Оставки, конкурси.... Скандалът с Дарина Такова разтресе културните среди

Оперната прима искала да преподава в Музикалното училище, но...
26 авг 2019 09:50, Петя Славова
337

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
2
 
8
 
! Отговори
до 302 преди 4 години
Онази Людмила, дето няма да я стигнеш и "писател" да станеш...Тя, същата!
293
5
 
3
 
! Отговори
читател преди 4 години
До АнонименКоя е пък тази Людмила?Онази, дето правеше от 1 изречения цяла страница?Онази, дето изкара съда от сградата, кято е пжстроена за съд?За нея ли говориш....
292
0
 
7
 
! Отговори
К.уранов СМГто преди 4 години
Закони? Кой говори за ЗАКОНИ? Леле, БОЖЕ слез и си прибери %$@@ВКАРАХА В СМГ ПО ВТОРИЯ НАЧИН ТОЛКОВА ХОРА, ЧЕ ВИ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА.ВЕДНЪЖ ИМА ЗАКОНИ, А ДРУГ ПЪТ ПО ВТОРИЯ НАЧИН.ЛЕЛЕ, Д000РЖ@@В@@@ НА ПАРОДИЯТА И МАФИЯТА.
291
9
 
10
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Умните и кадърните хора биват изритвани и набутани в миша дупка в БГ. Това училище можеШЕ да стане СВЕТОВНО ИЗВЕСТНО С ТАКЪВ ПРЕПОДАВАТЕЛ.Дори на децата в СМГ не простиха и там п000лит ЕЛИТ@(М@@@ФИЯ) набута своите деца. Някой от тях дори не са минали изпита, а други имат по 3 точки от максимални 50.НАЙ-МРАКОБЕСНИЯ ПРИМЕР Е СИНа НА МИНИСТ0000Р@@@ - Григорий Перелман. Чакаме го на 1 СЕПТЕМВРИ в СМГ. ЧАКАМЕ ВСИЧКИ ХОРА ПРЕД ВРАТИТЕ НА СМГ. ДА ИЗРИТАМЕ Б))))ооооклуците от тамСТАЧКА!!! Истина е!!
290
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето мнение.Изявените личности да имат възможност да споделят опита си на по- младите.Това да го прави държавата - този ветропоказател да знае, че това е дълг на държавата . Министерството на културата трябва да има програма и фонд за тази безценна приемственост.Тази добра певица трябва да бъде в школа за напреднали, не в училище.Зависи от Министерството на културата.Нивата са различни. Министерството трябва да насърчава високото ниво, но е трудно, когато то няма ниво.
289
5
 
13
 
! Отговори
d преди 4 години
незнам коя е тази г-жа Дарина.... мисля, че това е основния проблем
288
3
 
40
 
! Отговори
Ъъъ преди 4 години
Според мен, г-жа изобщо Такова не желае да участва в конкурс и иска, заради утвърденото си име, да бъде назначена без конкурс. Изискването кандидатът да изпее 5 песни, от което тя е възпрепятствана заради болестта си, е само предлог да не иска да се яви на конкурс - всеки знае, че конкурсната комисия е в правото си да изменя в ход програмата на изпита. Ако вие сте кандидат в същия конкурс, съгласен ли ще сте да назначат човек, който не е участвал изобщо в конкурса?
287
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Банов, който е назначен, за да съблюдава стриктно спазването на законите и разпоредбите"Банов не е назначен за това. Банов е назначен да види дали законите са адекватни и ако не са, да се внесат промени и да се направят реформи. Културата беше в подем по времето на Людмила Живкова , и тя тапии не е търсила от хората около нея. Или ставаш или не ставаш. Жената от снимката става. Ако законът не е предвидил подобен случай, значи законът не става и е време Банов да се намеси.
286
17
 
10
 
! Отговори
ами сега.... преди 4 години
Все едно Андреа Бочели да се яви на конкурса и да бъде отсвирен, защото има проблеми със зрението и не може да си попълни дневника... УЖАС!!!
285
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаврите се с кадърните си хора, ама те резултатите са видни.
284
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами няма похват , ако им беше предложила като външен учител на хонорар и да си делят сумата 50 на 50, директорката щеше да измисли начин.... Глупци, глупци. Жената има какво да ги научи, защото тя откъдето се връща, 1% не могат да отидат. Ама в България взеха, че много коректни станаха с конкурси и тапии. Цялата държава пълна с некадърници ,на ключови позиции с дипломи без покритие, тази жена ви стана проблемът.
283
5
 
21
 
! Отговори
аман преди 4 години
На стари лаври не може да лежи докато е жива,да трябва да работи,но като не може да прави нищо друго иска да преподава,да ама и тая работа не е за всеки.Университетски преподаватели съсипаха учебниците за начално и средно образование,да изреждам ли още или да спомена само за задача за 2 клас,която колега искаше да се реши като система уравнения,да му е по-лесно на детето..Та като не може да пее,как ми е много интересно ще е полезна на децата?Или по нашенски,абе да се скътая до пенсия...
282
3
 
31
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
едно е да си талантлив и световно известен певец, а съвсем друго е да си добър педагог...конкурсът е нужен за да се разберат педагогическите умения, а не певческите...
281
4
 
21
 
! Отговори
гост преди 4 години
Е то за преподавател в музикално училище, не е достатъчно само да можеш да пееш. Трябва и някакво педагогическо образование.
280
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като не може да превие врат и да мине през конкурс като другите, значи има психически проблем и не е редно да се занимава с деца. Децата имат нужда от учител, а не от примадона.
279
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
i parvata dama i primata vpili ostri zmiiski zabi v bg darjavnia trezor i nejnoto mesence na bg narod suveren...i puskat li puskat otrova...
278
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mnogo vi varvi tasi sedmica na arogantni kreslivi zlobni nahalnici....parvata dama, primata...
277
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПетручиЕм чи къ! Тяяя жинатааа ... Талаааант! Световни известен! Панти ся никакви селянки никакви ша слагаш там ... ааа
276
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтоснкия талант и бес да *** учил ша стани хулена работа!
275
4
 
47
 
! Отговори
91179 преди 4 години
Законите и разпоредбите се отнасят за всички. културните срединяма какво да се тресат, а да дойдат на себе си и да поискат оставката на Банов, който е назначен, за да съблюдава стриктно спазването на законите и разпоредбите. Директорката на училището няма право да заобикаля закони и рзапоредби. Разбрахме ли се?