100 000 вече са за масовото бягство от училище

Националният ден за „чупка от даскало” е 3.01.2011 година
Обновена: 7 ное 2010 14:19 | 7 ное 2010 14:17,
178
100 000 вече са за масовото бягство от училище
Снимка: Facebook

Вече близо 100 000 ученици подкрепят готвеното масово бягство от българските училища. Причина за това е протестът на младежите срещу кратката зимна ваканция, която започва на 24 декември тази година и продължава до 2 януари догодина включително.

Още по темата
Мнения по темата подрастващите разменят в социалната мрежа Facebook, чрез която организират голямото бягство.

„3 януари 2011 г. ще бъде неприсъствен ден за тези, които смятат, че са ощетени от малката почивка, наречена "Коледна ваканция", гласи призивът.

Организаторите на ученическия протест са обявили датата 3 януари 2011 година за „Ден за Национално Бягство от училище”. Това наименование носи и страницата във „Фейсбук”, в която дебатът по

„Какви са тия ваканции по 5 дни?!?!?! Кога ще си починем, като ще ни набъкат с домашни?! ИСКАМЕ МИНИМУМ 2 СЕДМИЦИ И НЕ НИ ПУКА ЗА МАТЕРИАЛА!”, коментира Милена Трифонова. „are hoim nekade da piim :)”, пише Иван Димов.

„Не е честно политиците, които не правят нищо по цяла година, да почиват два пъти повече от нас!!!”, пък е мнението на Петя Стойкова.

Организаторите на ученическия протест обясняват действията си от страницата в социалната мрежа.

„Тази наша демонстрация е продиктувана от желанието на ученици и учители ЗА ПРОМЕНИ в образователната система на БЪЛГАРИЯ, която очевидно НЕ ДЕЙСТВА! НО за да има някакво наистина общонационално "БЯГСТВО" от ЗАЦИКЛИЛОТО ни ОБРАЗОВАНИЕ, трябва всеки един ученик ДА се включи и да не отиде ТОЗИ ДЕН на училище !”

„3 януари е посочен за първи учебен ден от Новата година, тъй като се пада в понеделник, затова е логично занятията да започнат в началото на седмицата, каквато е била практиката досега”, коментираха от образователното министерство.

„Темата ще я коментирам на 3 януари, сега не ме занимавайте с това”, заяви пред Dnes.bg премиерът Бойко Борисов.

Към момента 50 хиляди ученици са заявили категорично, че ще се включат в Националния ден за бягство. Още толкова все още се колебаят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
пламена преди 13 години
ОТ ПЛАМИ ЕМИ НЯКОИ НЕЩАТ ДА УЧАТ ЗА ТОВА БЯГАТ...
181
0
 
1
 
! Отговори
зоркото око преди 13 години
образователната система е в пълна разруха, учениците са в непрекъсната ваканция, ходят на училище и правят "чудеса" .Знанията им са на такова ниско равнище, че се срамувам- въвеждат се непрекъсната безсмислени реформи чрез които се задълбочава още повече кризата в образованието
180
0
 
1
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Те и сега в училище са като на ваканция .Не ги гледам да са много натоварени и напрегнати днешните ученици.Да протестират като искат ако ще ги направи по-ученолюбиви (което естествено няма да стане) аз съм за.
179
0
 
3
 
! Отговори
Студент-работник преди 13 години
Завладяла ги е масовата вълна да протестират, но като не са могли да намерят нещо смислено, захванали се за ваканцията :D Трудно ми беше да повярвам колко ревностно защитават няколко дена, които и без това с лекота могат да си освободят с извинителна бележка със съдържание "ОВИ". Жалко е да видиш за какви дребни каузи се бори днешната младеж...
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евала на децата. Те са бъдещето. ТОЧНО ТАКА. НЕКА ПРОТЕСИРАТ КАТО НЕ ИМ ХАРЕСВА. А НЕ КАТО ТИЯ МИШКИ ДЪРТИТЕ. МЪЛЧАТ ДОКАТО ГИ КРАДАТ 240 УРОДА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 21 ГОДИНИ.
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО НА ТЕБ! ТИ СИ НаШтА ГОРДОСТ! Какво точно мнение могат да имат, като нямат грпам мозък в главите и въобще не знаят какво се слечва и къде са попаднали. Като станат на пълнолетни да си чупят главите, затвори има достатъчно, но докато са малолетни, непълнолетни да си налягат пърцалите, защото отговорност за техните *** действия носят изцяло - родители, настойници, попечители и учители. Б*СИ ТЪПИТЕ ***!
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** БЕЗПОДОБЕН!
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаш право , ама няма да е лошо като се върнеш на у-ще да наблегнеш на граматиката!!!!!!
174
7
 
1
 
! Отговори
Interesyva li te ? преди 13 години
ОТ Сега да ви обесня кои бяга кои не кои не влиза кои влиза няма никакво значение след като сем ощетени с такива малки ваканции ние ще отстояваме правата си не депъутатите да почицат до 23 а ние до 2 това е гавра а неми говорете за образованиетo след като искаме и можем ше го направиме до колкото помня 2005 - 2006 беше до 10 постоянно я сваляха и накрая кфо на нв год да сме на даскало ли бе? нивото може да е ниско и да сме неграмотни ама половината работи които ъчеме в 11 - 12 клас са Безмислени
173
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво сте ги захапали децата?! На вас повечето защото много ви се работи?!Поне имат някакво мнение и си отстояват! Винаги ще има неграмотни , ако ще и без един ден ваканция. Я се стегнете!Аз понеже съм била "примерна" ученичка!? Завърших училище с неизвинени завършващи с 2 нули накрая(да не говорим за извинените) и всяка 2ра оценка ми беше 3ка, но сега уча в чужбина и скоро ще се дипломирам, а ваканцията ми беше около 20 дни и то не много отдав! Престанете да слагате всичко под общ знаменател
172
1
 
0
 
! Отговори
"""ДЕ преди 13 години
И - НЕКА ДА ДОВЪРША - Т.Н. "ОПТИМИЗАЦИЯ" НА РОДНОТО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ БЕ ПРОДИКТУВАНА СЪВСЕМ НЕ ОТ ХУМАННИ ЦЕЛИ, ДОРИ НЕ ПОД НАТИСК НА ЕО - НО ПОРАДИ ЧАСТНИ ЕДНОЛИЧНИ АПЕТИТИ И ЛАМТЕЖИ ПО ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ ГИМНАЗИАЛНИ СГРАДИ - КОИТО КАЛПАВИЯТ ТОДОР ЖИВКОВ НИ НАСТРОИ ПРЕДИ ДА СИ ОТИДЕ. КАКВО ПАДЕНИЕ ЗА НАРОД - ПРИПИСВАЩ СИ ОТКРИВАТЕЛСТВОТО НА СЛАВОНСКИЯТ АЛФАБЕТ!
171
2
 
1
 
! Отговори
"""ДЕ преди 13 години
НЕ ВАКАНЦИЯТА Е ПРОБЛЕМЪТ - А САМАТА ОБСТАНОВКА В УЧИЛИЩАТА - КЪДЕТО ОСВЕН ХАОТИЧЕН ШУМ - И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО БЪЛГАРСКИ КОИТО ГОВОРЯТ НА АРГО - ДРУГО НЯМА. ВИСОКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДИСЦИПЛИНА СЕ СЧИТЯТ ЗА УКЛОН, А ВЪЗПИТАНИЕТО КЪМ ПРЕЦИЗНА РАБОТА - НИКАКВО ГО НЯМА. НЕЗАВИСИМО ДОКОЛКО ЕДНО УЧИЛИЩЕ Е ПЪРВО НА МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ И ОЛИМПИАДИ. ОКОНЧАТЕЛНА БЮРОКРАТИЗАЦИЯ НА КРЕАТИВНАТА "ДАСКАЛСКА" ПРОФЕСИЯ НА БЪЛГАРСКИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ - ОСТАНАЛ НАДАЛЕЧ В МИНАЛОТО - Е ПОГУБИЛА ПОНЯИЕТО "РОДНО УЧИЛИЩЕ".
170
1
 
3
 
! Отговори
IronFist преди 13 години
Луди ли сте да искате европейско образование в *** държава?! Всичко качествено струва ПАРИ. И затова на управляващите децата им учат в чужбина. С нашите пари.
169
1
 
6
 
! Отговори
IronFist преди 13 години
ало ало,Училища ще има, защото родителите винаги ще искат някой да им гледа децата. Същият някой, който е все виновен, че чуждите деца се бият, пушат, пият и вземат наркотици в и извън училище, докато родителите си изкарват пачката и хич не се интересуват от ценните си отрочета, че да му види бележника и да дойде в училище да пита "Мойто как е с науките?". Родителите с едно не могат да се оправят, от учителя искат 20 да направи хора. То в държавата кое ли е наред, че образованието.
168
5
 
1
 
! Отговори
ало ало преди 13 години
В 21 век училището е отживелица и анахронизъм. А за българското училище да не говорим - там освен да се пропиеш, пропушиш и започнеш да се дрогираш нищо друго не можеш да научиш. Учителите по чужди езици едва имат изкарано 2 ниво, ама преподават. Учебниците са писани от абсолютни *** на стил, който и в БАН не ползват. Учителите по информатика знаят повече само от първокласниците, от 2-ри клас нагоре са по-грамотни от учителите. Колкото до история, георграфия и т.н - има ИНТЕРНЕТ.
167
2
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Въх миличките ученици...те като че ли не бягат постоянно....
166
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 13 години
Първия срок е по- дълъг и би могло да направят зимната ваканция поне с 2-3 дни по- дълга. Пък и ще спестят от отопление . Пролетната ваканция не бива да е повече от седмица! Много рядко времето тогава е хубаво, все вали дъжд. Освен това като се прибави Гергьовден , Великден, 24-ти май и още не знам си какво, през пролетта става ваканция ,до ваканция. Не говоря за настоящата учебна година а по принцип. Но това си е мое мнение разбира се . :)
165
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Уважаема бивша пикло, явно в училище не са те научили много, щом са ти създали такова отношение към околните. Това че си грамотна, не ти решава проблема с пропиляването на първите седем (а може и седемнадесет да са) години.
164
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Зимната ваканция винаги е била по-дълга от пролетната. Още в началото на учебната година видях в сайта на министерството кога ще са ваканции и продължителността на зимната ваканция много ме учуди. Според мен трябваше да им дадат още 1 седмица. Нямаше кой знае колко да изтърват от материала. Навремето ходихме на бригади по 1 месец и пак успявахме да наваксаме. Да не говоря, че изобщо не мога да сравнявам качеството на тогавашното образование с това на сегашното.
163
6
 
2
 
! Отговори
God преди 13 години
Май ваканцията е малка за учителите, не за учениците. Учителите са единствената професия, която има три месеца платен отпуск всяка година и пак не им стига. Ако се отнесе заплащането към реалното отработено време ще видите, че учителите са една от най-добре платените държавни служби.