Зеленски противоречи на НАТО: Вярвам, че ракетата, паднала в Полша, е руска

Той настоя за разследващ украински екип на мястото на инцидента
17 ное 2022 07:00, Нели Христова
441
Зеленски противоречи на НАТО: Вярвам, че ракетата, паднала в Полша, е руска
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не се съмнява, че руска ракета е паднала в полското село при масираната руска атака срещу Украйна вчера. Той се позова на военните доклади на командващия украинските ВВС Микола Олешчук и главнокомандващия на ВСУ ген. Валерий Залужни.

Още по темата

Малко преди 5 следобед на 15 ноември експлозия избухна в района на полското село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна, и уби двама души. Вчера Русия извършваше масирани удари срещу различни градове в Украйна, но Москва отрече да е отговорна за инцидентаи го определи като украинска провокация.

"Нямам съмнение, че това не беше нашата ракета или нашата ракетна атака. Няма смисъл да не им вярвам. Преминах през война с тях", каза Зеленски пред украински медии, предаде УНИАН.

Коментарите му са в противоречие на казаното от Полша и от НАТО, че експлозията е причинана от ракети, изстреляни от украинската противовъздушна отбрана. Според Варшава ракетата вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана в отговор на руска атака. Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение. Няма данни за готвена атака от страна на Русия срещу НАТО, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг сред среща на посланиците на страните от Алианса.

Украинският президент каза още, че цяла нощ е разговарял с лидерите на други държави, но не даде подробности с уговорката, че са конфеденциални.

По думите му е трябвало досега да бъде даден достъп на Украйна до мястото на взрива. "Имаме ли право да бъдем в разследващия екип? Разбира се", заяви Зеленски. Освен това той поиска украински специалисти да бъдат включени в съвместния екип за разследване в Полша. "Украйна има право да получи налични доказателства от партньори, но все още не е получила нищо", посочи той.

Зеленски смята, че международните партньори трябва да изслушат при закрити врата данните, с които разполагат ВВС на Въоръжените сили на Украйна и посочи, че вчера руснаците са изстреляли десетки ракети в Западна Украйна.

"От 25 удара един съвпада по това време. Имаме сериозни позиции. Един удар е на наша територия и има отговор - имаме фиксация, че ударът, който съвпада по време с онзи случай, е станал в небето на нашата територия", каза Зеленски.

Той добави, че има доказателства, че в резултат на експлозията се е образувал кратер с диаметър 20 метра и дълбочина 5 метра.

"Може да е фрагмент или не... Не искам да слагам край на това. Имам собствено мнение. Вярвам, че това е руска ракета", каза Зеленски и добави, че вярва на докладите на военните.

"Украйна не е получавала предложение за преговори за мир от Русия. Те не общуват с нас", коментира още Зеленски в отговор на думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който тази седмица заяви, че Киев не се интересува от мирни преговори.

Междувременно украинският парламент днес удължи военното положение и мобилизацията на армията с още 90 дни. Това означава, че мерките ще са в сила до 19 февруари 2023 г. Малко над 300 депутати от 450-членния украински парламент гласуваха в подкрепа на четвъртото удължаване на срока на мерките, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.

Военното положение дава на военните разширени права и ограничава някои граждански свободи, като например правото на демонстрации

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Културтрегерите пишат стихотворения по надолу. Щеше да е смешно ако не беше тъжно баси....
364
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна като се съюзи с Русия и Нато ще трябва да си местят централата и всичко останало зад океана. То това ще стане.
363
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се опитат да играят реванша помнете ми думата. Кукленото шоу няма да се успокои докато не бъде спряно хора бдете.
362
0
 
4
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Мръсен наркоман!!! Ще ти дойде денят в който ще се молиш по бързо да ти свършат мъките.
361
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски започна да преиграва ролята си.. Той е актьор и като такъв знае,че не може да противоречи на сценариста и постановчика иначе бива изгонван.от театъра. Нищо чудно при някоя бомбардировка на Киев или някъде другаде той да загине. При покровител и разпоредител САЩ това става много бързо и ефикасно. Само унгарецът В.Орбан се омелява да се противопостави, но не на USA,, а на прогнилия, бюрократически, с некадърни и немощни ръководители Урсула и Борел ЕС.
360
0
 
3
 
! Отговори
418 преди 1 година
бг е застрашена от слабоумие
359
0
 
4
 
! Отговори
руска е преди 1 година
нали такова въоръжение ви дадоха и имахте, ама изстреляна от къде вази . край ся грешки стават
358
0
 
7
 
! Отговори
eto преди 1 година
Ти си вярвай,то и украйна ще победи ама друг път!
357
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че България е застрашена. Не сме през една държава, а през едно море. Все пак, Черно море все още не е официална държава.
356
0
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 година
Този все още не е разбрал, че не трябва да се противоречи на НАТО. Единственият, който има това право е ръкуващият се с призраци настоящ президент на САЩ. Член 5 от договорите на НАТО е задействан само веднъж. Когато самолети се разбиха в кулите близнаци. Направо украинците да си признаят, че ракетата е била терористична. Както и турците да си признаят за атентата в Истанбул.
355
0
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
И България е застрашена. През една държава сме с тях.
354
9
 
1
 
! Отговори
Миризлив пор преди 1 година
Последните 2 коментара са на един индивид с лош дъх и върл активист на русофилскатаДолнаТрол дружинка.
353
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вярвам, че това е руска ракета" - Зельо, няма нужда да вярваш, че е руска, разбира се, че е руска, сигурно дори съветска, каква друга може да бъде... Въпросът е кой я е изстрелял, не кой я е произвел. И не е въпрос на вярване или мнение, а на факти и доказателства. Те всички русофоби залагат на "вярването" и на "мнението" и хич не им дреме за фактите, просто защото не им изнасят
352
1
 
20
 
! Отговори
Намръщен преди 1 година
До Анонимен - "Ако Путинските Хуни не бяха нападнали Украйна, нямаше да се случи това." AKO Украйна беше изпълнявала Минските договорености, както ги е подписала, и беше останала гарантирано неутрална и безядрена, които са били впрочем условия за отделянето й, ако западът не беше нацвъкал Украйна с опасни за Русия биолаборатории, тогава изобщо нямаше да има спецоперация!! Обаче в историята няма "АКО". Само причини и следствия
351
0
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Те, повечето ракети, ракети са руски, не винаги ги изстре руснаци. Руснаците не те гръмнаха през Днепър, защото очакват да го направят американците с накой " заблуден" дрон.
350
0
 
20
 
! Отговори
артиста Зеле преди 1 година
Артиста изигра голяма комедия на народа си
349
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая зелената въшка не се ли усеща че вече омръзна на хората които му плащат и мизерстват заради него?
348
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли вярва или вече е в абстиненция?
347
0
 
12
 
! Отговори
Зе преди 1 година
До Анонимен 406Чемодан, вокзал, Киев и от там на фронта, да станеш украински херой.
346
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛИ ЗАЧ ИТЕ на ПУТИНСКИЯ БОТУШ да вървят в ПУТИНСКА пРОСИЯ !