Макрон предрече край на хегемонията на Запада

Френският президент поиска нов световен икономически ред
27 авг 2019 15:55, Елка Василева
80
Макрон предрече край на хегемонията на Запада
Снимка: архив, Reuters

В обширна външнополитическа реч френският президент Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица "безпрецедентната криза" в пазарната икономика, предаде Асошиейтед прес.

На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, "разтърсващи нашия политически ред".

Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности.

Макрон каза, че "изживяваме края на западната хегемония" в света, отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.

Макрон говори в деня след завършването на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, засенчена от загриженост от американската търговска политика, напрежението с Китай и забавянето на икономиката. Форумът на Г-7 завърши с призив за "честна" и "отворена" търговия, но без да се споменават валутни и финансови стимули, посочва АП, цитирана от БТА.

Президентът Макрон каза още, че е време Европа да предефинира отношенията си с Русия, да възпре глобалните й амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война.

Макрон не каза дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но посочи, че нови санкции "не са в наш интерес". Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде "голяма стратегическа грешка".

Президентът на Франция подчерта, че "слабостта и грешките" на Европа са допринесли за засилване на съюза на Русия с Китай и за възраждане на влиянието й в Сирия, Либия и цяла Африка.

Макрон и руският президент Владимир Путин се срещнаха миналата седмица и се разбраха да дадат нов тласък на мирните преговори с Украйна. Двамата обаче бяха на различни позиции по други въпроси, включително за Сирия и руското смазване на опозиционните протести, припомня АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много прости коментари,то няма и какво да се очаква от прости българи
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или: да се предизвика икономическа криза, за да бъдат заставени хората да приемат като необходимо зло нарушаването на социалните права и съкращаването на градските служби.НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД Е ТУК
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2. Да се създават проблеми, а после да се предлагат начини за тяхното решение. Този метод също така се нарича проблем-реакция-решение. Създава се проблем, някаква ситуация, предназначена да предизвика определена реакция сред населението, за да поиска самото то мерки, които са необходими на ръководещите кръгове. Например, да се допусне развиване спиралата на насилието в градовете или да се организират кървави терористични актове за да поискат гражданите приемането на закони за усилване
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само САЩКупих си сладоледт ази вечер от Березка и ми хареса повече от този в нашите супери пълни с е-та,захари,и други такива отрови.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми да , хегемонията я няма защото няма и мъже вече в западнала Европа. Най - големият мъж е Макарон а той мъж ли е изобщо? Има ли истински мъж , който да е женен за приятелките на баба си ? Не е лошо , че жена му е с меки виснали цици, а че неможе да ражда вече. Има ли истински мъж , който би бил щастлив от факта , че няма да има деца? Е как може и как се надявате , че тези макароновци и меркелици ще се справят с истинските мъже от Изтока. Винаги , всякога мъжа е водил хорото. Това е природата.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак да повторя,времето на нагло - саксите приключва!Европа трябва да направи своят избор,а именно да престане с конфронтацията с Русия ако иска да бъде фактор и да има просперитет,на фона на залязващата"империя"и възхода на Поднебесната това е единственият правилен ход!
68
2
 
0
 
! Отговори
Bitterman преди 4 години
Макроне марш обратно в Quake 2. Там като те свалят, лошите губят координация, защото ти си върховният им бос. ЕС не го мисли. БВП-то му е по-голямо от на Китай. Единствено в смартфоните изостава, но Нокия се самозакупи, и отново е Финладска. Скоро ще ги изяде всичките с парцалите като преди 18 години.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55 Голям професор си ти, бе, я само как звучи професор Умньо Какскетаджийски. Навремето имаше един салам "Паприка", струваше само 1,80 лв и кучетата го ядяха, а сега куче салам не рачи да яде. Що ли така, бе, професорче? Живея в чужбина, но тук има едно българско магазинче, продават много видове кремвирши. Рекох, я да си купя български кремвирши. Купих си, егати гадостта. И ги хвърлих. И аз станах като куче, не рача български саламета, но може да те захапя за Дъто. Баф!Баф
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците мачкат само и само да не се случи сливане на руските ресурси с европейският и най-вече немски напорист интелект. Технологично щатите винаги са дърпали от Европа най-можещото. Те не инвестират в образование, те инвестират в строене на илюзии с напечатани долари. Не бяха миграции, санкции, финансови кризи, военни авантюри... и все с удър под кръста за Европа. Сега са като хищници да откъснат UK. Живеем с интересни времена, а не винаги е късмет да си свидетел на смяната на статуквото
65
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
този започва да ми харесва!..Възможно е и бабето да му шепне нещо на ухото,но..кой го интересува?!..Важното е да бъде...поне малко от малко адекватен.А той ЯВНО се се опитва да бъде такъв..
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 65 култура, или обратно САЩ имат британска родна култура к в двата случая това е част от Европа само в гехографски смисъл като Истанбул които географски е в Европа но по култура е от близкия изток.Вярно е че Европа не трябва пак да страда от студените и топли войни на Русия и САЩ, също и от кибер и икономическите войни на сащ и Китай.Но ако Русия и Европа са в съюз един ден защо да им ограничавам глобалните амбиции.Обратно имам интерес да нарастнат защото ограничават тези на американския раих
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада нямаше хегемония а илюзия за такава.Сащ имаше хегемония западна Европа му беше колония която му беше васал че да не я сполети съдбата на източна Европа която имаше глупостта да се изправи срещу фашистката американска империя в разцвета и и свърши разрушена.Що се отнася до Русия харесва ли ви или не всъщност и йа мен много не ми харесва Русия е част от Европа.Европейско обединение дори без една европейска в културен смисъл държава е нон сенс.Без Англия може тя е едно със САЩ и има тяхната
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно е време е за нов световен ред. Насочен към планетата. Споране на вътрешните караници и опазване на планетата. Ето пример Бразилия неможе да загаси един пожар.. Трябва да и бъде отнета тази гора в полза на планетата. Целият мироглед трябва да се промени или ще загазим много скоро.
61
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен59Как преди 35 години САЩ били разбили Япония?САЩ бяха и са много либерални.Допуснали са до собствения си пазар Тойота, Хонда, Мазда, нисан.А да си чул Япония да е допуснала Форд и ГМ до собствения си пазар?Общо-взето всички искат да си правят икономиката на гърба на САЩ.Включително и сега китай.САЩ са разрешили китай и китайци да притежават цели компании с технологиите им в САЩ.Ама що Китай не разрешават на САЩ да притежават компании в Китай?Нали уж са равнопоставени?
60
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон прави послание на Тръмп, че ако не работи с ЕС, ЕС ще се обърне към Китай. Някакви мало.ум.ници тука приказват за Русия - русия е икономическо джудже с икономика колкото на Италия.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само САЩ99% си прави не издават касови бележки.
58
14
 
5
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
След последните събития в России не ви съветвам да влизате в берьозка без гайгеров брояч. Апропо преди година и половина влязох за пръв път в София в една берьозка и оставих 10 лева за 2 вафли, един шоколад и някаква закуска. Всичко беше меко казано отврат.
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега САЩ държи света в подчинение с военната си мощ и донякъде с икономическата си мощ, но това ще е до време. Помните ли как САЩ разбиха Япония преди около 35 години, когато Япония беше на път да измести САЩ като първа икономическа сила в света? Китай, след време Индия и Бразилия ще се намесят на световната сцена.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада запАда откак форумния русолиат се помни. Че и от по-рано! :))))
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но дори и да не ти харесва никой от сегашните български кренвирши, отиваш в берьозка и си взимаш руски кренвирш.Можеш да си вземеш и германски нанденички и вурстове.ето това е конкуренцията.