Колко е важен Хонконг за останалата част от Китай?

Ще прибегне ли Пекин до т.нар. "ядрена опция" с използване на войски?
8 сеп 2019 21:00, Елка Василева
35
Колко е важен Хонконг за останалата част от Китай?
Снимка: архив, Reuters

Притесненията за политическото и икономическото бъдеще на Хонконг се засилват, докато продемократичните протести продължават и включват все повече насилие, а Китай дава да се разбере, че е възможна силова намеса.

Евентуална намеса на китайски войници може сериозно да навреди на позициите на Хонконг като стабилен международен финансов център и врата за глобалния капитал, вливащ се във втората по големина световна икономика. Нито един друг китайски град, дори Шанхай, не може да поеме тази роля в обозримо бъдеще, пише Ройтерс.

Защо Китай се нуждае от Хонконг такъв, какъвто е?

Китай все още има всеобхватни системи за контрол върху капитала и често се намесва във финансовите си пазари и банкова система. В същото време Хонконг е една от най-отворените икономики в света и един от най-големите пазари за акции и облигации.

Още по темата

Размерът на хонконгската икономика в момента може да е еквивалентен на само 2,7 на сто от тази на континентален Китай, в сравнение с 18,4 на сто през 1997 г., когато се върна под управлението на Китай, но територията има несъразмерно голямо влияние поради финансовата си и правна системи, които са от световна класа.

Всичко това е възможно поради уникалната му система на управление.
По силата на формулата "една страна, две системи", договорена като част от предаването на територията от Великобритания на Китай, на Хонконг са гарантирани свободи, които са недостъпни на континента като свобода на словото и независима съдебна власт.

Тези свободи дават на Хонконг специален статут в международен план, позволявайки му да договаря търговски и инвестиционни споразумения независимо от Пекин - например, на Хонконг не се налага да плаща митата, които САЩ налагат на китайския внос.

Освен това те означават, че чуждестранните инвеститори имат повече доверие в правната и управленческа системи на Хонконг. Китайската съдебна система отговаря пред Комунистическата партия.

Какво е заложено на карта?

Китай използва хонконгските пазари на валута, акции и облигации, за да привлича чуждестранни капитали, а международни компании използват Хонконг като отправна точка, за да се разширяват в континентален Китай. По-голямата част от преките чуждестранни инвестиции в Китай продължават да преминават през града.

Повечето от най-големите китайски фирми - от държавната Китайска индустриална и търговска банка до частни предприятия като Тенцентс холдингс  са листвани на хонконгската борса, често като трамплин за експанзия в световен мащаб.

Миналата година китайски компании спечелиха общо 64,2 милиарда долара - близо една трета от общата сума за целия свят - чрез Първично публично предлагане (ППП), но само една трета от това дойде от компании, листвани в Шанхай и Шънчжън, показват данни на Refinitiv, в сравнение с 35 милиарда в Хонконг.

"Свързващи" схеми, обвързващи хонконгската борса с тези в Шанхай и Шънчжън също така осигуряват основния път, по който чужденци купуват акции на континентални предприятия.

Китайските предприятия използваха хонконгския пазар за облигации за 33 на сто от 165,9 милиарда долара от полученото от чужбина финансиране миналата година, показват данните на Refinitiv.

Китайски банки притежават повече активи в Хонконг - 1,1 трилиона долара през 2018 г. - отколкото кредиторите от който и да е друг регион, според данни на Хонконгското управление по валутните резерви, компилирани от Natixis. Тази цифра се равнява на приблизително 9 на сто от годишния БВП на Китай.

Загубата на толкова голям финансов канал рискува да дестабилизира вече забавящата се китайска икономика, отслабвайки доверието, че Комунистическата партия може да продължи да осигурява просперитет след добрите резултати, постигнати в продължение на десетилетия.

Освен другите тесни връзки през пристанището на Хонконг продължават да преминава значителна част от китайския внос и износ. През 2018 г. градът беше и най-големият търговски партньор на Китай в сферата на услугите с пазарен дял от над 20 на сто, надхвърлящ 17-те на сто на САЩ, казва китайското министерство на търговията.

Хонконг има централно значение и за дългосрочните амбиции на Китай да превърне юана в широкоизползвана международна валута, конкурираща американския долар. Макар и да му предстои дълъг път, постигането на тази цел би засилило интереса на света към успеха на Китай, както и влиянието на Пекин.

Как може всичко да се обърка?

Пекин заяви, че няма да стои и да гледа, ако безредиците в Хонконг заплашат китайската сигурност и суверенитет. Китайки представители са казвали, че събитията в Хонконг са вътрешен въпрос и са порицавали чуждестранната намеса.

Но много чуждестранни лидери призоваха към сдържаност.

Някои американски сенатори заплашиха да внесат поправки към приетия през 1992 г. закон за политиката към Хонконг и да спрат да го третират като отделна митническа територия от континентален Китай. Това зависи от тяхната оценка дали Хонконг е в достатъчна степен независим от Пекин. Всякакви действия на континентални войски вероятно биха били решаващ фактор за тази оценка.

Дори ако Пекин не прибегне до т.нар. "ядрена опция" с използване на войски, признаци за по-открита и директна намеса в делата на Хонконг и продължаващи улични сблъсъци може да подтикнат глобални инвеститори да потърсят други финансови центрове с ниски данъци и високоуважавани съдебни системи, като например Сингапур.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: КитайХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПО СЛУЧАЙ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай? Говоря за Англия, когато беше имерия, направила 10 пъти повече золуми от САЩ и русия комбинирани заедно в послдните 70 годидни ...
21
1
 
10
 
! Отговори
До 28: преди 4 години
Май не ме четеш правилно. Китай подписва договора за връщането на Хонгконк като се съгласява на пълна автономия и почти никакви средства за контрол над Хонгконк.Китай нямат право да изпратят войски там ако не са официално поискани, а това няма да стане и затова Хонгконк могат да държат Китай в патова ситуация с тези протести.Затова си мисля, че Китай ще подготвят Шанхай за финансов център и лека полека ще пуснат Хонгконк. Естествено губят и двете страни, но това е по-малкото зло за Китай.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНГЛОСАКСОНБил ли си там? Познаваш ли хора от там? Аз имам приятели от там и ситуажцията е много по-сложна, отколко малкото ти мозъче, мже да осъзнае.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***"От една страна Хонг Конг е златна кокошка, но от друга страна Китай са направили огромна грешка още при подписването на договора за предаването на Хонг Конг от Великобритания."Грешка? Беше или това или много кървава война с голяма вероятност, да загубят не само ами и много други градове...
18
3
 
2
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
След като гледах анализите на няколко специалисти по Китай стигнах до извода, че май положението е 50:50.От една страна Хонг Конг е златна кокошка, но от друга страна Китай са направили огромна грешка още при подписването на договора за предаването на Хонг Конг от Великобритания. Китай имат много ограничени правомощия и едва ли ще нарушат договора и да изратят войска на острова.Според мен Китай ще изгубят Хонгконг, но в същото време ще подготвят Шанхай за финансов център...
17
3
 
2
 
! Отговори
Парите на партията преди 4 години
Са в ХонкКонг и това ги спира да нахлуят.Ако победят ще фалират , а загубят ли печелят.ЦРУ този път уцели китайския ахилес
16
5
 
8
 
! Отговори
АНГЛОСАКСОН преди 4 години
ХОНКОНГ Е КИТАЙСКИ И ЩЕ ОСТАНЕ ТАКЪВ!!!ВИЧКО ДРУГО Е ПЛЮНЧЕНЕ И СОПОЛЯВЕНЕ НА ДЕМОКРАДИ(ФАШИСТИ)С БОЛНИ АМБЦИИ....
15
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е могъща държава и вече няма спиране. Там педерасщини не минават. Нито финансово нито идеологически нито военно може да ги бутне някой. Имат всичко за да е.т маматa на Англия, САЩ и НАТО ако се наложи.
14
8
 
8
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Ще му намерят цаката и на Хонгконг китайците.Всъщност ако арестуват 100-200 хиляди палавници,най-вероятно всичко ще приключи за голяма мъка на задокеанските интриганти.
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонги Конги ще реват скоро. В китайската армия *** не допускат...
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не знам защо НАТО седи бърка си в носа и гледа китайската агресия и нищо не прави?! Къде са защо мълчат, защо Бойко не предприеме нещо, няма ли Герб да подкрепи борбата на кинг конг?!
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не Китай се нуждае от Хонконг, а краварите и рижавите се нуждаят от него.
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците като са толкова отворени да ходят да го вземат ама най-много да вземат един жълт ... .
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да върнат нещо на Великобритания което не и принадлежи по право. Това си е китайска територия населена с китайци а не с рижави англисаксонски свне
8
15
 
8
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Като не им зависи икономиката призовавам китайците да не бъдат страхливци а ми да върнат ХонКонг на Великобритания.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън, та пляс! От статията се разбира, че Хонконг има само символично значение за Китай, а почти не допринася с количество. Освен това е здравословно държавата да се намесва от време на време в икономиката и финансите на разни обособени в нея групировки. Това редовно се практикува в демократичните ви САЩ и мн. други държави. У нас за съжаление не, и видяхме кво направи КТБ (най-фрапиращият пример, иначе всичко тука е мижи да те лажим).
6
5
 
10
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Много преди да присъединят Хон Конг китайската икономика беше на равнището на руската.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Като кажеш село, какво точно имаш предивд? Че не е "столицата", че не е най-големия град или какво? Че там живеят селяни? Какво искаш, да кажеш?
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотког може да е едно село спрямо Китай. Но е луксозно. И с традиция в световната свободната пазарна система. Живота в това село е мулти национален. И не са свикнали на политически експерименти и диктат. Затова хората в "селото" търсят помощ от ООН , САЩ.