Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм

Украйна: Руският обстрел на централата застрашава сигурността
11 авг 2022 14:00, Елка Василева
240
Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм
Снимка: архив, БГНЕС

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, заяви днес Иван Нечаев, представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Още по темата
"През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ", изтъкна Нечаев.

Руските системи за противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви по-рано днес представителят на руските окупационни власти в украинската Запорожка област Владимир Рогов.

Украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа, каза той в ефира на руския "Първи канал".

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата, заяви днес в Телеграм украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде украинската информационна агенция Укринформ.

В изявлението на "Енергоатом" се отбелязва, че към 08:00 ч. днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

"В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар", подчерта "Енергоатом".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
21
 
19
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
А вие викайте "Слава Украина!" и подкрепяйте украинските фашисти! Като затрият половината Европа, на другата половина ще и дойде акъла.
86
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РусНАЦИте си мислят, че пропагандата и фейковете ще им помогнат, когато дойде време за военния трибунал, който ги чака ли? :)))) Това само техните любими слушатели могат да си го помислят.
85
18
 
13
 
! Отговори
рПг7 преди 1 година
Зеленчука е марионетка!!! Той не би могъл да сомостоятелно да вземе решение по обстрела на АЕЦ, щяха да му извият врата на секундата, пък и той не е чак толкова глупав да не осъзнава последствията от подобен инцидент! Следователно, Някой от Кураторите му (САЩ или бРитания) го подтиква.
84
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще я обстрелват укофашистите след като Путин неиска да ги изравни с земята а ги жали. На негово място отдавна да го направил и даже спомен да не е останал от украина.
83
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нее лошо да я гръмнат та урките да се самозатрият. Ще пострадат и други държави но си заслужава щото урките ще са изм рели.
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директен минус, без да те чета. Аман от 8 годишни.
81
12
 
11
 
! Отговори
999 преди 1 година
В единствения обективен коментар досега се посочва,че МААЕ трябва да влезе на инспекция в Запорожката АЕЦ,но Украина отказва.Причина за отказа е,че така ще бъдат легитимирани руските военни части пред света,поне така пише в публикацията.
80
11
 
15
 
! Отговори
РУСИЯ Е ВРАГ преди 1 година
Требва да се трепе навсякъде...и където ви падне!
79
12
 
12
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Украйна обстрелва руските електроцентрали, а САЩ финансира Украйна, за да бомбандира Русия.
78
8
 
16
 
! Отговори
Гангстерска Русия преди 1 година
Казва една терористична държава заплашваща с ядрена война света
77
1
 
12
 
! Отговори
Ох Боже преди 1 година
До Боби --- Ох, Боби Боби Боби, поне да беше гледал сериала за Чернобил по HBO или пък едно от стотиците научно документални филми за Чернобил (па дори и КНИГА да беше прочел), преди да изпишеш такива откровени идиотии присъщи за хлапе.
76
8
 
16
 
! Отговори
Учиков преди 1 година
Изтече видео в телеграм - в Донбас руски реактивни системи поставени на 50м от кафене и жилищни блокове, стрялят по украински позиции. Познайте от 3 пъти каква им е целта. За по недосетливите тавариши любители на дебелата вата ще обясня, искат украинската контрабатарейна артилерия да ги засече и да стреля по жилищен квартал.
75
9
 
16
 
! Отговори
Ае у лео преди 1 година
Акт на тероризъм ахахаха вие пък къв го търсите там бе рашистанци долни
74
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера що за гадно племе са това украинците. Използват цивилното си население като жив щит... Обстрелват АЕЦ без да им пука какво може да се случи.... Бомбардират собствените си пленени воини... Това са изве. рги не са хора
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Кармазъ Сикиш - Дятлов е чист руснак от далечния изток, а Бруханов е узбекистанец. Това са двете основни лица, виновни за трагедията - особено първото.
72
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашисти, Разкарайте се от Украйна и всичко ще бъде наред!
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смех "Тия руснаци сами се бомбят. Ей те акъл нямат..." Ами, какво да направим, че даже не знаеш къде там са руснаците и по какво стрелят и как така може да се стигне до това? Наистина, КАК да стане?
70
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Видя ли доМбас в коментарите си мисля, че някои хора са бая неграмотни :)
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой повече лъже, тези взеха войната за детска играчка. Играчка, плачка за цяла Европа, да не стане ? Европа си го проси, навира се между шамарите, и продължава да защитава интересите на Украйна. Прос.ти лидери, ограничени в познанията си за Русия и бившите съветски републики. Нужно е изключително познаване на руския манталитет, за да се общува с тях, а и с бившите републики, особено Украйна, която прибра огромни количества съветско оръжие и машини на своя територия.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 68 "6 месеца ВСУ били в котел и Русия превземала Киев." Хахахаха. Това и аз си го спомням. Важното е да се фантазира яко, на ниво 8 годишни деца.