Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат

Броят на некоректните платци се увеличава до 54%
Обновена: 29 окт 2018 07:15 | 28 окт 2018 19:31,
132
Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат
Снимка: Dnes.bg

Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/.

От асоциацията допълват, че допреди година некоректните платци с кредити са били 48 процента от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54 процента. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година.

В същото време, намаляването на лихвите по кредитите е довело до бум на търсенето на заеми, показват данните на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лева и достигат рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9 на сто.

Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15 процента спрямо септември 2017 г.

Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред, посочиха от АЗП. Освен това и от БНБ неколкократно са предупредили банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити.
Все пак при тях се отчита известен спад - ако до миналата година това са били 20 на сто от длъжниците, сега те вече са 18 на сто.

Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторските фирми, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв.

Най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15 на сто на фона на 6 на сто година по-рано.

От Асоциацията за защита на потребителите изтъкват, че няма прозрачен начин, който да определя сумите, начислени от колекторските фирми над главницата, а това е достатъчна предпоставка за злоупотреби. Още повече, че тези компании, заедно с фирмите за бързи кредити, имат достъп до Централния кредитен регистър, като разполагат с правомощията да поставят кредитни оценки на граждани и фирми.

Затова от АЗП напомнят, че основен инструмент на действие на колекторските фирми е подвеждането на гражданите за техните права, включително по отношение на давността на дълговете. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват дългове с изтекла давност, на разсрочено плащане при това "уж" с отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Василев О, Василев, тук ли си, бе? Що не си първи на опашката за обрязването? като го направиш и ми дадеш знак че си го направил, тогава може и да се замисля.
19
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не чи го защитавам тиквата, ама можели да се изтеглят от Бьлгарските банки милиарди левове и малка шепа хора да се сещат да си врьщат заемите? Е извинете ама няма как бойкича да вие виновен! И после рев и сополи.
18
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Не ви ли омръзна да се държите като пълни г.... ци, бе? Изказвай мнения щом искаш но не е задължително да си показваш простотията. Но явно не си единствен, на някои явно много им се харесва това. Това е то, няма какво да се каже.
17
2
 
41
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Креди Симо,пелети Симо,спорт и Симо..Всичко е на Симо!Кой е тоя Симо бре?!!!
16
5
 
52
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
При ГЕРБ е така! Да ги изметем вече! И да проведем.Най сетне Истински демократични избори!
15
1
 
43
 
! Отговори
Сименов преди 5 години
Не е вярно! Това са УЖ кредити!
14
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О,да се оправят.Набълбукаха се а кредити сега не могат да ги върнат.То не е лесно ем апартамент хем нов айфон хем и автомобил ако може и джип и
13
4
 
66
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Бойко си отива.
12
5
 
43
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Накрая евреите може да ви простят лихвите и заемите, ако приемете исляма и се обрежете!!!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
11
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще кажа само това - ако можете не се набърквайте с лихвари. Само неприятности. Изобщо не е изгодно да взимаш такъв бърз кредит. Смъкват ти кожата с тези лихви. А що се отнася до платежоспособността всеки сам преценява за себе си, и ако си взел кредит, а не можеш да го връщаш, си е твой личен проблем. Идват ония с бухалките. Такъв е животът. И не ревете чак толкова. Щом българинът може да купува имоти и да не ги използва значи не е толкова беден.
10
22
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадеца вика дрьжте крадеца!Ромиите ровят по кофите защото не им дават банките кредити а някои от бьлгаритее дьрпат стотици хил... лева и неги врьщат! Демек, сами си крадьт дьржавата и накрая ромалеите и бойкото са им виновни!
9
1
 
50
 
! Отговори
Мн точно преди 5 години
"Голямата празна кртуна" хахаххааххахах
8
1
 
59
 
! Отговори
бл. 134 в Зап. парк преди 5 години
Не е вярно- лъжат. Взимайте и харчете , един път се живее.А и до 10-15 години трябва да изядете и изпиете България
7
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Борисов дали знае за тази статия?Направо е клатене на генерала, на стабилността му. ДенС да я свалят, както направиха с филма за далаверата с ваксините.
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VХубавото е че в един момент ще жънат и държавната хранилка-то само там имат реална жътва!
5
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял ден пишете глупости.Ей преди малко Баце каза по новините,че по добре не сме били.Щом цифрите говорят,другите да мълчат.Тъй рече Баце
4
4
 
71
 
! Отговори
кратун преди 5 години
Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме..Не е вярно!Голямата празна кратунаа каза ,че забогатяваме и и не само ,че нямаме заеми ами и трупаме пари в банките и се късаме да ходим по почивки в Гърция!
3
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е лъжа!!! Питайте Бокича! България е Рай на земята. Благоденствието струи от всяка пряка.
2
2
 
54
 
! Отговори
V преди 5 години
Идва времето банките да почнат да жънат .Засяха на ниски лихви сега вземат и следващият балък ;) Хубавото е че в един момент ще жънат и държавната хранилка ;)Все един ден ще стане. Ама след засяването винаги идва жътва ;)
1
4
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, нали сме стабилини,как така?