Турция разреши отново ползването на Уикипедия

Решението идва след тригодишна забрана за ползване
16 яну 2020 11:09, Ния Христова
14
Турция разреши отново ползването на Уикипедия
Снимка: Pixabay

Турция отново разреши използването на онлайн енциклопедията Уикипедия след почти три годишна забрана, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Миналият месец Върховният съд на страната реши, че ограничението за ползване на онлайн енциклопедията нарушава свободата на словото. Последва премахване на забраната от Турската правителствена агенция, която отговаря за интернет технологиите.

В официален вестник в сряда беше публикувано подробно обяснение на решението. Това накара регулаторите да възстановят достъпа до сайта.

През април 2017 г. достъпа до сайта беше блокиран, след като от Уикипедия отказаха да премахнат текстове, които обвиняват турското правителство в сътрудничество с терористични организации.

В миналото е имало и други подобни забрани от страна на турското правителство. Блокиран беше достъпа до други популярни уебсайтове като Twitter, YouTube и Facebook. Причината беше предполагаемо насърчаване на терористична пропаганда или обиди срещу турски политически фигури.

Опозиционни партии, Европейския съюз и правозащитни групи осъдиха ограниченията на свободата на словото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се смееш ли да плачеш ли
4
7
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Укипедия е много хубава платформа на хартия, но е силно цензурирана, и има огромно количество статии които са заключени за корекция. Не може да обвинявате определени държави, че забраняват такива платформи като тази или ФБ и Туитър. Миналия ден ФБ си признаха, че премахват про ирански статии и публикации, каква е тогава причината Иран да иска платформата оперираща в държавата им. Социалните мрежи са силно политизирани, и въпреки, че не харесват Тръмп следват политиката на дийп стейта в САЩ...
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
анадолски неволи и трагедии...
2
4
 
2
 
! Отговори
МддМ преди 4 години
А Мечо пух реабилитиран ли е??И Дарвиновата теория??..
1
10
 
3
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
Браво това е напредък в 21 век!