Пропаст: 26-има имат колкото 3,8-те млрд. най-бедни по света

Богатството на милиардерите се е увеличило с $900 млрд. за година
21 яну 2019 19:12, Елка Василева
86
Пропаст: 26-има имат колкото 3,8-те млрд. най-бедни по света
Снимка: архив, Reuters

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 г. и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП.

Оксфам призовава държавите да облагат най-богатите хора.

"Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света", посочва г-жа Уини Бианийма, изпълнителен директор на Оксфам интернешънъл, цитирана в комюникето.

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Оксфам за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се състои от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Според неправителствената организация, чиято методология се основава на данните, публикувани от американското сп. "Форбс" и банката Креди Сюис, но се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 година най-богатите са били 43-ма.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на Amazon, е натрупал богатство през 2018 година на стойност 112 милиарда долара, според Оксфам. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1 процент от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година или с 2,5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто, уточнява Оксфам.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация. Тя констатира, че най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия.

"Ако тенденцията бе обратна, повечето правителства биха имали достатъчно ресурси, за да финансират обществените услуги", подчертават авторите на доклада, според които данъците върху богатството са изключително занижени.
Експертите на Оксфам твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството.

Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трилиона долара, а в страни като Бразилия или Великобритания "10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите", твърди неправителствената организация.

Докладът се публикува в момент, когато облагането на най-големите богатства предизвиква дебати в редица страни.

Във Франция движението на "жълтите жилетки" активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70 процента за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, припомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
35
 
! Отговори
БившРобовладелец преди 5 години
Това да държиш роби да ти работят е скъпо, грижиш се за тях, храниш ги, поддържаш им условията за да могат да работят адекватно на плантацията. Много по изгодно е да им дадем "свобода" и да им предложим достойна работа за 50 стотинки на час. Вървете свободни сте, ще се видим утре в 7:30.
54
1
 
16
 
! Отговори
ПРОМИТ МОЗЪК преди 5 години
До Анонимендокато не се научиш да мислиш и да се бориш с оръжие в ръка за правата си евреите все ще ти прибират меда и ще ти разиграват избори и ще ти мият мозъка с "катитализми", "свободни движения на капитали", "пазарни икономики", "инвестиции" и пр. словесен бълвоч за балъци
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия всички са равни по богатства и жълтици.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоЗатова целта не е комунизъм, където всеки умен и работлив да влачи търтеите. Има система, която обаче не се харесва нито на феновете на капитализма, нито на тези на комунизма, защото капиталистите обичат властта, която парите (наследствените) дават, а комунистите искат всички да са равни, независимо, че някои са бездарни и мързеливи. Затова, за да се въведе справедлива система, тя трябва да удари през ръцете и едните, и другите...а това И капиталистите, И комунистите няма да го позволят..
51
2
 
18
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До Жопреди 10-тина години 2-*** канадци откриха стволовите клетки за което получиха Нобелова награда - около 2 милиона долараот тази награда държава прибра 50% - данъци, останалите 50% ги прибра еврейския институт в който работят, Дадоха им по 200 000 долара премияСега тези пичове пак гърбят в една прашна и тясна лабораториика знаеш ли колко милиарда направиха еврейските фармацефтични монополи от откритието им !?за къв капитализъм бълнуваш .....
50
2
 
19
 
! Отговори
Нужна е човещина преди 5 години
Като малък бях голям застъпник за капитализма и громях левите. След като прочетох един тон книги установих колко пагубна система е това. Доказателството е в заглавието. 26 простосмъртни притежават толкова пари, колкото половината население на земята. В гроба ли ще ги стискат? Няма ли да бъде по-добре да има някаква форма на преразпределение? Никой не избира къде да се роди.Най-лошото е, че неравенствата ще стават все по-големи. Защото това е капитализма. Безгранична алчност и егоизъм.
49
2
 
19
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До Жо"И накрая получавахме равни заплати!"според нео-либерализма (автор евреина Фридрих Хаяк) в който сято вярва целия юдо-масонски елит робът не може да получава според труда и заслугите си а според колкото реши господаря му т.е. този 0.1% еврейски елит който сега притежава 99.9% от благата така че както е казал народа - който и да е на власт на магарето му е все тая
48
6
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До ЕнгелсВ БОГАТИТЕ страни, хората не желаят т.н. безкласово общество. В тези страни на всеки 4 години има избори и хората избират животът да продължи така, както е. Това означава, че Маркс ще трябва да почака още 250 години.Цял живот здраво съм работил тежък физически труд от и категория. Работата се отчиташе на т.н. трудови колективи. Знаеш ли, колко мързеливци и некадърници съм влачил на гърба си? И накрая получавахме равни заплати!Това е безкласовото ти общество на Маркс.
47
2
 
15
 
! Отговори
Ти или си ерейски преди 5 години
До Анонимен"Без лихви и заеми не само че няма пригрес"има едни велик човек - Хенри Форд, който е бил не само гениален инженер, но е бил и гениален икономист !Хенри Форд в трудовете си доказва че фабриканта не се нуждае от печалба - той няколко пъти връща пари на собствениците на Форд !Лихвата е пладнешки еврейски грабеж !!!!!
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето богатства са в резултат на борсовите и имотните балони.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година когато публикуват този доклад казвам - това няма да свърши добре.
44
3
 
17
 
! Отговори
Овчи мозък ! преди 5 години
До Azевреина Зукабърг е бездарник който 2 реда код не е написълFacebook е дело на печатницата за пари наречена ФЕД и по спецялно филиялът и наречен Голдман Сакс чрез Facebook евреите контролират изборите например, "арабската пролет" беше координирана чрез Facebookда обяснявам ли нататъка !?мисли бе промит мозък !!!
43
2
 
9
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До ЖоНе се получи защото беше създадено в бедни страни, а не в най-богатите, както Маркс каза че трябва да стане.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представете си ,че тези хора решат да изкупят земята?...Знам само за един такъв случай, Дъглас Томпкинс, основателят на Esprit и The North Face. Като забогатял много, му писнало от парите, почнал да критикува капитализма и да се интересува от опазване на природата. Продал си фирмите и с парите купил 10 хиляди квадратни километра дъждовна гора и пампа в Аржентина и Чили, за да не могат да ги секат или замърсяват. Преместил се да живее там и се удавил с едно кану. Интересен човек.
41
1
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
До Капитализна фалираПо времето на Адам Смит е така нареченият "стар капитализъм" - това е капитализмът на свободната конкуренция, както той го обяснява преди около 250 години. През втората половина на 19 век започва надпреварата за заграбването на пазари, която приключва около 1890-1900 година и идва времето на "новия капитализъм" - това е монополистичният капитализъм (империализъм).
40
5
 
7
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До bolbovБЕЗКЛАСОВО общество и премахване на парите- това вече го пробвахме 45 години, а руснаците го "мъчиха" 73 години. Накрая и ние, и те се отказахме.Не се получава, защото хората са различни.Освен умни и гл/пави, има работливи и мързеливи.Мързеливите обикновено само мрънкат.
39
9
 
13
 
! Отговори
Az преди 5 години
Facebook е безплатен, а Зукабърг е един от най-богатите в света. Как точно Ви е поробил? Ако не искате да богатее не ползвайте facebook и готово. Това е хубавото на капитализма, ако имаш идея и малко късмет, ако не си мързелив, може да постигнеш много. А всички дето завиждате и пресмятате колко му трябвало на човек, ако утре получите 100 милиона наследство ще сте най-върлите капиталисти а сега сте просто едни злобни човечета.
38
7
 
2
 
! Отговори
ДО 33 преди 5 години
Ами брат то навсякъде е така . По-силният диктува правилата дали със сила като при животните дали с пари като при нас хората . Природата е устроена така ,трябва да има конкуренция за да се развива.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление това е един от дефектите на капитализма. Парите, които са като моторното масло на икономиката, постепенно вървят нагоре по пирамидата и се получава така, че все по-малко хора могат да си позволяват стоките и услугите, които се произвеждат.Резултатът обикновенно е революция, защото хората стават все по-гневни. Както беше каьал наското един милиардер: Ако не започнем да плащаме по-добре на служителите си, скоро пред вратите ни ще има гневни хора, и ще си носят вилите!
36
2
 
7
 
! Отговори
Тората преди 5 години
не случайно забранява на евреите да начисляват лихва когато дават пари на друг евреинчрез лихвата еврейския бог Яхве обещава на евреите да ги направи господари на света !това го пише даже и в Библията - вехтия завет, но ти дори и Библията не си чел !