Британците все по-често пазаруват на кредит - от телевизори до мляко

Активността при кредитни карти нараства с най-бързия темп от 2004 г.
Обновена: 21 яну 2023 17:49 | 21 яну 2023 17:40, Анисия Иванова
46
Британците все по-често пазаруват на кредит - от телевизори до мляко
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото увеличение на потребителския дълг за повече от 18 години изглежда подкрепя сектора на търговията на дребно във Великобритания, тъй като потребителите търсят заеми, за да купуват стоки, вариращи от скъпи електронни артикули до основни хранителни продукти като мляко, пише Bloomberg.

Обединеното кралство отчита ръст на заемите, като активността на използване на кредитните карти нараства с най-бърз темп от март 2004 г. насам, а все по-голям брой пенсионери разчитат на опцията „купи сега-плати после“.

Търговците на дребно съобщават, че много купувачи залагат на такъв вид финансова помощ.

Въпреки че общият обем на продажбите на дребно спадна с 1% през декември, много магазини се радваха на по-силна Коледа от очакваното и акциите на търговците на дребно се възстановиха през последните седмици след рязък спад на цените през по-голямата част от 2022 г.

Но широкоразпространеното използване на кредити създава риск за финансовия сектор от увеличаване на броя на необслужваните заеми.

„Нормално е кредитите да нараснат в този момент от икономическия цикъл, но не очакваме да продължи дълго“, споделя икономистът на Investec Филип Шоу. „След като хората започнат да достигат лимитите на кредитните си карти и се сблъскат с трудности при обслужването на дълга си, това ще спре“, добавя той.

Веригите хранителни магазини като Tesco Plc, Aldi, Lidl и Ocado също записаха рекордни продажби около Коледа.

Въпреки това голяма част от разходите на британците изглежда са подхранвани от кредити. Данни на Английската централна банка (АЦБ) показват, че заемите с кредитни карти на физически лица са скочили с 1,19 млрд. паунда (1,47 млрд. долара) през ноември - най-високото им месечно увеличение от март 2004 г. Данните за декември ще бъдат публикувани през февруари.

Кредитните карти не са единственият финансов продукт, който отбелязва скок. Търговецът на електроника Currys Plc отчете рекордно усвояване на кредити през 10-те седмици до януари чрез своето „финансиране на мястото на продажба“ – заеми, които позволяват на клиентите да разделят плащанията за една година или повече – което представлява над 18-процентен дял от продажбите. Почти 2 милиона клиенти на Currys в момента използват кредит, в сравнение с около 1,6 милиона преди година.

Eдна четвърт от потребителите в Обединеното кралство използват кредитни карти, за да плащат за ежедневни стоки от първа необходимост като хранителни стоки, става ясно от проучване на Forbes Advisor, портал за потребителски финанси.

„Кредитните карти са страхотна слуга, но ужасен господар“, предупреждава финансовият експерт Лора Хауърд, съветник на Forbes. „Ето защо е изключително обезпокоително, че близо една трета от хората сега разчитат на тях само за да си купуват хранителни стоки, докато една четвърт разчитат на тях, за да финансират ежедневните си разходи“, добавя той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Ти си мислиш, че от Амазон не може да се пазарува на кредит, така ли?
20
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бусовете на Амазон Прайм кръстосват Англия, има много българи които работят за тях, питайте ги дали британците пазаруват на кредит та да чуете истината! Пазаруват на кредит ама друг път!!!!!
19
4
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Явно не си живял в Лондон. С кредитната купуваш понеже имаш кредит. С дебитната като имаш на нея 100 паунда до заплата, а искаш Айфонче за 800 - не става. Като платиш 800 аз айфона с кредитната, ти идва след месец сума за погасяване - банката казва - мин плащане 20 паунда , останалото - се води заем с лихвите. И така се трупа, има много хора с 5-6 кредитни карти - и затънали в дългове. Парадоксът е, че колкото по-голям ти е кредита, толкова по-добър ти е кредитния рейтинг, без значение дохода
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак глупости! Пазаруват като невидели, не можеш да намериш Плейстейшън 5 в Аргос нито пък най скъпия модел на Айфон 14 промакс! Пълнят количките в Алди и Асда без да се замислят! На кредит са българите в България и май така ще си карат още 100 години!
17
7
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Поздрави от Лондон Минималната карта в Лондон струва 150 паунда . Най скъпата е 300 паунда . Я умножи 12 по 150 - 1800 паунда . Е те това е заплатата в София спрямо Лондон ако го смяташ в услуги .
16
6
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Поздрави от Лондон Я кажи колко ти е заплатата бре общи работнико . Можеш ли да покажеш ведомости или фиш . Ти си черноработник . Нямаш договор . Даже и на минимална заплата не си . А дай цена на наем на апартамент ток вода интернет карта за градски транспорт ... да изброявам ли . Аз си минимална заплата в България си купувам 12 карти за градския в София . А ти в Лондон колко карти можеш да си позволиш ???
15
2
 
5
 
! Отговори
До От острова преди 1 година
И защо ще плащаш с кредитна карта, пък накрая ще погасяваш с дебитната? Смисъл в това което пишеш? Директно плащане с дебитната спестява и пари и време
14
1
 
16
 
! Отговори
Меломан преди 1 година
Абе положението в УК не е розово. Най-ниско потребление за декември от десетилетия насам, и данните показват, че хората харчат повече през кредитни карти, погасявайки най-вероятно само минимална сума, а останалото подлежи на жестока лихва - до 22%. Ипотеките растат, цените на храните - също. Ток, газ, петрол вече са много скъпи. Заплатите са мръднали много малко нагоре. Работата в строителството намалява чувствително, което е много голям индикатор за наближаващата криза.
13
3
 
9
 
! Отговори
Дърт преди 1 година
Да живее пазаруването на вересия - основен двигател на "пазарната" икономика?
12
5
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ИСКАТЕ ЛИ ОЩЕ САНКЦИИ И ОЩЕ ОРЪЖИЕ ЗА ЗЕЛЬО ????
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и 3 месеца се мъкнете там ,за да работите незаконно Но ,си мълчите ,нали
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро ще започнат да продават дебелите си грозни *** за къшей хляб
9
6
 
16
 
! Отговори
до Поздрави от Лондо преди 1 година
Само дето ние в България не работим за минимална заплата, а ти в Англия работиш за минималката... :) Я кажи наема ти колко е, колко месеца чакаш за преглед при лекаря, колко ти е картата за метрото на месец и т.н.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що се напъвате да ходите там ,тогава ?!?
7
3
 
11
 
! Отговори
От острова преди 1 година
И защо хората да не използват кредитни карти за да си купуват хранителни продукти?!? То не е защото нямат налични средства да си купят хляб и масло,а защото е много по-удобно от това да носиш пачки в портмонето си.Накрая на месеца превеждаш пари от дебитната си карта и баланса е занулен,лихва няма.Освен това онлайн пазаруването на хранителни стоки е изключително популярно тук- как иначе да се плаща за такава услуга?
6
4
 
7
 
! Отговори
до Поздрави от Лондо преди 1 година
Не става дума за теглене на кредит. Когато ползваш кредитна карта (както пише и в статията), това на практика си е кредит. Освен това, 1.60 паунда за литър мляко... не ти ли се струва малко скъпо?
5
10
 
21
 
! Отговори
Поздрави от Лондон преди 1 година
Aнгличаните теглели заем за да си купят литър мляко на цена от 1.60 паунда... ахаххахахаа. Браво бе . Разсмяхте ме . Изглежда в просперираща България където основно плащанията са кеш и всеки стиска пълна шепа стотинки когато отива до магазина а пазаруването с карта е все още Нововъведение Да припомням ли че само преди няколко месеца БЪЛГАРСКИ медии обявиха че с английскат минимална заплата се купуват СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ повече продукти отколкото с българска минимална заплата .... Кой е бедняка?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И у наше село е така доживях да стана ингилизин.
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците ни казаха сто пъти, че като приемем еврото, ЦЕНИТЕ ЩЕ СА СЪЩИТЕ, НО В ЕВРО! Ето пример: МРЗ - вместо 800 лв ще е 400 евро, хляб - вместо 1.50 лв ще е 1.50 евро, олио - вместо 6 лв ще е 6 евро, сирене - вместо 18 лв ще е 18 евро, бензин - вместо 2.60 лв ще е 2.60 евро, газ - вместо 1.15 лв ще е 1.15 евро. Така ще СПОКОЙНО, ВСИЧКО ЩЕ СИ Е ПО СТАРОМУ!
2
7
 
12
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Сега във Великобритания, скоро и във България по същия начин!