне за заглавие работа на Маркес, да го лиши от смисъл, но какво пък, звучи му интересно, някак си загадъчно, макар и извън контекст. Иска му се да пише на момчето, иска му се и той да каже нещо, но за това е необходимо най-малкото да имаш какво да кажеш. Видяла жабата, че подковават коня, та вдигнала и тя крак. Айде, със здраве!
19
0
 
0
 
! Отговори
SangReal преди 16 години
Много голям фен съм на Мадона и с интерес следя абсолютно всичко свързано с нея. Критиката ти е малко груба и малко ранна. Но съм съгласен с едно... нека не си кривим душата, ако песните в албума са като 4 minutes, както и изтеклите в Интернет откъси на Candy Shop и The Beat Goes On, според мен се очертава това да е най- слабия албум на Мадона. Особенно 4 Minutes, толкова хаотична песен от нея не бях чувал, все едно се карат, супер не мелодична, много е слаба работа. Дано да не е такъв целия албум. Иначе няма да пожъне успех като последния и албум.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
МУХЛЬОВЦИ СЕДНАЛИ ДА КРИТИКУВАТ МАДОНА....ГОРКИЧКИТЕ!!!!!ПАРЧЕТО ИМА СУПЕР ЯК РИТЪМ, РАЗБИРАТЕЛИТЕ!!!И КАКТО ВИНАГИ СИ Е КОМЕРСИАЛНО,ЗАЩОТО ТОВА Е БИЗНЕС,СОПОЛАНКОВЦИ! МАДОННА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА, НЕ Я МИСЛЕТЕ!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
smith преди 16 години
Мисля, че ако това стигне до Мадона, тя ще поиска да се свърже с теб;-)
16
0
 
0
 
! Отговори
Име: преди 16 години
Na men puk statiata opredeleno mi haresa..Biaha izvadeni na dnevna svetlina takiva fakti..Naprimer,4e Madona e ***,4e pee,4e izdava albumi,4e ima producenti..Oh ot tolkova informacia shte polu4a glavobolie..4akai da vidia dali imam svopbodno miasto da si ia seivam:))
15
0
 
0
 
! Отговори
pilcho преди 16 години
Защо тая злоба към Мадона? Като гледам клипчетата в интернет, хората яко се забавляват именно на това парче - и в караоке-барове го пеят (може би щото е лесно, хехе), и си танцуват.Според мен ще се наложи като хит (аз самата не харесвам този стил).
14
0
 
0
 
! Отговори
прочел по-горе преди 16 години
А бе пикльо недей толкова строго да съдиш, не се взимай насериозно ама хич!
13
0
 
0
 
! Отговори
theNiksan преди 16 години
Едно е да не харесваш някоя песен или изпълнител ,друго е да се правиш на рабирач и да обясняваш на МАДОНА каква музика и какви клипове да прави, и кой да я продуцира!Като сте такива разбирачи - напишете и един майл и и обяснете как стоят нещата!......май не осъзнавате колко сте смешни!
12
0
 
0
 
! Отговори
madonya преди 16 години
e..ti sme6nia sednal da pi6e za madona. ei , dori da e po-jalka pesenta i ot na kamelia ili azis, pak ne moje taka da se izhojda6!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Как я нареди само.. :-)
10
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 16 години
Е, 8, определено звучиш като РАЗБИРАЧ от музика. Ха-ха-ха ... Къде си учил музика мойто момче? Колко ти писа професора? Или те всички професори са ***? Знам, знам. :-)
9
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 16 години
The NikSan, няма какво да и даваме акъл за музика, то музиката не става с даване на акъл. За шоу още по-малко можем да и даваме акъл, тя е абсолютно явление в шоу-бизнеса. Но шоуто все пак само може да пробута един некадърен музикант, представяйки го за кадърен. Има доста примери.
8
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
Абе...това е Мадона бе, кои сте вие да я коментирата. Най-голямата в попа ли е...НАЙ - ГОЛЯМАТА е...и толквоа години. Да, парчето не става наистина, но всеки има право на това нали?! На някои пък ще им хареса супер много. Пък сега този стил, от който автора явно си няма и грам понятие се нарича Dance Pop със Hip-Hop звучене....басовете например... но кво се занимавам с някой, който очевидно не разбира нищо от музика. Пък и толкова дълга статия написал. Алоу...нямаш ли си работа ?! Ще критикува мадона...ти да не си редактор на списание People или да работиш в New York Times...я се стегни малко....колко сте зле....
7
0
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 16 години
Съгласен съм с последното мнение - още от първия път, когато я чух, разбрах че нито има глас, нито техника да е певица. Но невероятния и талант за шоу я изкара в светлините на прожекторите и толкова дълго е супер успешна! Докъде се свлече музиката ... до шоу-бизнес. Нямам нищо против бизнеса, даже съм дребен бизнесмен и аз, но не мога да си кривя душата когато говорим за музика. Слави е същото явление в България. Пишман-музикант, ама талантлив шоумен.
6
0
 
0
 
! Отговори
мадона фен преди 16 години
в новото парче мадона звучи ужасно зле. мега зле. Дано поне клипа е ок. съгласна съм с автора, това не е мадона, а някаква мизерия.
5
0
 
0
 
! Отговори
theNiksan преди 16 години
Да даваш акъл на Мадона за шоубизнес и музика е все едно да учиш Михаел Шумахер как да шофира!
4
0
 
0
 
! Отговори
Gamena преди 16 години
Абе братчет, какво толкова се възмущаваш от "великата изпълнителка "Мадона,тя никога не е могла да пее - за шоу я бива,но само толкова.След 80 те музика просто няма - проумейте това!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
Ще престанете ли да ми триете коментарите? А? Егати цензурата!!! Днес.бг - падате ми в очите!
2
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
50 години стигат ;)
1
0
 
0
 
! Отговори
Читател на тва преди 16 години
Александър Иванов - да попитам дали др. идол ти е Азис ?