Ердоган поздрави Джамала за победата на Евровизия

Украинката останала трогната от обаждането на турския президент
Обновена: 16 май 2016 16:16 | 16 май 2016 16:14,
108
Ердоган поздрави Джамала за победата на Евровизия
Снимка: Reuters, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се обадил по телефона на победителката в конкурса Евровизия Джамала, татарска певица от Кримския полуостров, чиято песен представяше Украйна, съобщава турският в. "Хюриет".

Ердоган се е обадил на певицата тази сутрин и й е пожелал успех и в бъдещите творчески начинания, съобщиха източници от президентството. Джамала се е трогнала от обаждането на турския президент и му е благодарила за вниманието.

Още по темата

Певицата се яви на конкурса с песента "1944", разказваща за трагедията на кримските татари при изселването им по заповед на Сталин през Втората световна война.

Песента "1944", с която Джамала спечели конкурса Евровизия, е вдъхновена от изселването по нареждане на Сталин на татарите от Крим през май 1944 г. заради това че те са смятани за поддръжници на Третия райх. За броени дни през 1944 г. са били изселени над 200 000 татари. Мнозина измират от глад и болести във влаковете, с които са транспортирани до по-затънтени части на СССР.

Прабабата на Джамала - Назалхан, е била също депортирана с петте си деца. Едното умира във влака и е изхвърлено в движение. Прадядото на Джамала по времето на депортацията не само че не имал нищо общо с Третия райх, но е бил и войник в Червената армия, сражаваща се срещу нацистите.

Джамала е написала текста на песента на английски и на кримски татарски - език, който е определен от ЮНЕСКО като сериозно застрашен.

След като спечели конкурса Джамала каза: Исках наистина да изпея една песен за мира и любовта. Това е всичко, което пожелавам на целия свят - мир и любов.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинката Джамала и все пак ако беше и полу-мъж, щеше да е съвършена.Певица лишена от чар, посредствен глас, посредствена песен. Но пък хем украинска, хем с ислямски мотиви, новите "европейци" в Европа явно са гласували за "европейското" звучене. Две в едно, браво, украйнски комсомолци, добре се справихте.
52
1
 
15
 
! Отговори
юруш на доматите преди 8 години
м.ангалска ***
51
19
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Баш фашагата е във Кремъл и добре въоръжен за ужас на гейовете и техните приятелчета.
50
4
 
20
 
! Отговори
тя преди 8 години
Тая даже не прилича на жена , а вие като вълк , когато мисли , че пее!
49
3
 
21
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Е , връзките с украинските фашаги и турските ислямисти се заздравиха и баба Меркел и еврокомпания могат да се потупат гордо в гърдите !Бай *** викаше "***","***" ,когато се тупаше в гърдите , а тия могат да викат "Будала" , Будала" , Баш Будала"!Срам и позор за новите стандарти на еврокултурата !След еврогейовете и еднополовите бракове , това е следващия резил - проислямистко и профашистко надупване на Европа!Пфууу ...отврат, та това даже не беше песен!!!
48
3
 
28
 
! Отговори
тя преди 8 години
Турчина използва всички средства да уязви Путин , но на него му е през ....!
47
2
 
27
 
! Отговори
1915 преди 8 години
И като майка и е арменка сигурно много радушно посреща поздравленията на президента на Турция. 1915.
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам, че през последните години доста хора се опитват да пренапишат историята и то близката история преди 70-80 години. При нас обратното - с всички сили някои екземпляри правят всичко възможно да неглижират българската история, българските царе, турското робство, велики и гениални фигури като Левски.
45
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи баща татарин, майка арменка. Личи си арменската жилка в лицето й. Красива жена.
44
4
 
24
 
! Отговори
тя преди 8 години
Стига с тия простотии , все Сталин какво е направил , а никой не казва какви са престъпленията на Хитлер! Така е, все Сталин , а сега Путин им е виновен на някои предатели и външни врагове!
43
2
 
18
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Пропагандата се е пропила по всички нива на обществото! Бъдете умни и не и се хващайте! Съмнявайте се във всичко, защото в последно време няма нищо вярно!
42
12
 
5
 
! Отговори
Европейски съд преди 8 години
А Дело Възродителен Процес какво ша го правим 25 години не може да стигне до Европейски съд , толкова ли е трудно да се занесат няколко Папки или ние не искаме Правосъдие а само Лъжи-Манипулации-Дезинформации на Комунизмъ
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците и татарите са изклали и изгонили християните и българите от Истанбул през 1400 г. и са съборили църквите а жените са станали насила робини в харемите им.
40
10
 
3
 
! Отговори
до: 48 преди 8 години
Като знаеш много питай сам Автора на История на България:Писателят Стоян Динков е лидер на партия Зелена България и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за турското робство.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на Византия никой не те е питал какъв искаш да си , а просто се е говорело на славянски та ако искаш да комюникираш с другите налага ти се да го правиш на славянски , от там тръгва цялата история , като Английския сега тоест знаеш езика общуваш с всички не знаеш езика седиш си у вас като затворено Племе , така е било тогава по това време
38
4
 
14
 
! Отговори
Александар Йорданоф преди 8 години
Мила Джамала,върни наградата,тя е политическа.А татарите от Крим са били сътрудници на фашистите.Ние демократите винаги сме боли обективни.Преди писах писмо и на Крисия.Да живее СССР,пардон Сащ
37
3
 
11
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
Вземи и почети историята и се опитай малко да мислиш ако можеш. Защо и е на Византия да налага насила славянския език. По времето, когато кан Аспарух е дошъл тук вече са живели седем славянски племена. Числеността на славяните е била много по-голяма и с вековете те са се смесили със славяните и са приели техния език. Защо и е на Византия да налага насила този език, след като слаеяните са били враг на Византия? Гледайте си вашата турска история и спрете да се месите!
36
4
 
16
 
! Отговори
:) преди 8 години
Джамала е обръснатия Кончита Вурст.
35
14
 
3
 
! Отговори
после да съдим др. преди 8 години
Българското населние не е от 100% българи а от няколко вида турски народи , помаци и няколко вида ромски народи и др. тоест само ромите са 2 000 000 , колкото и да звучи нелепо но България си е сглобена Държава от няколко различни народи
34
2
 
1
 
! Отговори
Стига глупости! преди 8 години
Татарите СА МОНГОЛСКО ПЛЕМЕ унищожено от Чингис хан още в началото на управлението му! В последствие някой "учени" се опитват ДА ИЗКАРАТ МОНГОЛЦИТЕ ТАТАРИ, както пък други техни "колеги" се опитват ДА ИЗКАРАТ БЪЛГАРИТЕ НЕ БЪЛГАРИ, А СЛАВЯНИ, ТРАКИ, ХУНИ И ТАКА НАТАТЪК!