Забраниха транссексуални жени да се състезават с цис жени в колоезденото, шампионка се възмути

Остин Килипс е спечелила вече няколко състезания
18 юли 2023 20:30, Нели Христова
63
Забраниха транссексуални жени да се състезават с цис жени в колоезденото, шампионка се възмути
Снимка: Pixabay/sabinevanerp

Транссексуалната колоездачка Остин Килипс се възмути срещу нова политика, която й забранява да се състезава в женски състезания.

"Отсега нататък на жените транссексуални спортистки, които са преминали след (мъжкия) пубертет, ще бъде забранено да участват в състезания за жени в международния календар на UCI, във всички категории,  в различните дисциплини“, пише Union Cycliste Internationale (UCI) в a прессъобщение в петък. "Новите правила ще влязат в сила на 17 юли 2023 г. Те може да се променят в бъдеще с развитието на научното познание."

След съобщението от UCI, който ръководи международни състезателни колоездачни събития, 27-годишната Килипс се обърна към Instagram и написа, че е "опустошена от решението на UCI да се откаже от политиката и рамката, които преди това са изложили за приобщаване".

"Моето пътуване в професионалните състезания ми позволи да видя света, да изградя приятелства за цял живот и най-важното да дам всичко от себе си на нещо, което намирам за дълбоко удовлетворяващо. Никой не трябва да бъде лишаван от възможността да преследва същата радост, която аз и аз други са намерили чрез състезания", пише още тя.

През юни Килипс спечели състезанието Belgian Waffle Ride в Северна Каролина, побеждавайки Пейдж Онуелър . Победата на Килипс я направи първата открито транссексуална жена колоездач, спечелила официално събитие на UCI, съобщи New York Post.

"В бъдеще смятам, че отделна категория е подходяща, но организаторите на събития също научават кое е най-доброто за запазване на женското колоездене, като същевременно създават приобщаващо пространство за всички, за да карат", каза Онуелър за състезанието срещу транссексуална жена малко след загубата, съобщи Cyclingnews.

След като Килипс спечели състезанието Tour of the Gila в Ню Мексико месец по-рано през май, американската колоездачка Инга Томпсън разкритикува правилото на UCI, което позволява на транссексуални жени да се състезават в женската категория състезания, което накара управителния орган да излезе с изявление на време.

"UCI признава, че транссексуалните спортисти може да желаят да се състезават в съответствие с тяхната полова идентичност", каза UCI, според NBC News. "Правилата на UCI се основават на най-новите научни познания и са прилагани по последователен начин. UCI продължава да следва еволюцията на научните открития и може да промени правилата си в бъдеще с развитието на научните знания."

В съобщението си в петък президентът на UCI Дейвид Лапартиент подчерта, че колоезденето, като спорт, развлекателна дейност или начин на придвижване, остава отворено за всички, "включително транссексуални хора", добавяйки, че агенцията ще продължи да подкрепя транссексуалните хора.

"Тя обаче има задължението да гарантира преди всичко равни възможности за всички състезатели в състезанията по колоездене“, допълва той. "Именно този императив накара UCI да заключи, че предвид сегашното състояние на научните познания не гарантира такова равенство на възможностите между транссексуалните спортистки и цисполовите участнички."

Миналия понеделник Monuments of Cycling, която притежава Belgian Waffle Ride, обяви промяна в политиката, позволяваща само на лица, определени от женски пол по рождение, да се състезават в женската категория.

"В съответствие с нашите ценности и в отговор на отзивите, които наскоро получихме от някои колоездачи след последното ни състезание в Северна Каролина, ние обявихме миналия петък актуализации на нашите правила за състезателна класификация", каза Майкъл Марккс, основател на Monuments of Cycling, пред Newsweek в изявление.

Правата на транссексуалните са проблем, който се оказва дълбоко поляризиращ в Съединените щати. Проучване на Pew Research Center миналата година установи, че 38 процента от американците смятат, че обществото е отишло твърде далеч в приемането на транссексуалните хора, докато 36 процента казват, че не е отишло достатъчно далеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 9 месеца
Така отнемат и последният шанс на Кубрат Пулев за световната титла!
39
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Най после поправиха тази грешка. Скоро и другите спортове да ги последват. Неможе индивид развил мускулатура и бели дробове на мъж, да си отреже половите органи и да е равен на жена.
38
0
 
13
 
! Отговори
до 46 преди 9 месеца
То точно това е проблемът. Идва някакъв назобен 120 кила мускули Пешо. Ама си е резнал шнура и камбанките и настоява да го наричат Петя. И бил жена?!? Бе, не си жена!! Ти си скопен изратен псично болен без шнур и камбанки. Можеш ли да кърмиш? А месечен цикъл имаш ли? Тия са обида за всички жени. Или пък ония дето се правят на мъже. А там е още по-смахнато. Слагат ти кожа и някакви топчета вместо камбанки и маточната тръба се обръща навън и се ползва... помпа за ерекцията.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен - от латински cis и trans, цис жени т.е. от тази страна, транс жени - от другата страна.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво означава "цис жени"?
35
0
 
12
 
! Отговори
Докога преди 9 месеца
Федерациите са си заровили главите в пясъците на ХХ-те век и определят пола по нивата на хормоните тестостерон и естроген при жените. Това е адекватно при биологични жени с хормонални отклонения. Но не и при трансджендърите. Те може да си отрежат оная работа и да си я набутат в корема. Може да пият хапчета за да си докарат хормоналните нива в норма. Но не могат да си променят структурата на скелета, мускулната маса и издържливостта. Което е целта им и енпо-долно и от най-kypвeнckия номер.
34
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
Правилно. Ако и Танаси Кокинакис си смени пола ( а той изглежда доста женствен с тая обеца и татуирана пеперудка на бедрото ) , то Ига Швьонтек ще види титла през крив макарон.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съществото е опустушено. Няма как да побеждава генетично по-слабите от него жени и се чувства слабо. А как ли се чувстват жените като трябва да споделят една съблекалня с такива същества и да се преструват,че това са жени,а не мъже. Сигурно се чувстват неудобно.
32
0
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 9 месеца
Даааа. Доста ненормални са тия цис жени, бе!!! :))))
31
0
 
8
 
! Отговори
А ха преди 9 месеца
Що значи цис жени??? Нещо ненормално ли е???
30
1
 
22
 
! Отговори
ГГГ преди 9 месеца
До сега само знам за случаи на мъже станали жени и участват в женски състезания. Не знам обаче за случай жена да е станала мъж и да драпа да учавства в мъжки състезания. Защо ли?
29
0
 
21
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 месеца
Много е лесно , бе! Извратените да си направят отделна федерация и да си се съзтезават помежду си! А сега кво : Утре на Тайсън Фюри например му скимне да се пише жена и отива да се боксира с жените? Ми това политиците са напълно изкукуригали . бе!!
28
1
 
24
 
! Отговори
Аман преди 9 месеца
Ей хора, има само два пола и те са генетично определени - женски (две XX хромозоми) и мъжки (две XY хромозоми). Всичко останало е измислици-премислици и опити на нещастни хора с психични отклонения да разрушат и узурпират нагло всички възможни ценности и морални норми на обществото ни. Които с всеки изминал ден стават все по-агресивни и деструктивни. Аман!
27
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека да преведа заглавието - забраниха на мъже които се представят за жени да се състезават с истински жени
26
1
 
25
 
! Отговори
Рендету преди 9 месеца
Нъл твърдят, че имало Трети пол, ами да си направят Спортна организация "Трансформатор"! -)))
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ясно, да се създаде отделна категория за шималета и там да си ги четат.
24
0
 
6
 
! Отговори
Леля Асена преди 9 месеца
И аз искам да се състезавам сжените ...по поемане на двутестистни родопродължители...
23
12
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 9 месеца
До Анонимен 2 === Понеже виждам, че си пp0ст кат букова хралупа и затова специално за теб си направих труда да копирам от Уикипедия: "Цисджендър понякога само цис е понятие, означаващо хората, чието чувство за собствения им пол съответства на биологичния пол, установен при раждането им. Цисджендърните хора могат да се определят и като такива, чиято полова идентичност или изразяване на половата роля се приема от обществото като подходящо за пола на съответния човек. Терминът е антоним на трансджендър. Цисджендър например е лице с първични полови белези на жена, което се чувства и самоопределя к
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко ли морално пропаднал трябва да си за да ходиш да се състезаваш наравно с останалитие истински жени, като знаеш, че победата ти е кърпа вързана!?
21
0
 
12
 
! Отговори
Има причина преди 9 месеца
Да има женски спорт който да е отделен от мъжкият . И двете сестри Уилямс са бити от този който е бил на 200 място в ранг листата на мъжете . Жените са се борили за правата си столетия . И накрая мъже да се намърдат и в състезанията им и в женските тоалетни и къде ли не .