Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм

Украйна: Руският обстрел на централата застрашава сигурността
11 авг 2022 14:00, Елка Василева
240
Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм
Снимка: архив, БГНЕС

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, заяви днес Иван Нечаев, представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Още по темата
"През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ", изтъкна Нечаев.

Руските системи за противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви по-рано днес представителят на руските окупационни власти в украинската Запорожка област Владимир Рогов.

Украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа, каза той в ефира на руския "Първи канал".

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата, заяви днес в Телеграм украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде украинската информационна агенция Укринформ.

В изявлението на "Енергоатом" се отбелязва, че към 08:00 ч. днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

"В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар", подчерта "Енергоатом".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвам повече на руснаците..не знам защо, струват ми се по малко подли и лъжливи..Украйна стана ръжливото овчарче!
146
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 156 - "На мен доклад на Амнести не ми трябва" - е, на теб и мозък очевидно не ти трябва...
145
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До обстрелваш АЕЦ и затвор с пренени свои войници са върха на престъплението дори по време на война! Само пълни ид иоти може да го таправят!
144
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исходът на воината в началото на следващата година е ясен и тои е - Зеленски ще бъде ликвидиран след специална операция братята Кличко ще бъдат пленени и ще полежът 20-тина години като първите 10 ще са в Русия а остатка ще лежът в Украинската народна република . Не че още сега неможе да стане това но Вовата иска да доиде зимата за да помръзне европа за да и доиде акъла
143
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 158:Първо...няма такава дума "рашките".Не съществува в българския език.Второ...ти защо не си в Украйна?Трето...пазят я от умопобъркани да не я взривят.Както виждаш се пробват.
142
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 142:Точно така.Сами са си виновни.Виж,че като им кажеш истината веднага казват,че било "руска" измислица.Самият Арестович казва колко лесно можело да се манипулират украинците.Сега на нас водят пропагандата си и ги е яд,че не се лъжем.Като нямат акъл за 5 стотинки после ще реват как са ги взривили.
141
8
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А рашките какво правят в АЕЦ Запорожие?-Използват я за прикритие ,да обстрелват позициите на украинците.
140
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 154 На мен доклад на Амнести не ми трябва, стотици видео и снимки и очевидци, как украински военни са позиционирани в училища, болници, пътуват в училищен автобус итн..в Телеграм и youtube..
139
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обстрелваш АЕЦ е върхо на тероризма, това дажи ISIS не са го постигнали..
138
5
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
До 138 до 999__Можете да оспорвате поводите,които Русия изтъква за нахлуването си в Украина.Обстрела на Запорожката АЕЦ е умишлен и може да доведе до изтичане на радиация в радиус от 5500 км.Не можете да оспорвате,че рискът от радиационно замърсяване не е терористичен акт,все едно кой го е причинил.
137
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152 - кой доклад? Оня, правен в окупираните територии, където ако някой каже нещо различно от руската версия, после ще го погребват? Оня, заради който започнаха да хвърлят оставки в Амнести ли? Оня, заради който целия свят в момента се присмива на Амнести, а те не знаят какво да направят, защото нямат полезен ход, освен да признаят сбърканата си методика при взимане на свидетелствата от хората в окупираните територии?
136
17
 
11
 
! Отговори
@ преди 1 година
Прави са руснаците..........100 %..............да обстрелваш АЕЦ си е ядрен тероризъм.............но от фашисткия режим в Киев и от зеления наркоман може да се очакват всякакви гадости!!!
135
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Галко, че Украйна поставя войници в детски градини и болници и застрашава цевилни граждани и деца! Пише го в доклада на Амнисти!! Това са си военни престъпления!
134
19
 
9
 
! Отговори
+ преди 1 година
Укрофашагите и бандеровските престъпници в Украйна няма да се спрат пред нищо.........дори цяла Европа да се превърне в радиоактивна пепел!!
133
13
 
5
 
! Отговори
@ преди 1 година
Украйна - такава държава вече няма...............а рискът от ядрена авария и катастрофа е много голям..............бюрократите от Международната Агенция за Ядрена Енергия във Виена да не се мотаят,.............а да свършат малко полезна работа...........трябва строг контрол и мониторинг..........иначе Чернобил ще ни се стори като детска игра!!
132
6
 
15
 
! Отговори
Стойчев преди 1 година
Много жалко, че все още има хора, които се поддават на руската пропаганда ?! Докога с това сляпо преклонение пред всичко руско, бе ?! Не разбирате ли, че руснаците всячески се стремят да излезнат сухи от ... водата и да докажат ,че ...Украйна ги е нападнала ?!
131
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми да обстрелваш АЕЦ си е ядрен тироризъм, какво друго??
130
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, кефи ме двойния стандарт при рашистанците. Когато рашистан е терорист - "могли са, завзели са, голяма работа", но когато тръгнат с пропагандата да обвиняват Украйна за собствените си простотии (което правят от самото начало), веднага изведнъж става въпрос за оцеляването на планетата.
129
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да се очаква от зеленото наркоманче, като си напудри нослето? Важното е парички, да му дрънкат по сметките в ошфорките. Боли го някой загива.
128
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ми е все тая за уркоблядките, каквото си надробиха, това си консумират.