В "мозъчна смърт" ли е НАТО? Реакциите в Европа

Той създава проблем в отношенията с Германия, пишат от "Файненшъл таймс"
8 ное 2019 16:55, Нели Христова
102
В "мозъчна смърт" ли е НАТО? Реакциите в Европа
Снимки: Reuters

Вчера, в интервю за сп."Икономист", френският президент Еманюел Макрон заяви, че "НАТО е изпаднала в мозъчна смърт".

Днес, думите на лидера са навсякъде из европейските издания - от френския "Монд" до британския в. "Файненшъл таймс".

"Файненшъл таймс" пише, че с изказването си той създава проблем в отношенията с Германия и останалите съюзници преди важната среща на върха на Северноатлантическия алианс през декември в Лондон. Вестникът коментира и отговора на германския канцлер Ангела Меркел на оценката на Макрон и посочва, че Меркел отхвърля мнението му като твърде радикално и призова за единство и диалог за изглаждане на разногласията в алианса.

Според коментатора на в."Дейли телеграф" Марк Алмонд диагнозата на Макрон е вярна, но решението, което той предлага - да засилване на европейската отбрана - е опасна илюзия. Вместо да превръщат Европейския съюз в супердържава, страните членки би трябвало да продължат да гледат напред, констатира журналистът, който отбелязва, че макар думите на Макрон да изглеждат доста силни, в тях има истина.

Противоречията с Турция и объркването в НАТО от дестабилизиращата тактика на руския президент Путин поставят 70-годишния алианс в сложна ситуация, констатира коментаторът. Проблемите пред НАТО още повече се задълбочават от хладното отношение на президента Доналд Тръмп към алианса, станало обект на рязка, но справедлива критика от страна на френския президент, се казва в публикацията.

Френското издание "Монд" също коментира интервюто на Макрон за сп. "Икономист", като насочва вниманието към различните реакции на казаното от Макрон от страна на Германия, САЩ и Русия. Докато Меркел заяви, че страните членки трябва да решават проблемите си чрез диалог, а Помпейо подчерта историческата значимост на НАТО за световната сигурност, говорителката на руското външно министерство нарече думите на френския лидер "златни", пише "Монд", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че Макрон е прав, когато казва, че САЩ, остават първостепенен съюзник, но гледат другаде, по-специално към Китай и американския континент. Според изданието обаче това е уклон, наследен още от предишния американски президент Обама. "Монд"казва, че Макрон е прав, когато казва, че Тръмп не споделя европейския проект и това е една от най-големите заплахи за пакта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
"...историческата значимост на НАТО за световната сигурност.." Да, да, например НАТО в Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, сега тръгна към Иран, и т.н. Такава световна сигурност настъпи благодарение на НАТО, че само дето още не ни събличат "голи" по летищата - без да коментираме радиацията, която натрупваме от проверките навсякъде.
55
2
 
5
 
! Отговори
Скарлет преди 4 години
Не само НАТО е в моэъчна смърт!!! Апропо, ЛИБЕРАСТИЯТА, иэигра на човечеството най лошата шега!!! Преди эаветния 10 ноември нямаше просяци, каэани эа смет не се ровеха эа коричка хляб, нямаше беэработни, както сега, улиците са пълни с беэцелно насочени хора!!! Инфлацията пропъди милиони в чужбина эа по добър живот!!! Каэармите, тогава въэпитаваха мъже, а не както е сега ***!!! Границите се паэеха и се стреляше на месо эа нарушителите!!! Колко е силно юдейското лоби в световен мащаб!!!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО е в наркосмърт. Тиджендарите по цял ден се дрогират и драскатн тука
53
1
 
6
 
! Отговори
Сатанато преди 4 години
Нато не е в мозъчна смърт, а във физическа и фактическа. Тоя Микрон е взел да мисли и да се осъзнава най-накрая.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е прав!Сламеният *** не се съобразява с никого, преследва единствено интересите сиПринуждава "партньорите си" от HAТО да наливат пари в оръжейната индустрия на CAЩ, че току виж им се пукне мегабалонът ...
51
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
де гол извади франция от нато българия влезе без референдум вън ам бази отбългария и балканите няма да ни скарате с русия борисов няма защо да се разкарвадо сащ за да му набиват канчето с простотии
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция веднъж е излизала от НАТО.Подобно изказване направи Тръмп.Ролята на НАТО се изчерпи след Варшавския договор, НАТО е оръдието на корпоративни интереси на една мощна икономика, която се спасява само с войните за нефт и ресурси, под фалшивата идея за "демокрация".Самият ЕС е мухлясъл паразитен грохнал орган.Мъдрите българи казват, че "общите работи - кучета ги яли".
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Макрон НАТО е в мозъчна смърт, а Русия трябва да бъде спасена от Китай и това може да го направи единствено съвременният Наполен г-н Макрон. Тоя прихвана старчески маразъм от жена си.
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След изказването за българските банди и босненската бомба, сега и това... Този човек нещо полудя.
47
5
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
НАТО е смърт!
46
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Прав Макрон. НАТО нали за това иска да приеме СМакедония. Северните макета до един са юнаци, стратези и пълководци като Ал. Македонски. Те ще пазят НАТО от лошите. Те ще са му мозъка.
45
3
 
13
 
! Отговори
Ryszard Ewiak преди 4 години
Не съм изненадан от това. В Библията се казва: "В определеното време [северният цар = Русия] ще се върне." (Даниил 11:29а) Това също означава разпадането на Европейския съюз и НАТО.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какво очаквате от британски вестник освен да е проводник на интересите на US, много по-добре е обединена европейска отбрана, отколкото американската задушаваща прегръдка и подчинение
43
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС трябва да се обедини със САЩ и да поробим Просията.
42
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
Мерси.че ми триете коментарите!
41
2
 
18
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Каква армия е вафен сс гледах един клип някакви немски войници едвам прескачат ограда смех пълен и това става на източният фронт 1941.Били са силни срещу еврейски жени и деца и старци.
40
4
 
33
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Много е прав Макрон, отдавна НАТО е в мозъчна смърт. Вече няма НАТО, а има САЩ и неговите васали. Каквото каже САЩ това става. Именно от това се страхуваше навремето през 50-60-те Шарл Дьо Гол, да няма организация НАТО която да е на принципа каквото каже САЩ а останалите слушат. През последните години точно това стана. Каквото каже САЩ това става и другите се подчиняват. Няма никаква равнопоставеност на държавите а има САЩ и останалите.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
<div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">диагнозата на Макрон е вярна, но решението, което той предлага - да засилване на европейската отбрана - е опасна илюзия. Вместо да превръщат Европейския съюз в супердържава, страните членки би трябвало да продължат да гледат напред...... като още по-активно продължат с жалкия си слугинаж към световния сатрап, целувайки му *** всеки ден, както винаги до сега са го правили?!?Не мерси.ЕU да се освободи вече!
38
1
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Космите
37
2
 
29
 
! Отговори
Без думи преди 4 години
От статията : "Объркването в НАТО от Дестабилизиращата тактика на Путин "На крив . . . Какво му пречи ?!?