Запазената марка Laibach

Бандата представи новия си албум, с новия им политически манифест
Обновена: 22 май 2014 14:15 | 22 май 2014 13:05, Александър Попов
1

Снимка: авторът

Laibach са легендарни и го доказаха на родната публика за трети път, след като представиха своето зрелищно аудио-визуално шоу в столичния клуб Sofia Live. 

Словенците напълно са успели да се преоткрият с новия си албум Spectre, чийто звук като че ли е по-достъпен и доста по-мек от всичко, което сме чували от впечатляващата им дискография.

Спектакълът на артистите, които пръскат по света своята политическа пропаганда повече от три десетилетия, бе повече от приятна изненада, имайки предвид леко странната локация, която обикновено става поле на изява на ар-енд-би изпълнители и вариететни програми и новия албум, който, както споменахме, е прецизно почистен от металните индустриални звуци и военните маршове, характерни за предишните им компилации.

При Laibach обаче всичко винаги е било леко авангардно, странно и помещаващо се извън рамкираните стереотипи и точно това е направило словенската формация толкова легендарна.

Не че у Spectre не се усеща политическият манифест, напротив – той е по-силен отвсякога, но тук вече се разглеждат актуалните въпроси, пее се за проблемите, които тегнат над една уж „свободна“ Европа, която всъщност „се разпада“ под игото на турбо капитализма – явление не по-лошо от всяка политическа диктатура, на която новата история е ставала свидетел.

Колкото до шоуто, то бе разделено на две части, между които имаше 10-минутен антракт, наситен със старинна джаз музика.

Артистите (умишлено избягвам името музиканти, защото Laibach са нещо много повече от това) се представиха безупречно в своето типично амплоа „в строя“, като силуетът на Милан Фрас окупира сценичното пространство като демон, идващ от отминалите времена и възкачил се отново на трибуната, от която да пропагандира своето НСК (Ново Словенско Изкуство), а чаровната Мила Шпилер агитираше масата ту на сцената, ту зад своя синтезатор, ту с високоговорител в ръка.

През първата половина на концерта звучаха предимно новите изпълнения от Spectre, а втората ни завърна към утвърдени класики като Brat Moj, Ti, Ki Izzivaš, Ballad of a Thin Man, като видяхме и представянето на двете песни, които Laibach сътвориха за филма ‘Iron Sky” – “Under The Iron Sky” и “B Machina”.

Всичко това бе поднесено на фона на един пищен визуален спектакъл, типичен за групата, който докара публиката до същинско угощение на сетивата. Концертът на Laibach приключи към 23 часа, като групата изпълни на бис три песни  Love on the Beat, Tanz mit Laibach, Das Spiel ist aus.

Автор: Мартина Панайотова
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: концертLaibach
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
космодром преди 9 години
лайбах са в българия за трети път!!!