Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм

Украйна: Руският обстрел на централата застрашава сигурността
11 авг 2022 14:00, Елка Василева
240
Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм
Снимка: архив, БГНЕС

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, заяви днес Иван Нечаев, представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Още по темата
"През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ", изтъкна Нечаев.

Руските системи за противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви по-рано днес представителят на руските окупационни власти в украинската Запорожка област Владимир Рогов.

Украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа, каза той в ефира на руския "Първи канал".

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата, заяви днес в Телеграм украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде украинската информационна агенция Укринформ.

В изявлението на "Енергоатом" се отбелязва, че към 08:00 ч. днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

"В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар", подчерта "Енергоатом".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май сте само украинци тук.Научете се първо как се пише на български и какво е това чудо "съществително собствено име" и после правете пропаганди.Не че някой вече ви се връзва де...
106
11
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Укрити тъй взривиха и чернобил.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, какво става, уж тридневна специална операция, пък вече тече 170-ти ден; разрушени руски летища в Крим; потопени руски крайцери; 80 хиляди ранени и убити руски войници; половината Донетска област си стои украинска. Май голямата руска мечка се оказа мършав язовец.
104
2
 
2
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Още една безумна теория...подобна на онази,че руснаците като влизат в Украйна и минират след себе си...
103
5
 
9
 
! Отговори
до 113 преди 1 година
Расиските орди са на чужда територия, каквото и да си говорим всеки разговор започва при изтеглянето на войската на русия или каквото е останало от нея от Украйна
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 112 - и ако украинците я били обстрелвали половин година тази АЕЦ, както твърдиш ти, как така работи централата още?!
101
10
 
13
 
! Отговори
9 преди 1 година
Вярно,че човечеството масово е затъпяло, но трябва да си мега гладкия мозък, че да повярваш , че руснаците обстрелват своите, защото централата е под руски контрол от месеци...
100
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си следното: Турция напада България. Превзема АЕЦ Козлодуй. Складира боеприпасите си там. Обвинява българските военни в тероризъм. Няма по-нагли прасета от руските нацисти.
99
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са прави.От март месец държат тази АЕЦ,а украинците я обстрелват.Като я взривят самите украинци(които оцелеят) ще одерат живи украинските военни.
98
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101:Хайде щом такива живеят тук и толкова ни мразиш и обиждаш се махай от България и си заминавай за Украйна!
97
4
 
12
 
! Отговори
Слаба Ракия преди 1 година
До Един --- гледах ги всички и са пълна пропгандна простотия платена от Русия. Имаше и един немски филм, дето беше най-криндж с някакъв льoльo дето щеше да се разреве още малко през целия филм и представяше как за Рашистан зелените човечета са някви нормални умни, морлани хора, студенти, инжинери и тн, а за Украйна само фашисти..... пълна идиотия ако вярваш на такива евтини пропаганди
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На страната на Украина могат да се сражават най-различни хора и те са борци за свобода. На страната на руските варвари се бият само световни военнопрестъпници.
95
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия пази цяла Европа от ядрена заплаха!! ЕС трябва да и помогне в това. Поне санкциите да премахне, пък ако трябва и военна помощ да изпрати.. Цяла Европа ще пострада ако Украинските терористи успеят да взривят най-голямата АЕЦ в Европа!
94
14
 
3
 
! Отговори
Тираджията Z до 100 преди 1 година
Собствена.Ти наред ли си с главата?Тази АЕЦ е собственост на Русия вече
93
12
 
1
 
! Отговори
Тираджията Z до 97 преди 1 година
Те вече я затриха с присъствието си в Европейските държави.Дано след войната ги изритат и да си ходят да възстановяват пораженията от радиацията ама без костюми
92
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укропитеците трябва да заемат мястото си до всички питеци - изчезнал вид!
91
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно такива са украинците,нагли лъжливи
90
18
 
7
 
! Отговори
Един преди 1 година
Гледахте ли документалният филм на Льо Монд за наемниците сражаващи се на страната на укрите и за реалността на войната? В Чалгаристан обаче, такива филми не пускат. Защо? Защото в Чалгаристан живеят едни от възможно най-глупавите хора в света!
89
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна никога няма да обстрелва собствената си централа независимо каква е тя! НИКОГА!
88
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като чета постовете ами то само либерасти и меки китки ...като не искате руска газ яжте боб и се отоплявайте ще си пърдите на воля