Нов канцлер в Австрия - до седмица, обеща президентът

Александър ван дер Белен успокои австрийците в тв реч
Обновена: 28 май 2019 07:20 | 28 май 2019 07:19, Веселина Йорданова
2
Нов канцлер в Австрия - до седмица, обеща президентът
Александър ван дер Белен. Снимка: БТА

Австрийският президент Александър ван дер Белен произнесе телевизионно слово към австрийския народ.

С успокоителни думи той се обърна към обществеността и обясни, че дори такива извънредни ситуации са предвидени в "елегантната", както я назова не за първи път Ван дер Белен, Конституция.

Още по темата
Правителството продължава да изпълнява своите задължения по ресори, с ръководството му е натоварен финансовият министър Хартвиг Льогер.

Той ще изпълнява длъжността федерален канцлер до момента, когато президентът натовари нова личност, ползваща се с широкото одобрение на австрийската общественост, да състави временно правителство, управляващо Австрия до изборите през септември.

Александър ван дер Белен предполага, че до седмица ще може да обяви на обществеността новата личност, която да се заеме със съставяне на временно правителство.  

Отстраненият чрез вот на недоверие австрийски канцлер Себастиан Курц заяви пред симпатизанти във Виена, че ще работи за увеличаване на подкрепата на неговата десноцентристка партия за предсрочните парламентарни избори в Австрия през септември, предаде Асошиейтед прес.

Пред множество, скандиращо "Канцлер Курц" пред партийната централа във Виена, Курц обеща, че промените, които е започнал преди две години, няма да свършат днес. Той припомни, че накрая народът е този, който ще се произнесе през септември.

Курц разкритикува бившия си коалиционен партньор Австрийската партия на свободата и социалдемократите, които му гласуваха недоверие вчера. Той каза, че платформите и на двете партии съдържат само едно нещо и то е: "Курц трябва да си отиде". После лидерът допълни: "Опасявам се, че ще трябва да ги разочаровам и двете - Аз съм все още тук".

Курц каза, че ще подкрепи което и да е преходно правителство в страната, предаде ТАСС. Партията му спечели евровота в Австрия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
saki преди 4 години
Този корумпирания Ханс ,който го разобличиха с видео, ме кефи как си изяде нокътя във видеото. Всички са такива гнусари, а как се правят на изтънчени и възпитани пред камерите.