Германия забранява найлоновите торбички в супермаркетите

Те били пример за пропиляване на ресурси
6 ное 2019 16:20, Елка Василева
31
Германия забранява найлоновите торбички в супермаркетите
Снимка: архив, Reuters

Германското правителство одобри днес забрана за найлоновите торбички в супермаркетите, предаде ДПА.

Предложението на германската министърка на околната среда Свеня Шулце изключва от забраната малките найлонови пликчета за плодове и зеленчуци, но включва биоразградимите торбички.

Найлоновите торбички са пример за пропиляване на ресурси. Произвеждат се от петрол и често се използват само няколко минути, посочва тя в изявление.

Германският парламент трябва да приеме закона, след което ще има преходен период от около шест месеца, през който да се изразходват останалите наличности от найлонови торбички. Точният времеви период зависи от датата на приемане на закона.

Първоначално германският план беше клиентите да плащат за найлоновите торбички. Само около 20 торбички на глава от населението са използвани през 2018 година спрямо 68 през 2015 година. Преценено бе обаче, че потреблението няма да спадне достатъчно и затова се налага цялостна забрана.

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
един луд преди 4 години
Едно време баба ходеше на пазар с кошница . Сега виждам че все повече германки пазаруват така. Всичко ново е едно забравено старо ,особенно в модата.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със забрани видяхме при соца кво става- едно голямо нищо.Без мотивация на хората работите пропадат, също като забраната на кривите краставици това е безмислен акционизъм. Нещо за рефюджи уелкам и АФД?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо геройство!!!?? Забраняват торбичите...ха ха ха
24
0
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Не е нужно изсичането на дървета за направата на хартиени торбички! Индустриалният коноп е най-добрата алтернатива за това. Освен хартия, от него могат да се произвеждат въжета, дрехи и много други неща. Конопът не е притенциозен за отглеждане и при добри условия могат да се прибират по 2 реколти годишно
23
0
 
5
 
! Отговори
?!?!?! преди 4 години
Забраняват найлоновите торбички и стимулират изсичането на дърветата с увеличаване на дървените играчки ?!?!?!
22
4
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Те тия още малко ще забранят и дишането."Пазят си хората въздуха и природата за да могат да дишат чист въздух и да живеят в хармония с природата. Забраняват дизела, забраняват найлоновите торбички, спряха добива на лигнитни въглища. Вчера WV пусна електрически автомобил, Sono Motors пуснаха соларен автомобил за масова продажба.... Нека чИбАрашками си карат джоганите и Камаз-ите.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека забранят найлоновите спринцовки, в името на екологията.Тези германски вандали ще върнат заразните болести. Българските маймуни веднага копират всичко от Германия - фашизъм, социализъм, демократизъм, найлонизъм.
20
1
 
2
 
! Отговори
2213 година преди 4 години
България забранява найлоновите торбички в супермаркетите.Там нейде го преценявам изоставането.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тия още малко ще забранят и дишането.
18
2
 
2
 
! Отговори
Osman преди 4 години
Турция ги забрани преди година и нещо. Много са назад тези дойчовци.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
краката са добри!
16
2
 
1
 
! Отговори
ганчо от балканя преди 4 години
да ги спират бе, кому се потрябвали. отивам в супермаркета, намирам най здравото кашонче, изсипвам им *** на щанда и си събирам моите неща вътре, къде ше ходя да им плащам за торбички.
15
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ЗА НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ С ЕМБЛЕМИ , И ЦВЕТНИ ДЖАПАНКИ ОТ ПЛАЖА , ПРИ СОЦА ФЪРФОРЕХ МАДАМИТЕ ВСЕКИ ДЕН!С ШИШЕ УИСКИ---СЕ ВЛИЗАШЕ ПРИ ЗЪБОЛЕКАРЯ И В УНИВЕРСИТЕТА!ЕВТИНА РАБОТА , БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ......СТИГА ДА ГИ НАМЕРИШ!
14
4
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
АМИ ПРАВИЛНО , СОЦА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ!ТОГАВА И ЕКСКРЕМЕНТИТЕ БЕХА ДЕФИЦИТНИ ...ОСОБЕННО ПО-МАЗНИТЕ ОТ ТОБЛЕРОНА НА КОРЕКОМ!МАЛКО ОСТАНА ДА СЕ НАУЧИМЕ ДА ЯДЕМЕ И ТЯХ---ЩОТО ТАКА Е ДАЛЕЧЕ ПО-ИКОНОМИЧНО И ЕКЕЛОГИЧНО!ТАКА КАЗВАХА И ОТ ПАРТИЯТА БКП!!!
13
0
 
2
 
! Отговори
timothy преди 4 години
че то от доста време вече почти няма такива торбички в техните магазини..
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма работа. Ще минат на хартиени. Те са много екологични. колко дървета ще се секат само за дневните нужди на зелките не мога да сметна.
11
5
 
12
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Рано или късно социализма ще се върне. Там всичко се използваше многократно и дълговечно. Коли по 30 г се караха на 5 човека, един телевизор цял живот с едно видео, един телефон на 5 човека един хладилник цял живот найлоново торби рядко, кисело млякон и безалкохолни в стъклени съдове 100 кратна употреба. Казаните за *** в България бяха три пъти по малки, на държавата и население 3 млн повече. БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЕКОЛОЛОГИЧНА ОТВСЯКЪДЕ. Сега искат екология съчетана с 5 кратна консумация, ОКСИМОРОН
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова години как не научихте, че торбичките са полиетиленови а не "найлонови"..
9
5
 
3
 
! Отговори
Пунктоатор преди 4 години
По времето на соца запетайки нямаше точки при соца нямаше и ударено в соца нямаше имаше повтрорения в соца неграмотни в соца нямаше.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците са били прозорливи още от едно време. Те създават Vanillekipferl - сладки с формата на полумесец още преди 2-3 века за да може мама Меркел да посрещне гостите си със сладки във формата на полумесец символизиращ тяхната религия.