Българският скандал на Евровизия

Завихри се поредният скандал около Евровизия – на прицел е победителят Красимир Аврамов
24 фев 2009 12:05,
356
Българският скандал на Евровизия
Краси Аврамов. Снимка: Булфото

Българската Евровизия явно е абонирана за скандали и само дни след финала й поредният не закъсня.

Конкурсът бе спечелен с огромно мнозинство от Красимир Аврамов и песента му Illusion, за която, според официалните данни, са гласували 55% от зрителите (останалият вот се разпределя между другите 11 участници).

Стотици известни и неизвестни личности се активизираха в шумна кампания срещу победителя.

В отворено писмо до медиите композиторът Найден Андреев призова Красимир Аврамов да се оттегли незабавно.

В медиите се носят слухове за протест, който трябва да се състои пред БНТ днес, но никой още не е поел отговорността, че го организира.

Йорданка Христова, Стоян Янкулов и Кирил Маричков обвиниха директно Аврамов, че не може да пее.

Форумите гръмнаха, петиции се подписват и най-накрая мнозинството българи се сетиха, че конкурсът, който тази година мина по-тихомълком от всякога, вече има финалист.

Както става ясно, двете основни съмнения са в пеенето на Аврамов и в легитимността на вота.

Попитахме директора на програма Музика в БНТ Любен Кънчев, който отговаря за конкурса, дали според него би могло да има съмнения, че толкова голям процент от зрителите са гласували за победителя.

„Много бих искал някой да го докаже – най-малкото защото втората по вот песен е продуцирана от мен и от БНТ“ – коментира той и добави: „Сегашната ситуация се оказа много сложна за всички, защото България отива на конкурс с много трудна песен, която изпълнителят може и да не успее да изпее.

Тя е необикновена, но стилът й е доста рискован и би могъл да доведе представянето на България до голям провал“.

Самият изпълнител отказа да коментира нападките пред Dnes.bg, както и своите гласови данни под предлог, че му предстои участие в Москва и не иска да се занимава с „деструктивни неща, които отнемат от неговата енергия“.

Той каза още, че, след като България го е избрала, сега хората могат да говорят каквото си искат.

А какво казват хората? Ето няколко коментара на читателите на Dnes.bg:

От: Гошко

Добре,че вие не гласувахте! Кой знае каква боза щяхте да изберете. Можете ли да ми кажете коя от песните точно, като изключим тази, щеше да стои добре на конкурса? Коя песен беше разнообразна? Всичко беше еднотипно...

От: Myleena

Потресена съм от избора на песен! Меко казано – ужасна е! Единствената нормална песен от състезаващите е на Нора, но за жалост не спечели! Явно трябва да си гейче с правилните познати, за да спечелиш подобен конкурс в БГ.

От: Simon

Стига с тоя негативизъм! Вие работа нямате ли си, а само плюете по победителите? Какво ще ви стане, ако просто пожелаете на Краси Аврамов успех? Откъде толкова музикални специалисти в тази държава като ''човешка длан'' просто се чудя. Наред с политиката и футбола, това е третата тема, по която всички са компетентни. Засрамете се и уважете вота на хората, вместо да крякате като кокошки всяка година по това време!!!!!! Не вярвам в Европа да линчуват изпълнителите си така, както у нас. Престанете!

От: Mery

Няма такава излагация в събота вечер. БНТ се подигра с нас, като реши да избере този виещ пискун, който отгоре на всичко и пее фалшиво. Това беше една от песните, за която бях сигурна, че ще бъде между последните 4-5 парчета, но... не би.

Гледах интервю с този самонарекъл се "човек-глас", в което той се поизпусна, че знаел, че ще спечели...

Ами, докато не спрем с нагласените истории, ще си мечтаем само за хубава българска поп музика!

От: Ив

Уверих се много бързо този път, че всичко у нас е нагласено. Жалко за конкурса и за участниците в него. Фалш и пародия (с изключение на гостите).

От: radi

Да защитаваш родното, не значи да заставаш зад всичко и зад всяка глупост и пародия.

Съжалявам, но аз съм гледала и концерт навремето на "човека-глас" в амфитеатъра в Пловдив – по ТВ-то де. Ами то не е приятно за слушане, слухът ти е постоянно напрегнат, защото там някакъв се е научил да пее на фалцет. Няма мелодичност, няма някаква последователност, няма емоция – всичко се свежда до това да покаже колко октави обхваща гласът му.

И за Марая Кери казват, че обхваща 6 октави ли беше, повече ли беше, но да сте забелязали тя да вие като заклана на всяка песен!?

От: Крис

Злоба, злоба, злоба. Абе, хора, Красимир отива на Евровизия и Европа ще приеме много добре песента, защото е различна. Това е най-важното! Успех на Красимир и да знае, че в тази скапана държава, изпълнена със злоба, има хора, които го подкрепят и вярват в него! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
0
 
1
 
! Отговори
eurovisia преди 15 години
Не познавам нито Красимир, нито Поли, не бях чувала за тях. Чух и на двамата песента и ако имах възможност щях да гласувам за Красимир, в песента му има идея, оригинална е с това вклю4ване на народни мотиви. И танца не е зле. Поли има много хубава песен, но не е за такъв тип конкурс. Искам да попитм хората, които са дали мнение, знаят ли първо какви са изискванията за песен на този конкурс??? Май никой не е наясно. Най-бях очудена, 4е хора от музикалната гилдия дават негативното си мнение за тази песен че е нестойностна и че изпълнителя е музикален инвалид. Да защото ги е яд и завиждат. Миро нали преди 2 години у4аства, и не успяха да се класират с тяхната оригинална песен. И други изпълнители, които не са успяли въобще да се класират за конкурса. Песента Illusion трябва да отиде на конкурса в Москва, само Красимир да оправи интонирането.
334
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 15 години
От първото си участие в Евровизия мога да кажа, че само веднъж - с парчето на Стунджи и Елица - нашата страна се представи достойно и на ниво (и то какво!). Това не е първият скандал в този конкурс. Нека си припомним само за плагиатството на Кафе. Та и тазгодишният конкурс. Само музикален инвалид може да избере К. Аврамов и неговата песен за представители на България за Евровизия. Всеки, който е слушал ДОСТАТЪЧНО много музика ще признае, че в тази песен няма НИЩО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО (поне аз зная 2-3 подобни хита с фалцетно пеене от преди 10-15 години). Това, в комбинация с фалшивото пеене, я прави абсолютно неподходящ избор. Мисля, че всеки интелигентен човек с верен слух се е отвратил от избора на съгражданите ни. Всъщност то нямаше и между какво да се избира. Абсолютно безстойностни песни, след слушането на които единствено ни остава дългото промиване на ушите...
333
0
 
1
 
! Отговори
Slaveya преди 15 години
Охх... чета, чета и отново чета и предимно идиотщини!!!Толкова ли е трудно старите, износени и досадни провъзгласили се за бг музиканти, да приемат факта, че не ги харесваме! Както и скоро появили се на почти никому неизвестни са достатъчно отегчителни и еднообразни за да ги харесаме? Така или иначе разни хора, разни вкусове, няма лошо че спечелилият Евровизия не се харесва от всички( то и не би било нормално), но бива ли такива нападки, при положение че са меко казано неадекватни?Малко е да се каже злоба, това си е просто Болка от провал! Но ето, че има надежда и тя е победителя! Харесвам песента и ако трябва ще гласувам още няколко пъти за нея!Успех Краси!
332
0
 
1
 
! Отговори
Violina преди 15 години
Тогава с много голяма преднина се класира едно доста голямо "дете", с почти пиянски глас. И разбира се, бяхме последни. "Дете" с връзки - това е. Ядосвай се, ако щеш!
331
0
 
1
 
! Отговори
леля преди 15 години
музиката на песента на поли ми е много позната , мисля че около е 40% взаимствана , какво толкова парадират с нея и напират за евровизия
330
0
 
1
 
! Отговори
Доди преди 15 години
Много ми е е интересно, освен песента на Краси Аврамов, която е уникална, коя от другите 11 бози изпяти на финала трябваше да спечели? В България от години всеки си е свикнал да пее едно и също и няма никакво развитие, а да не говорим че нито една от другите песни не се доближава и на милиметър от формата на Евровизия. Така, че на тези критици, и певци и певици, които вече взимат пенсия, а и другите уж звезди, дето правят само еднотипни песни4ки да вземат да си траят, и даже дяа застанат зад тази песен , вместо да си чешат езиците само, защото и без това нямат друга работа, то в пеенето така или иначе не им върви!!!! Успех на Краси Аврамов, на Евровизия!!!
329
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
АЙ стига плюхте по човека Изираме си певци,партии пък после плюем
328
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не ме интересува манипулирано ли е гласуването или не. Колкото хора, толкова и вкусове. На мен не ми хареса нито една песен, а да избереш по-малкото зло е все едно да си на избори в България. В този случай обаче спечели най-голямото зло. Това, което изпълнява Красимир Аврамов може да бъде всичко друго, но не и музика. Ако иска да упражнява възможностите на гласа си, да пробва с нещо друго, но не и с пеене. Това изпълнение въобще няма място на финал на конкурс за песен.
327
0
 
1
 
! Отговори
miramax преди 15 години
Наистина ли някой смята, че е по-добре България да бъде представена в Москва с песньовката на Графа (някой въобще различава ли му песните една от друга?) или с "нещото", което е сътворил Дани Милев (това все пак не е конкурса Ален Мак), да не би пък зяещата Мариана Попова да е харесала някому. Изобщо освен песента спечелила първо място има ли друга, която човек може да си затананика. Конкурсът Евровизия е за шлагерна песен каквито са песните на Краси Аврамов и Поли Генова. И стига с тая параноя, че нещо е нагласено, когато не ни оттърва. Така постъпиха и с Каффе преди години. Отвратително е.
326
0
 
1
 
! Отговори
Al_Abrashev@vip.bg преди 15 години
Българската злоба и мнителност няма граници!Щом изпълнението на Краси Аврамов беше толкова брутално охулено от великите изпълнители на българската естрада, явно не сме се променили много през последните години. Господата все още не са разбрали, че оценката на песента се определя от хората, каквито и да са те, а не от жури на Мелодия на годината- просто такъв е регламента. Още по-лошото в случая е ,че на същото мнение са и хора, които вече са печелили Българската Евровизия , имам предвид нахалството и в поведението и в отношението на господин Стунджи, който мляскайки с дъвка в уста възмутен даваше интервю по канал 3, веднага след гласуването, сякаш преди 2 години неговата песен беше избрана от народа на Нубия.Всъщност Мариана Попова и тя май е на същата позиция, но не е толкова нагла.Нямам нищо против мненията на горепосочените, нито против това на Мишо Белчев или пък на един от моите идоли Данчо Караджов, но разберете , че докато не се научим да уважаваме труда и най-вече мнението на другите и се съмняваме във всичко, далеч няма да стигнем. Специално на Данчо Караджов искам да му кажа : Добре ,че Поли Генова не спечели , защото щяхме да станем за резил с много хубавата, но копирана песен (това се разбира и от малките деца при първо слушане, уверявам ви). Много ми е интересно ако дай боже въпросната песен заеме примерно 4-то място на финала ,тогава родните спецове какво ще ни убеждават, че Европа е полудяла може би или че се е комерсиализирала. Всъщност някои от тях още не могат да проумеят как преди 3-4 години Лорди от Финландия спечелиха със страхотна песен и присъствие на сцената. Не съм фен на музиката на Краси Аврамов и не го познавам , но песента му ми харесва и за това аз и моето семейство гласувахме за него от личните си телефони. Иначе по принцип слушам мелодчен хардрок и хевиметъл и не съм музикален спец.
325
0
 
1
 
! Отговори
weni преди 15 години
Краси Аврамов - Убедена съм че ще успееш . Давай все така напред!
324
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Е човека глас уж беше Тони Стораро sarcastic_hand.gif sarcastic_hand.gif те сега всеки който се всясва по ТВ-то и е хванал микрофон е човекът глас
323
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Господарите на ефира и те милите нямат вече с какво да закърпят рейтинг, та пак се заели да коментират участниците в конкурса! Търсят под вола теле... песента на Поли си няма нищо общо с тази на Билан, па камо ли с дядката Киркоров!Единствената прилика е в първите няколко сек в припева, от там насетне си нямат абсолютно нищо общо! А той е толкова достоен щото хората от ПАЙНЕР въртяха клипа по Планета. Винаги така става - най-лансираната песен печели.
322
0
 
1
 
! Отговори
LOCKY преди 15 години
И сега усещате ли какво става... Излиза, че плюем достойния Краси от злоба и яд, понеже избиваме комплекси, вместо да се радваме, че една толкова прекрасна композиция ще ни представи в Европа :)))Направо вече не знам какво се случва в тая държава... Един път не можем да сме единни и да кажем: "Ами той пее фалшиво", без някой да ни обвини я в завист, я в предателство... също като в онзи български филм "Да обичаш на инат"Краси, миличък... не само хората, а певци и музиканти с дългогодишен опит и обичани от няколко поколения българи ти казват, че не можеш да продължаваш с тази безпардонност! Имай мъжеството да се откажеш, защото в Русия няма да представяш себе си, а нас... схващаш ли... нас!!! А ние не искаме някой да вие като на умряло и да ни срами, защото не сме ние тези, които те изпращат там... Ти знаеш кой те праща там и по какъв начин... Имай доблестта да се откажеш. По-добре да не участваме, отколкото да ти берем срамовете. Народа ни не заслужава такава подигравка... Глух ли си, за Бога, или си ***... та ти виеш, при това фалшиво!
321
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"Левите" хора дружно пратиха на финал в Москва " тяхното" момче благодарение на апатията на "нормалковците", а сега правилната част от обществото вие на умряло....Същото ще се повтори и на поредните избори през лятото - бабичките, *** и турците ще вкарат в парламента огромен брой червени, турско-сини и пр. ***, понеже "свестните българи" ще предпочетат да не си губят времето с гласуването, а после все тия "свестни" ще вият до небесата, че ги управляват ***, турци и обратни......Щеше да е майтап, ако не беше толкова тъжно.
320
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Песента е творчески неиздържана(както и повечето конкурентни), зле изпълнена, недомислена и безидейна. Пеенето е фалцетно и не е приемливо за мъж освен в редки случаи, най-често в многогласия. Все пак не става въпрос за диско песен на Би Джийс, нали? Нека хората определят кой е човекът-глас, а не да гледаме самозванци. Писна ни от платени победители.
319
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Васил Найденов, Орлин Горанов, Данчо Караджов, Наско от Б.Т.Р., Георги Христов, Веселин Маринов - тия някой слуша ли ги? Публиката им от застаряващи и изчезващи пенсионери постепенно намаля. Разбра ли пипи, фифи, кики, мипи и т.н?
318
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Йорданка Христова се изказа, че Красимир Аврамов е нечестен", а нейният пример бе последван от Миро. И двамата оспорват музикалните качества на Аврамов. Според Христова той е пял неубедително и фалшиво, а Миро заяви, че колегата му е музикален инвалид".Тони Димитрова също изяви възмущението си. "Много уважавам БНТ, но ако телевизията има възможност, трябва да анулира тоя конкурс. Всички видяха, че някой нещо е направил - жестока манипулация. 55% е абсурд! Язък за всички колеги, които бяха хвърлили труд, той беше най-зле от всички.", категорична е Тони Димитрова в интервю за в. "Телеграф"."Не може един нормален човек при наличието на певци като Васил Найденов, Орлин Горанов, Данчо Караджов, Наско от Б.Т.Р., Георги Христов, Веселин Маринов, да се кръсти Човека глас - трябва да си голям ***.", смята певицата.
317
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Фифи, ти знаеш ли, че вотът може да е нагласен. Това гейовете много се поддържате.
316
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тези които гласуваха в негова защита го направиха с СМС-и, а не с анонимни интернет-петиции...