Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!

Ексминистър: Депутат бъркаше хабилитиран с рехабилитиран
Обновена: 9 дек 2010 14:28 | 8 дек 2010 13:00,
242
Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!
Снимка: БГНЕС

"Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици, защото се дават много пари за образование. Фактите показват, че освен да искат пари, съсловията трябва да помислят за своето професионално израстване и за това каква продукция дават срещу получените пари".

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред ТВ7 резултатите от международното изследване на постиженията на учениците ПИСА, според които страната ни се нарежда на 46-о място измежду 65 страни по грамотност.

Данните показаха, че българските ученици все още се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. Основно те се затрудняват да работят с таблици, диаграми и графики, не могат да осмислят и анализират текстове, а една четвърт от тях смятат, че четенето е "празна загуба от време".

Според Борисов министърът на образованието Сергей Игнатов се старае и прави много в момента, "но това не е по силата на един човек".

"Виждате, че единственото, за което се протестира в България, е за пари, а не за програми и за обучения. Разбирам, че съсловията не са притеснени от резултатите, които дават", каза още премиерът.

"Положението няма как да е добро само с усилието на образователното министерство. Общият фон на грамотност в България е твърде нисък", коментира от своя страна и бившият образователен министър Даниел Вълчев пред Нова телевизия.

Той допълни, че децата може би не са толкова виновни.

Още по темата

"Да не би нашето поколение грамотно да пише", попита Вълчев и добави: "Имах един любим депутат по времето, когато аз бяха министър, който често ми задаваше въпроси по време на парламентарния контрол. Единият въпрос беше доста интересен – беше за хабилитираните лица в България, които той настойчиво наричаше рехабилитирани. И това е Народното събрание".

Вълчев цитира американско изследване, според което ключовият момент в това дали децата усвояват знание не са толкова учебниците, колкото преди всичко дисциплината.

"Колкото и да е добър учителят, учебниците, когато няма дисциплина в клас, децата нито чуват, нито разбират. Трябва да е ясно, че училището е институция. Отношението учител–ученик е формално. Необходимо е детето да знае, че правилата се спазват", поясни Вълчев.

Според него много трудно може да се даде еднозначна оценка на българското училищно образование.

"В България има много добри училища. Големият въпрос е, че има училища, в които положението е много тежко. Много трудно усредняваме и лошите примери трудно ги бутаме нагоре. Това, че едно дете има петица или шестица по нещо, не означава, че то вече знае", подчерта още Даниел Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
такива са защото ние си ги създадохме-чалги и мутри са на почит
186
2
 
13
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Нередности в системата: 1.) непрекъснати промени на методиките. въведете експертите едни общонационални учебни помагала,с които да се обучават най-последните достижения на науката и приложенията и, за да не се разпокъсват учениците в тия неща! 2.) Дайте на учениците нормалните им ваканции, както си бяха преди, за да не мрънкат! Но, ако не ходят посел на училище, нека при 6 неизвинени отсъствия им намалят поведението, което да се отразява на бала в диплбоммите им! 3.) Спрете да ги разединявате!
185
0
 
15
 
! Отговори
666 преди 13 години
Няма как с пари да пресечеш простотията,драги!Ценностна система не се гради с пари,умното ми!Когато разбереш това,тогава пиши!На протоплазмата интелектуално равнище няма как да вдигнеш-просто няма какво да се вдига!За други неща става дума,не за пари,умнико!Простака с пари пак си е ***!Има две неща на този свят,които не могат да се придобиват с пари-здраве и акъл!!!
184
5
 
0
 
! Отговори
аигър кон преди 13 години
iskam da eвa sчки фенки фенки.само мещо шамара и наско менатата и илиян и пвслава.......
183
2
 
4
 
! Отговори
GLASUVAST ZA GERB преди 13 години
NORMALNO E STOM PREMIERA NI..NEGRAMOTEN TOGAVA KAKVO ISKATE I NARODIT NI DA E TAKIV PREDI SISTO BESE GO KAZAL V CHIKAGO STES NESTES STE MI GLASUVATE I ZA DRUGITE IZBORI INACHE OT SEGA NAPUSKAM PARLAMENTA
182
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
неграмотни ни са децата защото алчни неграмотници направиха системата така че децата да тръгват с желание на училище а във втори клас вече да не искат да ходят -лоши бази лоши учители лоши учебници всичко е към провала около тях остава ни само да искаме да са живи и здрави и дано не избират управници които фалшифицират дипломи
181
2
 
9
 
! Отговори
д-р Елементаров преди 13 години
Становището на Бойко Борисов е недопустимо, защото така се образува затворен кръг - "С тези мизерни заплати, от какъв зор да се хабя да има резултати?" + "Като няма резултати, защо да давам пари?".Отговорът е ***. Поставяш изисквания какви резултати очакваш от учениците и снасяш парите за заплати. Ако някой не се справи с резултатите - кофти тръпка, няма пари за тебе. Само че правителството на Бойко не си е направило сметката и съответно няма пари. И понеже са "перфектни"- другите са виновни!
180
0
 
2
 
! Отговори
учител преди 13 години
И естествено при нас не се случва.
179
0
 
9
 
! Отговори
богат-беден преди 13 години
Лелеее!Премиера пак изби рибата с това изказване!МНОГО пари за образование!Даа- направо го удавиха в пари това обазование,пък децата сричат!Ц,Ц,Ц!Ти му сменяш дограмата на училището,то не се научва и не се научава!не стига,че парите са съвсем малко, ами и не се използват за образование. Не че нещо против новата дограма, ама трябва да се мисли и за учебници,помагала,кабинети,квалифицирании добре платени учители и повече контрол в училищата. дом. образование и възпитание са друга-болна-тема.
178
5
 
4
 
! Отговори
Домакиня преди 13 години
Защо преди 20год.децата от селата нямаха проблеми и можеха да се запишат във всяко училище и им се усигоряваше пансионни и родителите бяха спокойни.Сегашните родители нямат пари немогат да издържат децата си , какво прави министерството на образованието по този въпрос.Къде са пансионите и столовата..това е една от пречините, че децата нямат образование.Може би умишлено не искат да има образовани хора в България,за да може да ги контролират по лесно ,както в Индия и други изостоноли страни .
177
2
 
9
 
! Отговори
до ФАКТ - REAL преди 13 години
Или наблягаш на образование, наука и здравеопазване, следователно вдигаш интелектуалното и физическо ниво на нацията. Или даваш 1 млрд на МВР и озаптяваш 20 годишният материал след прехода. Естествено първият вариант е много по-добър и разумен.
176
0
 
19
 
! Отговори
учител преди 13 години
Работя в училище, в което има ред и дисциплина, в което се учи и не се подаряват оценки, в което виновните се наказват. И знаете ли, все по трудно правим паралелките си, защото при нас се учи. Децата не искат да учат, не искат да им е трудно, не искат дисциплина. Отиват там, където може и да не ходят на училище, там, където няма униформа и там, където само за присъствие в час се пише 4.
175
1
 
6
 
! Отговори
родител преди 13 години
Ама то си е един порочен кръг! С тия ниски заплати и работа чак до вечерта, купища проблеми, кои родител вечерта има нервите да се занимава с децата, а не си ли им дал първите седем годинки, после в училище е шанса да се поправи. Ама как? Като там са и други келешчета като него и всеки гледа да е най-"готин" и "бунтар" ? А по-големите ученици са на ясно, че може и прости и с купена диплома като госпожа Илиева да излязат от училище, ама ако са с връзки пак да си намерят работа!
174
0
 
9
 
! Отговори
roditel преди 13 години
Интересна статистика за неграмотността!!! Според статистиката, отчетена след провеждане на миниматурите за 4 кл., учениците имаха постигнати забележително високи резултати! Същата тази статистика само след 7 мес. отчита, че децата ни са с много ниска степен на грамотност!!! На коя статистика всъщност да вярваме?
173
6
 
7
 
! Отговори
Домакиня преди 13 години
В едно училище нямали ред и дисциплина,то не е училище.Трябва да се върнат униформите както едно време ,да има вечерен час ,а училищата по-често да се посищават от испектори.Училището днес не е училище ,просто ходят там за развлечение ,учитил и ученик заедно посищават барчето и пушат цигари,това да се забрани.Искахме демокрация ,но не си я преставяхме точно така ,сега нашите деца ще страдат от тази криво разбрана демокрация.Има и друго не всеки сега може да пусне детето си да продължи да учи.
172
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Както го написал N4 СИСТЕМАТА ОТ ЦЕННОСТИ Е СБЪРКАНА!!!!!ТАМ Е ПРОБЛЕМЪТ!!!!!
171
0
 
10
 
! Отговори
заинтересуван преди 13 години
Децата са продукт на родителите, учителите и цялото общество. Ако родителите слушат чалга, това ще слушат и гледат децата им. Ако учителят си "изпява" урока и демонстрира, че не му пука за учениците, това ще получи от тях - никакъв интерес. След като в обществото ни няма морал, унижават се хората със знания и можеш да станеш шеф с фалшива диплома, как децата ни да проумеят, че знанието е богатство, че то определя бъдещето им и че ще го получат в училище от своите учители.
170
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То да си *** акъл не ти требе!Боко ми се струва че е загубил връзка с Хюстън!"Виждате, че единственото, за което се протестира в България, е за пари..Ми капитализъм сме!Колкото плащаш толкова получаваш. В този смисъл явно парите за образование не са достатъчни!
169
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако професията стане добре платена ще стане и примамлива, а не всякакви навлеци дето не стават за друго да се пробват. В миналото учители са ставали тези дето са показвали най-добри резултати. Даже е имало време дето са учили и педагогика и са имали методични.
168
0
 
8
 
! Отговори
RA40 KOVA40 преди 13 години
KAK ISKATE DA SA GRAMOTNI?PROSTO NQMA NA4IN.KAKVO IM SE DAVA ZA PRIMER SLED 1989...MUTRI S MERCEDESI, OGATI *** NA 23 - 25 GODINI NEZNAINO OTKUDE,SILOKONOVI PEVICI,TE NE MOGAT DA PEQT I TOVA E QSNO NO IMAT GOLEMI CICI I BOGATI LUBOVNICI. POLITICI KOTO OT NI6TOTO STANAHA ELIT KAK ..NA VSEKI E QASNO, S DALAVERI I TO NA GURBA NA NARODECA KOITO TURPI LI TURPI. I ZA KAKVO DA U4I EDIN MLAD 4OVEK SEGA?KAKVO GO 4AKA? V BG EDNO NI6TO MIZERSTVANE. VIJTE PREMIERA NI..NEGRAMOTEN E. TOGAVA KAKVO ISKATE