Ердоган поздрави Джамала за победата на Евровизия

Украинката останала трогната от обаждането на турския президент
Обновена: 16 май 2016 16:16 | 16 май 2016 16:14,
108
Ердоган поздрави Джамала за победата на Евровизия
Снимка: Reuters, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се обадил по телефона на победителката в конкурса Евровизия Джамала, татарска певица от Кримския полуостров, чиято песен представяше Украйна, съобщава турският в. "Хюриет".

Ердоган се е обадил на певицата тази сутрин и й е пожелал успех и в бъдещите творчески начинания, съобщиха източници от президентството. Джамала се е трогнала от обаждането на турския президент и му е благодарила за вниманието.

Още по темата

Певицата се яви на конкурса с песента "1944", разказваща за трагедията на кримските татари при изселването им по заповед на Сталин през Втората световна война.

Песента "1944", с която Джамала спечели конкурса Евровизия, е вдъхновена от изселването по нареждане на Сталин на татарите от Крим през май 1944 г. заради това че те са смятани за поддръжници на Третия райх. За броени дни през 1944 г. са били изселени над 200 000 татари. Мнозина измират от глад и болести във влаковете, с които са транспортирани до по-затънтени части на СССР.

Прабабата на Джамала - Назалхан, е била също депортирана с петте си деца. Едното умира във влака и е изхвърлено в движение. Прадядото на Джамала по времето на депортацията не само че не имал нищо общо с Третия райх, но е бил и войник в Червената армия, сражаваща се срещу нацистите.

Джамала е написала текста на песента на английски и на кримски татарски - език, който е определен от ЮНЕСКО като сериозно застрашен.

След като спечели конкурса Джамала каза: Исках наистина да изпея една песен за мира и любовта. Това е всичко, което пожелавам на целия свят - мир и любов.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
6
 
! Отговори
КГБ преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много.
32
8
 
3
 
! Отговори
******************** преди 8 години
Християнтвото и Славянския език е бил наложен насила от Византия:Писателят Стоян Динков е лидер на партия Зелена България и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела той изследва общата история на България
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с избиването на 100 000 българи при християнизацията си е поредният мит, с който се опитват да ни заблудят. По време на основаването на Бългаската държава тези земи са осеяни с църкви. Голяма част от местното насрление вече е била християнска. Турците са се постарали да разрушат повечето църкви , но археолозите намират основите и сравнително точно определят времето, когато са били строени. Големи напъни да ни внушат, че сме тюрки и не сме искали християнството.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джамала с песента си за геноцида се е трогнала от обаждането на един диктатор който от години провежда геноцид :))
29
6
 
4
 
! Отговори
Византия преди 8 години
Византия е християнизирала всички днешни Славянски Държави тоест приели са Християнството насила не случайно не пиши в накои Истории на някои Държави просто не е удобно , така че не може да се докаже какви са точно по религия и националност
28
4
 
10
 
! Отговори
варненец преди 8 години
ЦСКА Москва поздравява ердоганя за калъфката на баскетбола ! Русия поцдравява Анталия с песента "Празна си " и "Тишина , само тя ми остава " мууааахахахъхъхахъхъхъхъххахахахахахах
27
4
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Е ти си готов за славянския институт, изкара прабългарите славяни....хахаха
26
0
 
6
 
! Отговори
CCCP преди 8 години
Кримските татари:Към края на Втората световна война тогавашният лидер на СССР Йосиф Сталин ги изселва от Крим и ги заселва в далечните източни райони на Съветския съюз - така те оформят своята диаспора в страните в Средна Азия.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята познава кримски татари и Кримски хаганят, но кримски руснаци има от съвсем скоро и те са присадени.
24
1
 
7
 
! Отговори
до Герчо преди 8 години
В гугъл пише, че са нападнали Волжка България през 1236 година, а не че са част от нея. Както че са наследници на тюрко-монголските племена от Златната орда.
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с това тюркско потекло. Слава богу врче има и ДНК анализи и те недвусмислено показват преобладаващият славянски произход на българите. Колкото и да се напъват някои не им се отваря парашута.
22
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия руснаци още какви кланета са правили. Крим си е татарска земя както американците изпъдиха индианците от земите им така и руснаците изпъдиха татарите
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин няма ли да нареди една специална поръчка......
20
3
 
10
 
! Отговори
до: 17 преди 8 години
Хаха Нова История ли си тръгнал да измисляш , те станаха много Измислени Истории особенно от Комунизмъ на Живков , а ти знае ли занеш ли от кои си , Българеещи се Роми-Власи(Дасикане Рома-християнизирани роми от Византия)за които естественно няма как да пише в История на БЪЛГАРИЯ , Комунизмъ не е разрешил да се пише и знае
19
1
 
27
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Искам да напишем песен за турския геноцид през робството, ама няма да ни допуснат. Няма да сме политически коректни!
18
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герчо така ще е докато всячески т.н. историци се чудят как да избягат от тюркското потекло на прабългарите.
17
18
 
10
 
! Отговори
не си прав преди 8 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски.
16
3
 
26
 
! Отговори
Лицемерие преди 8 години
След като толкова държи на миналото и пее такава песен на нейно място щях да му кажа да ми се обади когато Турция признае арменския геноцид и да му затворя телефона.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Евро циркРусия има само 24 точки, а ЕС има 700 точки (28 x 24 точки).
14
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бай Тъпчопусни си "вставай страна агромная", оближи снимката на жужо и ще се успокоиш. Европейците не ги мисли - не си от тях и не можеш ги разбра.