Оставки, конкурси.... Скандалът с Дарина Такова разтресе културните среди

Оперната прима искала да преподава в Музикалното училище, но...
26 авг 2019 09:50, Петя Славова
337

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шом се оплаква - значи е виновнащом е виновна - значи лъжещом лъже - мое да почна да кр'аднаа шом почна да крадне мое да утепа некой
273
5
 
43
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
До 280 А ти на каква основа прецени че останалите кандидати са под нивото на въпросната Такова? Затова са конкурсите за да се види кой заслужава да бъде назначен. Да не говорим че това че можеш да пееш не означава че ставаш за преподавател по пеене. Това са две различни неща пеенето и преподаването ако не си знаел. И още нещо това че искаш за теб да се заобикалят правилата показва характера ти и не говори нищо добро за теб а и за въпросната прима. *** ти май това не го осъзнаваш.
272
7
 
15
 
! Отговори
до 280 преди 4 години
Това герберастките *** сте толкова елементарни, познавате се от 500 километра.Като не може да пее, защо се натиска да учи децата да пеят.Или заради тлъстата заплата, пък пеенето и уроците много важно.
271
48
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Казусът е много елементарен. Директорката не е управленец, а канцеларски плъх и злобен човек. След, като е от музикалните среди не може да не знае , че Такова не пее от 2007г., но предпочита да се гаври с нея като предлага да се яви пред някаква комисия. Ако беше истински ръководител при такава кандидатура щеше да промени условията в конкурса и да допусне и аудио записи от изпълнение на кандидатите. Или можеше да обяви мястото за външен лектор с изявени качества и международна известност.
270
6
 
37
 
! Отговори
дедо преди 4 години
АЛО, банов,ОСТАВКА на секундата ,за кои ли път нарушава закона и злоупотребява със служебно положение,а директорката да си потърси правата в съда
269
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се защо всички неприятни са в ГЕРБ ?
268
2
 
6
 
! Отговори
До 274 преди 4 години
Подобно твърдение може да изкаже само един истински профан и ппрросс...ак.
267
9
 
8
 
! Отговори
До 274 преди 4 години
Как треньорите по футбол...баскет, волей тренират без вече да могат да играят?Как музикалните продуценти съветват музикантите как да пеят и правят музика?Как учителя по география преподава, след като не е бил на всяка една точка по света?
266
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще учи децата да пеят като вече тя самата не може след операцията.В пеенето не става само с обяснения
265
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Янко Русев беше къде-къде по-успял, но от него свестен треньор не стана. Същото може да се каже и за Стоичков и за куп други известни имена.Да обучаваш системно е съвсем различно от това да прилагаш върху други твоите спомени как са те учили и как сам си подобрявал нивото си. Практиката показва, че най-добрите в което и да е направление рядко са добри обучители. Вероятно първо заради нервите си и егото си. Кой от големите музиканти работи с начинаещи? Вземат вече поставени таланти...
264
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата умря, някъде 94-а, 95-а ....
263
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сопраното в България стана по известна със скандала за конкурса отколкото бе известна преди.
262
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не я познавам, но щом герберастите така ревностно я защитават със сигурност не е стока.Трябва да се научим да живеем по правилата.Стига със системата НАШ ЧОВЕК ...
261
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е да пееш, друго е да си преподавател. И, ако е приеме директорката без конкурс. Е равносилно да се уволни.
260
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Митев"Ще падне в съда ако го обжалват. ЗАКОНЪТ трябва да е за всички!!!"За съжаление, ако не се беше разчуло, нямаше нищо да падне, защото закона не е за всички, не е бил за всички и най-вероятно, никгоа няма да е.
259
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СветозарАко Елин Пелин реши, да преподава в училище, няма да прави скандали, че трябва да мине през даден ред. Това, че имаш талант и успехи, не значи, че можеш да предадеш знанията и таланта си.
258
23
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
В случая Банов е прав. Директорката заради бумащина и бюрокрация, явно предпочита някой едва изкласил консерваторията и пял единствено в операта в Севлиево, отколкото международно признат музикант. А да карат Такова да се явява на изпит е подигравка. Все едно Елин Пелин да изяви желание да предава литература в елитно училище, а директора да го кара да държи изпит по български. Що за гавра е това ?
257
1
 
23
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Ако ВЕЧЕ е обявен конкурс с ясно разписани изисквания и се ДОПУСНЕ за участие кандидат , който не може или не желае да ги изпълни то този конкурс е опорочен още преди да е проведен . Ще падне в съда ако го обжалват. ЗАКОНЪТ трябва да е за всички!!! Никакви ПРИМИ или СЕКУНДИ не може да го заобикалят!! Директорът, назначил такъв човек, ще го отнесе.
256
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма нахалница.Кое и дава право да смята, че е нещо повече от останалите участници в конкурса.Роднинските назначения свършиха.Мисли си, че Бойко като разпореди и Банов ще я назначи на секундата на топлото местенце с огромна заплата.Гнус ме е от такива хора.
255
2
 
22
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
В края на краищата има правила, които трябва да се следват. Освен това да си световно известен изпълнител не значи, че си добър учител. Моцарт е бил гениален композитор, но най-добрият учител по негово време е бил Салиери. Салиери е учител на Бетовен, Шуберт и Лист, въпреки че музиката му днес не е толкова известна, колкото тази на Моцарт.