Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците

Подалият оставка Серж Саркисян беше предан довереник на Путин
24 апр 2018 22:15, Елка Василева
296
Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците
Снимка: Reuters

Серж Саркисян, който управляваше Армения като президент от 2008 г. до този месец, беше предан довереник на Владимир Путин. През 2013 г. след среща с руския президент той внезапно прекъсна преговорите с Европейския съюз и вместо това се присъедини към оглавявани от Москва организации в икономиката и сигурността, пише в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

При посещение във Вашингтон няколко години по-късно той откровено ни каза, че неговата малка кавказка страна с близо 3-милионно население не е имала особен избор, тъй като арменците, работещи в Русия, осигуряват една пета от нейния брутен вътрешен продукт, а руски компании са монополизирали енергийните й ресурси. "Арменският коняк всъщност не може да бъде продаван в Париж", обясни той.

Саркисян обаче подцени собствените си граждани, когато се опита да подражава на Путин, извършвайки класически ход в негов стил. Тъй като беше ограничен от конституцията до два президентски мандата, той прокара конституционна поправка, прехвърляща повечето изпълнителни правомощия към министър-председателя, а после беше избран от парламента на поста, въпреки че години наред отхвърляше подобна възможност. В резултат се стигна до 11-дневни разрастващи се масови демонстрации, които вчера принудиха Саркисян да напусне поста. "Сгреших", каза той в изявление.

Още по темата

Не е ясно дали оттеглянето на Саркисян ще доведе до истинска промяна в управлението на Армения или в раболепната й позиция към Кремъл. Благодарение на манипулирани избори управляващата партия има доминиращо мнозинство в парламента, а водачът на протестите от миналата седмица - дългогодишният дисидент Никол Пашинян, контролира само девет от 105-те места.

Въпреки това народният бунт е удар върху насърчавания от Путин авторитарен политически модел, който се разпространява не само в други бивши държави от съветския блок, намиращи се в орбитата на Русия, но и в Турция, където управникът Реджеп Тайип Ердоган се надява да завърши през юни прехода от министър-председател към всесилен президент.

Няма съмнение, че Путин погрешно ще изтълкува неочакваното отхвърляне. Обхванати от цинизъм, руският управник и неговата клика са неспособни да приемат, че са възможни спонтанни политически въстания на разгневени общества. Според тях те трябва да са резултат от държавно направлявани заговори, подобно на намесите на самата Русия в демократични избори на Запад. Путин обвини ЦРУ и други разузнавателни служби за бунтовете, които свалиха подкрепящите Москва правителства в Украйна и Грузия, а когато хиляди руснаци протестираха срещу изборните измами и собствения му преход от министър-председател към президент през 2012 г., определи Хилари Клинтън за лично отговорна.

Наистина е вярно да се каже, че правителството на Тръмп нямаше нищо общо със събитията в Армения. Единствената американска реакция на демонстрациите беше меко изявление на посолството в Ереван, призоваващо правителството към "сдържаност" и същевременно приканващо протестиращите да "предотвратят изостряне на напрежението".

Това, което изкара арменците по улиците, не бяха чуждестранни провокации, а фактът, че надеждите, които Саркисян възлагаше на Русия, не се оправдаха. През неговото десетгодишно управление икономиката изпадна я застой. Около 10 процента от населението напусна страната, а 30 процента от тези, които останаха, са под официалния праг на бедността.

Може да се очаква, че Путин ще окаже натиск върху приемника на Саркисян на министър-председателския пост, който и да е той; освен икономическите лостове, които притежава, Русия поддържа военна база в Армения. Това обаче няма да подобри живота на арменците. По-вероятно е то да засили съпротивата им срещу бандитския, проникнат от корупция и икономически провален модел, какъвто е путинизмът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
12
 
! Отговори
Йово преди 6 години
САЩ нямат нищо общо само, че водачът на либералната партия ''ЕЛК'', Н Пашинян през 2006/2007 е работил във фондация на Сорос. Та САЩ нямат нищо общо вероятно и със Сорос.
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Беше въпрос на време да се появи глупакът с вечния американски дълг и печатането на пари. Всяка държава има суверенното право да печати пари. Само че когато ги печата Русия положението на народа и става от лошо на плачевно, когато ги печата САЩ положението на американците от добро става по-добро. Това е малката разлика с големите последствия.
34
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня едно време едни гл,упаци като скачаха и викаха "Кой не скача е червен" После и на тях им просветна, че са глу,паци, ама вече им го бяха навър.вили.
33
2
 
0
 
! Отговори
Бай иван преди 6 години
Доста хора няма какво да кажат, само 40 коментара.
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете ги арменците, я кажете, защо за големите евроатлантици и демократи има американски визи???Роби продажни сте.....................и на Запад сте само евтина работна ръка, поне 90 % от големите демократи.................смешници смотани!!!
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинизмът-провален иконимически модел, а печатницата за долари без покритие Федерален Резерв на САЩ-успешен модел............хаха..............но Русия и Китай се отказват от търговията с долари, вече има златен юан.Световната финансова система е огромна манипулация, скоро ще го разберете!!
30
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде е добре където руснаците ги НЯМА няма нужда от цру зада мразиш ония *** в к,рем.ъл
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Около 10 процента от населението напусна страната, а 30 процента от тези, които останаха, са под официалния праг на бедността." само ще напомня на гербавите платени ***, че тук %-тите напуснали и бедни са повече. Инак няма кво да се коментират платени зле написани статии.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сравнението между изтока и запада по начин на живот е все едно да сравним трабант и мерцедес, не случайно всичките богати комунисти са учили на запад дори и Краля слънце Ким Чен Ум и си държат парите там, а ЧаЛГето винаги си е било бедно дори и през"светлите" години на бако Тошо ,когато по магазините имаше само стоки от първа необходимост, за телевизор и кола се чакаше години,дрехите бяха посредствени, имаше режим на тока при 6 работещи реактора, и всичко беше една голяма шуробаджанащина.
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29А вие русофилите като денонощно лижете гъ3а на Русия и Путин защо имаме визи с Русия?
26
5
 
12
 
! Отговори
Демократка преди 6 години
Всеки народ заслужава съдбата си, както и всеки мъж жената си! Само нашият народ живее по-добре отколкото заслужава заради разумните ни политици като цар Борис 3, Тодор Живков и най-вече генерал-лейтенант доктор Бойко Борисов. А аз самата не си спомням да съм живяла така добре както сега.
25
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Арменците загубят ли Русия буквално ще бъдат изядени от Азербайджан и Турция които им дишат във врата."Ако имаш предвид Нагорни карабах, просто трябва да си го върнат на Азърбайджан където винаги си е принадлежал. Руснаците нарочно го заграбиха от Азърбайджан и изкуствено го залепиха за Армения с цел винаги да има заплаха за война от страна на Азърбайджан и вечна нужда Русия да покровителства и командори Армения. Това е вековна тактика на Русия, затова разполови и България в 1879
24
9
 
13
 
! Отговори
Пуй за Хутин преди 6 години
Един арменски пуй за товарищ хутин
23
11
 
18
 
! Отговори
Геноцидатор преди 6 години
Ей сега арменците ако не се вразумят и не се върнат в руската орбита ще разберат истинското значение на думата геноцид.
22
18
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Какъв прекрасен звук ... Путинофилите пак вият на умряло ... !!!
21
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо има американски визи................хаха???Слугите даже и господаря не ги бръсне за слива, нали???
20
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой русофил може ли да ми обясни защо никой народ не иска Русия да му бъде ментор (разбирай началник). Защо Русия винаги търси външни фактори (ЦРУ,САЩ, ЕС, НАТО,фашисти) които подпалват цветни революции в руските марионетки. Защо не виждат че външни фактори няма, истинските причини за бунтове в тези поробени от Русия общества е диктаторското поведение на самата Русия, налагането на ружими и хора предани на Русия и плюещи на поробените от Русия народи. Защо никой не иска Русия освен русофилите?
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скачат като маймуни като БГ-СДС-ари прости...................после каква стана тя???Заради 1000 откачалника ще разбият цялата държава!!!
18
12
 
12
 
! Отговори
US citizen преди 6 години
а ние българите нали сме Нато-вци и европейци,,кога ще можем да пътуваме безвизово до нашият госпорар америка ...Бойко е слуга--------Когато излезете от директния контрол на Кремъл.
17
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24В момента, в който България се поизчисти от продажни рублофили, визите за САЩ ще паднат. В момента не е проблем за никой нормален човек да получи виза за САЩ. Единствената причина да има визи, е за да контролират достъпа а продажни рублофили, които хем *** срещу САЩ, хем се натискат да ходят там.