КЕВР: Токът няма да поскъпне заради сделката за ЧЕЗ

За 3 г. – 13 млн. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите ЕРП-та
11 мар 2018 13:32, Анисия Иванова
68
КЕВР: Токът няма да поскъпне заради сделката за ЧЕЗ
Архив: Булфото

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции”, подчерта той пред БНР

Иванов отново припомни, че прехвърляне на акции от ЧЕЗ към "Инерком“ не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране преди финализирането на сделката. Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ.

„Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ „Електро“ – България и ЧЕЗ „Разпределение“ - България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от Наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ „Електро“ и ЧЕЗ „Разпределение“. При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес.

Според Иванов КЕВР се включва в този скандал по две причини – или непознаване на закона, или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. В подкрепа на твърдението си той посочи: "В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества".

Относно промените във връзка с разширяване на правомощията на КЕВР, готвени от Обединените патриоти, Иванов коментира: Приемането само на този текст не го прави работещ. Към него трябва задължително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето произнасяне, за да не бъде то субективно. Трябва да се разпише много ясно какви са задълженията на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди подписване на сделката, трябва да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат полезни за изясняване на ситуацията. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз искам да пазя авторитета му във функциите, които са му зададени по закон“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КЕВР(ът)Не е майттап, гавра е!
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, тия, които избутахме на върха с 2 %, наистина ни мислят за ***. Ивановци, Цвъковци, Кировилци, Пиковци, Лъчковци, невежа, подла, алчна и безсрамна шaйка.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да поскъпне заради ЧЕЗ. Ще поскъпне по други причини.
38
1
 
18
 
! Отговори
КЕВР(ът) преди 6 години
Това, че токът няма да поскъпва, разбира се е майтап!
37
2
 
16
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Войниците си бяха в армията смешнико, имаше БА преди, не НАТОвска, фашистка ! В армията копаеха само ромите от строителни войски. Да затворниците нямаха права и така е редно. Те сега като имат ядат в затворите, мързелуват и се дрогирват на наш гръб. Когато затворник излезе навън не се плаши че ще влезе отново защото там му е добре. Ромът навън трябва да краде за да яде а вътре го хранят безплатно и му е топло. Всичко в комунизма си беше както трябва. С малки изключения които не пречеха на обикно
36
0
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
И аз . Особено евросубсидираните
35
2
 
10
 
! Отговори
До 35 Частник преди 6 години
Мраза часниците....
34
12
 
5
 
! Отговори
Частник преди 6 години
Като дигат тока и частните производители ще дигат цените. Е КОЙ МОЖЕ.ТОВА Е ЖИВОТА.Така де, какво лошо има в това. Както и на запад. Стока, ПАРИ, стока.
33
5
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Аз и сега веднага бих те пратил мекокитко глупав в урановата мена. Само там има полза от вас. В обществото само вредите.
32
7
 
7
 
! Отговори
Минал пролетар преди 6 години
До комуниста. Вие ни измамихте, копането на въглища,изграждането на ВЕЦ ве, язовири, се правеше предимно от затворници, воитици, с десетки години ХОРА БЕЗ права.
31
4
 
10
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Германия, Франция, Англия, САЩ създават сенат, наричат го не SS като през ВСВ а ЕС ! Този сенат назначава правителствата в по малките окупирани страни като нашата ! Тези правителства назначават комисиите, регулаторните органи като КЕВР, здравни каси, приватизационни комисии и т.н. Те избират кой да е частника грабител ! Съдът също е техен, обучен вече отвън отново. Медиите също се купуват от тях и диктуват антибългарската политика и геноцида над този народ. Това е кръгът. Който и да изберете все
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЕВР: "Токът няма да поскъпне заради сделката за ЧЕЗ"...ама ще поскъпне поради други причини, така че ние крайните потребители пак ще си го отнесем. Дали заради сделката, дали заради нещо друго... все едно, от сега си знаем, че поскъпване ще има.
29
5
 
19
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Защо цените на тока ви бяха евтини ? Защото нямаше частни кожодери, нямаше посредници като КЕВР, здравни каси, телекомуникационни компании, нямаще ЕС, НАТО и посредници. Нямаше чужд внос в повечето случай отровен, нямаше щастливи прасета и кокошки но животните дори бяха по щастливи защото ядяха зърно, не ги блъскаха с химии и антибиотици да разтат. Вие не бяхте роби а *** като троловете тук и всички десни пед... мааам им се еб... глупава, алчна
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж герберите са против Гинка, уж всичко да се одържави, а много странно герберските трилове са насъскани да бранят до дупка Гинка! Ясно сте като бял ден! Бат бойко е истинската Гинка
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За някой има ли съмнение, че зад Гинка стоят откраднатите пари от Боко и бившата му кака Цветелина?!
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОМУНИСТБoклyк.
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук не става въпрос за цената на тока,а защо купувачът е Г.Върбакова,а не Кутев,К.Нинова,Р.Овч.,или поне някоя голяма фирма,която ще им осигурява добри дивиденти,по възможност на цялата БСП.А сега те не знаят на кого да разчитат за подкрепа и финансиране.Това е проблемът.
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 2009 до сега, когато Герб управляват всичко поскъпва, мафията вилнее, битовата предтъпност е много висока и всичко е отвратително! Очевидна е тоталната неграмотност и неадекватност на боко и сие. И както винаги се стига до размирици. Мислех, че са помъдряли, но уви... бавно и сигурно вървят към шутове.
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правомощията на КЕВР са ограничени - те се свеждат до получаване на заплати и бонуси. Останалото е противозаконно. Особено да се работи.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18Мда много ме касая мнението на балкански селянин базирано на личното му мнение. То за това цялата държава е една огромна ***.