Дъб до дъб, дъб до дупка

Двудневният минифестивал Sofia Dub Convention идва с международни гости и ексклузивни български проекти
Обновена: 28 фев 2011 14:29 | 28 фев 2011 12:47,
5
Дъб до дъб, дъб до дупка
Плакат: Dog War Reggae

Sofia Dub Convention е двудневно събитие, което ще разтърси с дълбок бас столицата в две дати – 2 и 17 март.

Първият минифестивал в България, посветен изцяло на дъб музиката, ще срещне българската публика с редица имена, чието творчество включва елементи от самото раждане на стила до най-съвременните му интерпретации.

Дъб музиката се появява в края на 60-те години, като едно от многобройните разклонения на ямайското реге. Ветерани в стила са Osbourne "King Tubby" Ruddock, Lee "Scratch" Perry и др. Характеризира се с тежък ритъм, дълбоки бас линии и хипнотизиращи дилей и ехо ефекти.

По-късно вариациите му са огромни – от френската електро-дъб сцена и английската stepper сцена, през Нова Зеландия и Япония, до производни стилове, като Jungle, хип-хоп движението в Ню Йорк от края на 70-те (донесено от ямайските MC-та – "toaster-и"), Drum & Bass и суперновата в електронната музика от последното десетилетие – дъбстеп.

Самият дъб също се развива и именно в това ще се убедим лично на Sofia Dub Convention.

На първата дата на събитието – 2 март, основен хедлайнер ще бъде французинът Webcam Hi-Fi, който идва за лайв сет заедно с певица и саксофонист.

Преди него на сцената ще се качат най-добрата българска roots reggae група, за да представят ексклузивен дъб репертоар под името Root Souljah (in Dub). В обновен състав, включващ двамата оригинални членове Цецо и Алекс, както и един от най-добрите български реге барабанисти – Александър Даниел (Senor Buffo & The Synchronizers, Nasekomix), групата обещава да предложи много качествен дъб и изненади на тези, които ще присъстват на първото им качване на сцена!

Преди тях публиката ще загрее със сетове на Samity и Brmbaras.

Втората вечер – 17 март, пък ще срещне за пореден път българската публика с полската банда Paprika Korps, чиито концерти и музика са уникален микс от heavy reggae и hard dub.

Преди тях ще видим още един български проект, направен ексклузивно за Sofia Dub Convention - Senor Buffo & The Synchronizers in Dub. Най-проспериращата ска реге група в последните години, чиято авторска музика бавно, но сигурно завладява нови и нови фенове в момента усилено репетира, а обещанието е за нещо наистина специално.

Диджеите в същата вечер ще са Kuba1200 и Lazy Face от The Reggae Boys.

И двете събития са са начален час 21,00 и място – клуб Mixtape 5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Какъв dub, drum&bass бе, това ще си е чист jungle - раста вокали и еймън брейк на всичко...
2
1
 
2
 
! Отговори
fen преди 13 години
super parti :)) shte se zabavlqvame mnogo !
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
който прочете статита веднага да си го премести в другия крачол,да одяла една дъбова цепеница и да начупи кофите на тези дъбнеци