Проучване: Необходима е промяна в начина на производството на храни

Система ни не е устойчива, консумацията на месо е прекалено голяма
6 ное 2022 16:08, Нели Христова
60
Проучване: Необходима е промяна в начина на производството на храни
Снимка: БГНЕС

Настоящият начин на производство на храни застрашава бъдещите глобални доставки, по-специално заради високата консумация на месо, установи ново проучване, цитирано от ДПА, съобщи БТА.

Хранителната промишленост като цяло сега е отговорна за две трети от глобалното потребление на прясна вода, три четвърти от замърсяването с хранителни вещества във водните басейни и една четвърт от всички емисии на парникови газове, според проучването "Предстоящата устойчива хранителна революция" на консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс стратеджи" (PwC Strategy).

С оглед на продължаващото нарастване на световното население е спешно необходима промяна в производството на храни, пишат експертите, тъй като сегашната система не е устойчива.

Войната в Украйна сама по себе си беше достатъчна, за да предизвика драстично увеличение на световните цени на храните, казват авторите, като се позовават на факта, че руската инвазия в страната е попречила на така необходимия износ на храни.

Ключов проблем по отношение на глобалното производство на храни е нарастващата консумация на месо в световен мащаб през последните десетилетия, според проучването. Около 80 процента от земеделската земя по света сега се използва пряко или непряко за производство на месо, като същевременно покрива само 11 процента от световната консумация на калории.

Следователно промяната на хранителните навици е ключова мярка за осигуряване на бъдещи глобални доставки на храна, казват експертите. Дори замяната на говеждото с пилешко може да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид от производството на месо и да намали консумацията на вода с около 30 процента, според проучването.

Ефектът е още по-голям при преминаване към вегетарианска или веганска диета.

В същото време техниките за прибиране на реколтата и възможностите за доставка трябва да станат по-ефективни, за да се предотврати развалянето на храните по пътя им към потребителя. В момента около една трета от цялата храна трябва да бъде изхвърлена поради забавяне и неефективност при прибирането на реколтата, логистиката или търговията.

Според експертите засиленото използване на цифрови технологии може да доведе до значителни подобрения - например чрез оптимизиране на напояването и торенето и точно проследяване на стоките по време на доставка.

Всички тези промени заедно биха могли да допринесат значително за осигуряване на нарастващото търсене на храни по устойчив начин без значително увеличение на цените, заключава проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Алчността предизвиква революции! Хората вече не искат да умират за чужди амбиции и войни. Готови са да се обърнат срещу насилника. Пример са близо двата милиона руски мъже, който напуснаха родината си при обявяването на мобилизация в Русия. Те няма да останат вечно зад граница. Връщането им ще предизвика "ураган". Същото очаква и тези, които си играят с животите на хората с цел печалби. Парите им няма да ги спасят от възмездието!
36
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Така както е тръгнало в скоро време ще започнем да играем играта "Убий монополиста". Доброволни вноски ще осигуряват бонуси за килърите. Целта е да напъхате пачки в устата на монополиста, до задушаване. После прибирате пачките за вас.Найс, а!?
35
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
На който не му харесва да се храни с месо, никой не го задържа на тая Земя!Значи кучета и котки можете да храните с месо, хора не?
34
3
 
4
 
! Отговори
111 преди 1 година
Ами измислете хапче с което да оставаме слаби и ви гарантирам, че месец след това ще ви спадне консумацията на месо на 70%. Вие да не си мислите, че ни е кеф да ядем само месо ама...протеини. С удоволствие бих яла само филии с лютеница и ориз и картофи на корем ама после кантара.... И затова месо.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже само плодове и зеленчуци да ядем, пак ще пречим на такива като "ПрайсуотърхаусКупърс стратеджи" да "спасяват планетата". Докато спасяват планетата обаче, са на на път да унищожат човечеството. Дали пък не е обратното - унищожаване на селското стопанство с цел да влезе науката. Онази наука обаче - тяхната, говорим за пари преди всичко.
32
0
 
13
 
! Отговори
БОЕЦ преди 1 година
До АнонименОБРАТНОТО ГО ИСКАТ ОТ ЕС--УНИЩОЖАВАВАНЕ НА 2 000 000 000 ЧОВЕКА ЧРЕЗ ГМО ПРОДУКТИ
31
1
 
7
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
До Анонимен 16 С вода ги шприцоват, коте, с вода...е, и с разни химикали, които задържат водата. Сметни сега колко плащаш за водица и има ли смисъл. Пиле не купувам от...е, не помня от колко години. Свинското още горе-долу бива, ако е българско. Телешкото е живо говеждо, щото се колят пораснали мъжки телчаци и ядеш натурален тecтocтeрон. Изобщо си е___о ***. Риба (ама не тон) и не от рибарник, просто риба от морето, някое яйце...ако има кой да ви продаде селско пиле...друго не остава.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама много пеат, малко копат е за тва.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Христова да вземе да се сети, че ако продължава за дребни пари да пише статии против човечеството, ще свърши зле! Помнят се имената не само на елитите, но и на слугите им и всеки ще си носи отговорност
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Необходимо е да вземе да се гръмнете всички *** на тема еко-меко и други подобни измишльотини.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли унищожихте българското животновъдство, затова ли в Канада вече дават на децата заместители на месо от буболечки?
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости.
25
7
 
2
 
! Отговори
Ъм тъй, де! преди 1 година
Важното е да има Храна, останалото са подробности!
24
1
 
24
 
! Отговори
План 2030 преди 1 година
Заговорът е разкрит и добре известен. Тоя номер няма да мине.
23
3
 
19
 
! Отговори
Много заспало стадо преди 1 година
Скоро ще ядете буболечки, овце. Буболечки и селена тревица.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Като отида в магазина и видя,че 1 кило домати струва колкото 1 пържола" --- надявам се схващаш, че това е временно. Виж само какво стана с цената на яйцата.. за няма и година х2... скоро и с месото! Отделно, че производството ни на месо е никакво... всичкото салам в магазина е с месо "ЕУ".. нали там, в които въобще се влага накякво месо.. дори и прехваления мажаров.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Глобалното производство изобщо не ме интересува. Ако някога това стане проблем, ще ограничим износа и готово. Навън ако щат да ядат скакалци и трева, тук ще се яде месо." --- хахахахах, блясъчко, ако не си разбрал ние сме независими - от нас нищо не зависи! Ще спреш износа? Я пак?? ЕССР позволил ли е? Ами като не е, ще изнасяш и ще козируваш! Ще гледаш сам хрната си? Я пак?? ЕССР позволил ли е? Ами тогава ще си гледаш ушите без огледало! Започна ли да зацепваш? Скоро няма да може да
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като отида в магазина и видя,че 1 кило домати струва колкото 1 пържола е много ясно,че ще избера пържолата. Плодовете и зеленчуците никога преди не са били толкова скъпи спрямо месото или тестените изделия. Не е нормално кутия с вафли да е 3 лв колкото е и килограм грозде. И то в страна която произвежда грозде. И оправданието е все транспорта. Ми и вафлите ги транспортират. Пък там се влагат и пари за опаковка. Как са по-евтини.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хората са го казали - Каква файда , че си имал възможности да изхранваф 20 млн . население като нямаш акъл за 2 лв. ( и то под надзора на валутен борд ) , а си я докарал до там други да решават колко население ще имаш и какво и колко ще ядеш ?!
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно какво още включва "Предстоящата устойчива хранителна революция"три години пандемия,война в Европа,космически цени на въглеводороди електроенергия,двуцифрена инфлация на всичко,следващите ходове на кукловодите какви ще са?