САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник

Сателитът с кодово название "Зума" струва над $1 млрд.
9 яну 2018 09:30, Елка Василева
182
САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник
Снимка: архив, Reuters

Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.

Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и се предполага, че се е разпаднал или е паднал в океана, казаха служителите, пожелали анонимност.

Още по темата

Сателитът с кодово название "Зума" струва над 1 млрд. долара. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян.

Започнало е разследване, но засега няма индикация за саботаж или някаква друга намеса, довела до провала, посочиха служителите.

Говорител на "Нортроп Груман" каза, че компанията "не коментира (космически) мисии от този вид, но засега прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала нормално".

През май м.г. с подобна ракета, произведена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян друг сателит на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на отбраната на САЩ използва ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 г. "Спейс Екс" извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за тази година изстрелване "Спейс Екс" и Пентагонът не отговориха на журналистическите въпроси за естеството на мисията. Компания "Нортроп Груман", изработила апарата, посочи само, че клиентът е американското правителство, а "товарът" ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече уточнения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тия спътници винаги се губят. Навремето дори не ги изстрелваха. Бог знае, колко неизстреляни има в орбита. Абе космически ***.
115
2
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Изгубих си спътника, но всичко е наред! Защото снощи правих кекс, кекс, защото снощи правих кекс!
114
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя *** Боби след малко ще вкара тезата и че земята е плоска.
113
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RUSIA E NAPRAVILA ELEKTRONNO ZATAMNENIE I HOP V OKEANA.
112
0
 
23
 
! Отговори
скрап преди 6 години
До скрапМалко пояснения че не стигна мястото.RS-25 беше за многократна употреба по време на совалката но с огромни разходи по разглобяване и т.н. Вече совалка няма и ако някога литне след всеки кратък полет мястото му ще е някъде в морето.
111
3
 
24
 
! Отговори
скрап преди 6 години
До БобчоДвигателите "Merlin" които SpaceX произвеждат и използват са едни най-евтините и сигурни правени досега в историята на полетите. Не само това, ами и позволяват многократна употреба. Относно цените;Merlin 1D (САЩ/SpaceX)- ~1 милион USDRD-180 (Русия/НПО Энергомаш) - 25 милиона USDRS-25 (САЩ/Aerojet Rocketdyne) - 50 милиона USDRD-180 е за еднократна употреба, а RS-25 беше (ама за много пари) но вече не е.Скъпотия, или стъпотия?
110
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румене абе мисля, че ти трябва помощ да го пренесеш мога да помогна.
109
1
 
27
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Аз го намерих.В гаража е.Ще го върна срещу автограф от Путин.
108
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търся транссссджендър за да го опъна но със стара суха царевица за да го изстрелям извън земята за да си намери спътничето.
107
9
 
23
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До скрап 114Ракетите или по-точно Ракетните двигатели работят в такъв безумен режим че тяхния ресурс се измерва в секунди - Да точно измерва се в секунди. Обикновено повечето ракетни двигатели не могат да бъдат пуснати втори път нито пък са с регулируема тяга каквито са изискванията към двигателите на СпейсХ. А да незабравя двигателите за кацане на СпейсХ освен всичко преди това написано трябва да работят и стрещу посоката на полета на ракетата още едно гадно изискване - демек СКЪПОТИЯ
106
6
 
22
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До скрап 114За момента СпейсХ успяха да направят сигурно 100 пуска на ракети както тестови така и с търговска дейност. Първата рециклирана ракета пусната тази година изгоря на площадката за пускане заедно със сателита който трябваше да изстрелят тогава и то не при излитане а при рутинни чекове мисля ден преди насрочения старт.Все още една нова ракета е по-евтина от една рециклирана - срам и позор - за разлика от рашките с още по-евтини - Щамповат си Съюз направен още от Корольов и си свиркат
105
5
 
19
 
! Отговори
скрап преди 6 години
"30% гориво за кацане тоест с толкова по-ниско КПД"Да си върнеш колата в гаража намалява КПД-то спрямо това да я хвърлиш за скрап като свърши бензина. Браво. Е те това е инжинърна мисъл от измерения отвъд человеческите възприятия. Дано такива бистри са умовете на всички конкуренти на SpaceX.
104
5
 
21
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ссдд 106Иди гледай някое филмче как маневрират космическите кораби - значи летиш на 100км височина как ще се качиш на 400км? Пускаш двигателя и излиташ нагоре - това си мислиш нали да но това е само първата част - като стигнеш височина 400км трябва още веднъж да включиш двигателя и то доста по-дълго от първия път за да стигнеш съответната скоростСъщото е и с Луната изстрелваш се към нея но след това за да се задържиш на орбита на Луната ти трябва скорост - след това влизаш на лунна орбита
103
6
 
22
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До инж. 108В програмата са работили 200000 човека - Един Боинг 787 Дримлайнър се сглобява от сигурно 20000 компании от целия свят. Ако попиташ един Японец имат ли нещо общо с производството на Боинг-787 почти сигурно ще ти каже че това е американски самолет - да ама доста чаркалаци примерно се произвеждат и в Япония и дори в Русия От тези 200000 работещи по една програма 20 релно имат реална представа какво и защо, как и кога става
102
7
 
20
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До инж. 108Има 14000 снимки - окПогледни с какви АПАРАТИ СА НАПРАВЕНИ - Фото Апарати на Канон еди кой си модел - без ТОПЛИННА(+/- 80 и повече градуса зависи дали е на слънце или сянка - космонавтите са принципно защитени от контактен кондиционерен слой в скъфандъра който охлажда/затопля като ползва глицеринова течност) и РАДИАЦИОННА ЗАЩИТА(без тази защита трябва да са осветени лентите)Та пак питам с Какво са снимни снимките? И реални ли са?
101
6
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До инж. и ссддВърху земята въздейства два източника на радиация - Космическа и Слънчева като втората е доста по-наситена защото спектъра е по-широкЕлектромагнитния и Гравитационен щит на земята отклонява тези радиации в определни зони - има доста нагледни картинки в Гугъл - Тези зони са над полюсите а всички пилотирани мисии не летят там - летят между северния и южния паралел от където започва вечното замръзване но това са условни линии на земната повърхностЗа да стигнеш до луната къде летиш?
100
2
 
21
 
! Отговори
? преди 6 години
До "...Русия поне има покритие на рублата..."Може ли да ни сметнеш, в какво се изразява това. Аз имам малко рубли, как мога да ги превърна в злато ?
99
3
 
21
 
! Отговори
инж. преди 6 години
До БОБИ. Ти голям спец в радиационните защити се оказа. И къде прочете, че АПОЛО нямат защита? От НАСА ли ? Ако си толкова информират трябва да знаеш, че на сайта на НАСА има 14000 снимки от програмата Аполо. Можеш да разгледаш поне част от тях - много са интересни. И още в програмата са работели 200000 човека, инженери, астронавти, администратори и много други най-различни специалисти. Е как един не се разкая и не разкри измамата ?
98
6
 
23
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 104 :Ти въобще не си наясно какво означава това което пишеш.Типично за неук русофил.
97
6
 
24
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До БобиТи преди да пишеш коментари ,въобще четеш ли си глупостите УМНИКО ? Първо ,че маршрута по който минават апаратите през възможно най-тънкия слой на радиация и също така се прави през тъмната част на Земята когато радиацията е в пъти по-малка.Радиацията която са изпитали астронавтите се равнява на това ,да ти направят рентгенова снимка на гърдите.Спри да пишеш коментари вече ,че се излагаш платен ***.