Русия иска да завладее Северодонецк до 10 юни

Използвани са фосфорни боеприпаси в района Черкаски Тишки
5 юни 2022 17:38, Нели Христова
84
Русия иска да завладее Северодонецк до 10 юни
Снимка: БГНЕС

Руските части се „фокусират върху настъпателни операции за обкръжаване на нашите войски“ в Северодонецк и Лисичанск и за „блокиране на основните логистични маршрути“, твърдят украинските военни. Руският генерал Александър Дворников „получи задачата до 10 юни или да превземе напълно Северодонецк, или напълно да отреже магистралата Лисичанск-Бахмут и да я вземе под контрол“, каза Сергей Хайдай, ръководител на Луганска област. „Следователно огромно количество сили, всичко, което имаха, всички резерви, всичко се използва за изпълнение на тези две задачи. Близо до Северодонецк в град Лисичанск център за хуманитарна помощ беше „напълно разрушен“ от руски обстрел в неделя, добави Хайдай.

В Луганска област руските сили обстрелваха пет района, включително Северодонецк и Лисичанск, с артилерия и реактивни системи за залпове. Въздушни удари са нанесени и в четири района, съобщиха регионални власти. В Северодонецк един човек също загина, а други двама бяха ранени, след като сграда на химическия завод „Азот” беше повредена от руски артилерийски обстрел, съобщиха регионални власти.

Руските сили "настъпват" в няколко района на север от град Славянск в Източна Украйна, след като "завършиха прегрупирането на войските", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в неделя. В събота градската военна администрация в Славянск съобщи, че стотици хора бягат от Славянск всеки ден, като броят на евакуираните се е удвоил тази седмица. Ракетен удар, при който загинаха трима души във вторник, „накара гражданите да напуснат“, каза служителят.

В близкия Лиман руските части също „настъпват в посока Святогорск, опитвайки се да изтласка нашите войски към десния бряг на река Северски Донец“, казаха военните.

Руските войски продължават да удрят райони в Източна Украйна. През последните 24 часа осем цивилни бяха убити и 11 бяха ранени в Донецка област, след като руски сили обстрелваха 15 района, се казва в неделния отчет на регионалните военно-граждански администрации в неделя. Русия също нанесе два въздушни удара в Донецк, включително един през нощта в ключовия град Краматорск, който причини „сериозни щети на две предприятия в града“, но не доведе до жертви, каза кметът на град Александър Хончаренко.

В районите около Донецк и Запорожие руснаците „обстрелват предната линия на отбрана и тила на нашите войски, за да задържат нашите части и да предотвратят тяхното прегрупиране“, казаха военните.

На североизток, в района на Харков, руснаците използваха фосфорни боеприпаси в района Черкаски Тишки североизточно от Харков, съобщиха военните. Един човек също беше ранен след руски обстрел на Чугуев югоизточно от Харков, а няколко други района бяха обстреляни през нощта, съобщиха регионални власти. „Врагът не спира да обстрелва позициите на нашите войски близо до град Харков“, се казва в изявлението на военните. В Суми на североизток Русия изстреля артилерийски снаряди по инфраструктурни съоръжения в два района, съобщиха военните. Черниговската област на север също беше обстрелвана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпространиха снимки на Арестович с женски дрехи и подпис Люся.
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са големи лъжци... начело със Зеля и Арестович...
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски невинен туй можеше да се случи при Порошенко богат от Лвов от голяма диаспора получил известна фабрика за шоколад от баща му комприватизатор от времето Горбачев-Елцин,а от Брежнево Байдън им ходил на гости на крак да пишат договори с Гречко,че да подпишат за ракетите с далечен обсег от едните до другите без връщане назад и да се черпят с бобони,що сега вървят в Русия и той ги търгува успешно как бренд,а Байдън от захлас от тях и сина му с бизнес с Путин се счепкали разбираемо за интерес
52
19
 
8
 
! Отговори
За да има Мир преди 1 година
ЗЕЛЕНСКИ - ДА УЗРЕЕ! АМА НЕ ВЯРВАМ. ТАКА ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ СЪС СЛУЖБАТА.
51
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северодонецк е град със 100хил жители. Какви артилерийски и ракетни обстрели правят руснаците и по какво стрелят, след като има само един убит и двама ранени? Вчера при обстрел на Донецк от украинците са били убити 5 и ранени 20 души цивилни.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е - все едно България да си вземе Струмица, Страцин и Куманово и преди Скопие. макетата да пищят, ще искаме военна помощ от Албания, на което ние към албанците - само да сте посмели, от Тиранката ви с нашите С400 ще остане вулканов кратер.
49
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бои - Не си ли разбрал още че войната за русия свърши . Най -добрият ход на путин е да изтегли армията си от Украйна иначе с рашка конец . Ако искат да я има Русия .
48
11
 
14
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
Търсете в Тубата: 1. Лариса Гузеева ответила Владимиру Зеленскому , 2. Россия не наш враг, наш враг - это ты! 3. Сдавайся, Хохол! Тут Ахмат Сила!
47
16
 
11
 
! Отговори
Бои преди 1 година
Абе чета подолу писаници русия изгубила ту тук ту там не бе мамини воиничета от дивана русия е питбул бавно и полека прехваща сьс зьби докато стигне до гьрлото и тогава 1 посилно стискане стига ама вие мамините няма как да знаете щото питбула е много лошо животно но си дава живота за стопанина знам го от опит аиде палета джафкаите си от дивана
46
16
 
10
 
! Отговори
Бои преди 1 година
Бои по укритата
45
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна получи 53 милиарда долара помощ и искат още по 5 милиарда на месец. Руския бюджет за една година в условия на война е 43 милиарда 120 хиляди руска армия срещу 600 хиляди с много по голям бюджет и ги направиха на щайга!!! Ще им се иска на Украйна да бяха спазвали Минските споразумения!!!
44
4
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Иска, ама нема...
43
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
120 хилядна руска армия удари 600 хилядна Украинска армия въоръжена по натовски стандарти ни взе територия по-голяма от Холандия само за 100 дена . Това ще се учи в учебниците по бойна тактика и след 1000 години. Все Украйна побеждава... Отварям украинска карта и гледан руснаците пак напреднали. Явно са се объркали от страх и бягат наобратно...
42
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Объркан съм от противоречивите данни на украинците за развитието на военните действия. Нали щеше да има някаква мощна контраофанзива в Северодонецк. Защо не се пише нищо за това, а за някакви бомбения от руснаците и планове за 10-ти юни?
41
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Украйна можеше да победи Русия то тогава НАТО щеше вече да е в Москва!
40
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Е те преди една седмица съобщиха че са го превзели. Предполагам е вярно.
39
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите медийно заблудени хорица още се надяват на някаква победа от страна на Украйна... Какво означава победа бе хора??!? Русия ще подвие опашка като улично куче ли??? Е как това си го представяте? И кво... Украйна празнува и всички сме щастливи на един всеобщ прайд ..... Някой може ли да опише какво означава победа за Украйна?
38
5
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Ами, хайде де, тръгвай да се биеш в Донбас. Стига си цъкал от телефона в Паничище.
37
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то от искане до можете има огромна разлика.Видя се че руснаците са гола вода.
36
1
 
11
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Хванах и прочетох статията втори път и забелязах че се говори за Северодонецк, но не се говори за войските които са от Попасна - това са войските, които по мое мнение ще направят разликата на фронта в Луганска област. Дори да се превземе Северодецк и териториите източно от реката - тактически няма голямо значение. Но войските от Попасна правят голям проблем със всяко завзето село и градче. Отделно имат голям обхват на действия и маневри и няма много естествени прегради.