Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат

Броят на некоректните платци се увеличава до 54%
Обновена: 29 окт 2018 07:15 | 28 окт 2018 19:31,
132
Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат
Снимка: Dnes.bg

Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/.

От асоциацията допълват, че допреди година некоректните платци с кредити са били 48 процента от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54 процента. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година.

В същото време, намаляването на лихвите по кредитите е довело до бум на търсенето на заеми, показват данните на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лева и достигат рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9 на сто.

Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15 процента спрямо септември 2017 г.

Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред, посочиха от АЗП. Освен това и от БНБ неколкократно са предупредили банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити.
Все пак при тях се отчита известен спад - ако до миналата година това са били 20 на сто от длъжниците, сега те вече са 18 на сто.

Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторските фирми, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв.

Най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15 на сто на фона на 6 на сто година по-рано.

От Асоциацията за защита на потребителите изтъкват, че няма прозрачен начин, който да определя сумите, начислени от колекторските фирми над главницата, а това е достатъчна предпоставка за злоупотреби. Още повече, че тези компании, заедно с фирмите за бързи кредити, имат достъп до Централния кредитен регистър, като разполагат с правомощията да поставят кредитни оценки на граждани и фирми.

Затова от АЗП напомнят, че основен инструмент на действие на колекторските фирми е подвеждането на гражданите за техните права, включително по отношение на давността на дълговете. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват дългове с изтекла давност, на разсрочено плащане при това "уж" с отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
42
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Тези които дават заемите и кредитите, направиха двете световни войни, за да може да имат всичките пари и държави на света!!!Сега вие сте роби на парите, парата е ценност, парата е бог, парата е смисъла на живота, времето е пари,здравето е пари,щастието е пари,любовта е в пари!!!Селяни прости, вие сте на колене!!!Агент Кийтън Морис!ЦРУ!!!
39
1
 
39
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Пак обяснявам за тези дето не са в час!Лихва не съществува!Тя е за тези дето могат да вземат повече и да я платят!Произведените пари са определен брой!Все едно са домати!повече няма!Като няма цената скача!Който може да купи купува!Който неможе взима на изплащане!Да ама цената скача!Дали са пари или домати е все едно,но за доматите на пазара вадиш веднага!За парите(и те домати) плащаш повече,защото не изгниват и има наказание!ТОВА Е ЛИХВА!!!!Измислено от векове като религията!Евреи!
38
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да бъде, това е някаква лъжа. Бат ви Бойко каза че бюджета е амбициозен, много амбициозен. Държавата цъфти и връзва, народът пее радостни песни. Пари им аза всички, заплатите се вдигат. Всичко е цветя и рози. И изведнъж - баммм, тази статия уби всичко детско у народа. Оказа се че народа пак е гладен и без парички. А тъкмо бяхме повервали на тоя *** бат Бойко. Голем хитрец и лъжец е той.
37
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Тъй ли? и какъв е видът ти? Сигурно нерезът на дядо ми в *** има по - свястна физиономия от твоята. Не се изхвърляй, драги, само ще те посъветвам, да не се навираш между шамарите. Гледай да не стигаш дотам, защото не смятам че ще излезеш читав. Такива като тебе са най - смешни с тъпите си изхвърляния.
36
3
 
46
 
! Отговори
:) преди 5 години
Как няма да могат? Вчера министър- председателят каза, че имаме най- добрите параметри, днес каза, че бюджетът бил най- амбициозният.Няма му разваляте пропагандата, ей!Ще се наказваме!
35
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Пазарът за това е свободен защото всеки може да излезе на него и да извършва дейност, ако от формална гледна точка всичко е в рамките на закона. Какво ще стане в последствие времето ще покаже. А от тебе си зависи дали да станеш финансово зависим от подобни фирми.
34
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да не могат. Нали една филия с мас каза че сте стабиуни като паднала ограда на турската граница. Я го попитайте да видите какво ще ви каже. Ще каже че го клатите и че искате да падне от стола. Не така бе джурналета не му клатете стола без него Сретан Йосич че го заклати.
33
5
 
35
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 29Аз по принцип съм въоръжен момко!Но и без оръжие ще те накарам да се опикаеш само при вида ми!Иначе тихо ще ти счупя врата....!!!!
32
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е пълно с Комплексари .Всичко ,започва и свършва с това !Наг гол тумбак - чифте пищови !И ..биг - брадър !
31
0
 
55
 
! Отговори
ист преди 5 години
Вземаш бърз кредит, и бързо ти вземат апартамента.
30
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Пълни глупости. Така е като човек като знае и бае само едно Аллах няма пък и да има от финансово робство няма да те спаси. И остави евреите на мира.
29
1
 
56
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
80% от моите приятели са ми искали на заем,винаги съм давал но някои вече не ми се обаждат щото не са ми се издължили а аз няма и да си ги поискам ноне е лош начин да се оттърва по този начин от тях
28
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Ти да не си потърпевш. Много обстойно ни описваш ситуацията. А пък аз ще поздравя Симо с бухалката, щото се е оказал по - умен от тебе. Браво на Симо!
27
3
 
45
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до ВасилевЗатова онзи в САЩ е полудял.Лихва какво означава?Трябва да се обясни на някои екземпляри,че лихва означава,че някой по веригата гори!Има едни пари в обръщение и повече няма,за да се даде лихва,някой трябва да го няма!Срещу това е скочил Хитлер и ..
26
3
 
43
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
повечето вземат за да не връщатпредстои бума на кредитните карти
25
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Това беше едно време, сега стават гепаджии пак не работят но бъдещето им е светло!
24
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 17Брей, пусти бесепари, много упорито племе сте бе! Вече и ако пръднеш в неподходящо време на неподходящо място, те ще врекнат и ще ти поискат оставката. Само че сметката е без кръчмар направена. Много се надявам да е така и хората да са поумнели, имам предвид истинските хора в тая държава, а не тези ревльовци и драпачи за властта, които са толкова нагли, че повече няма накъде. Подобни *** изказвания ми омръзнаха.
23
1
 
42
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
И идва един Симо с бухалка и вика''Не връщаш парите!''Почва бой!Симо взима парите!
22
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се преквалифицират на готвачи, дават три хилки, нямало желаещи!!!!????Да ама на тях не им се работи и предпочитат на гръб да я карат цял живот.
21
1
 
40
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Всичко е на Симо!Кредисимо,ПелетиСимо,,предаване за спорта по БНТСимо!Кой е Симо?!