Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!

Ексминистър: Депутат бъркаше хабилитиран с рехабилитиран
Обновена: 9 дек 2010 14:28 | 8 дек 2010 13:00,
242
Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!
Снимка: БГНЕС

"Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици, защото се дават много пари за образование. Фактите показват, че освен да искат пари, съсловията трябва да помислят за своето професионално израстване и за това каква продукция дават срещу получените пари".

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред ТВ7 резултатите от международното изследване на постиженията на учениците ПИСА, според които страната ни се нарежда на 46-о място измежду 65 страни по грамотност.

Данните показаха, че българските ученици все още се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. Основно те се затрудняват да работят с таблици, диаграми и графики, не могат да осмислят и анализират текстове, а една четвърт от тях смятат, че четенето е "празна загуба от време".

Според Борисов министърът на образованието Сергей Игнатов се старае и прави много в момента, "но това не е по силата на един човек".

"Виждате, че единственото, за което се протестира в България, е за пари, а не за програми и за обучения. Разбирам, че съсловията не са притеснени от резултатите, които дават", каза още премиерът.

"Положението няма как да е добро само с усилието на образователното министерство. Общият фон на грамотност в България е твърде нисък", коментира от своя страна и бившият образователен министър Даниел Вълчев пред Нова телевизия.

Той допълни, че децата може би не са толкова виновни.

Още по темата

"Да не би нашето поколение грамотно да пише", попита Вълчев и добави: "Имах един любим депутат по времето, когато аз бяха министър, който често ми задаваше въпроси по време на парламентарния контрол. Единият въпрос беше доста интересен – беше за хабилитираните лица в България, които той настойчиво наричаше рехабилитирани. И това е Народното събрание".

Вълчев цитира американско изследване, според което ключовият момент в това дали децата усвояват знание не са толкова учебниците, колкото преди всичко дисциплината.

"Колкото и да е добър учителят, учебниците, когато няма дисциплина в клас, децата нито чуват, нито разбират. Трябва да е ясно, че училището е институция. Отношението учител–ученик е формално. Необходимо е детето да знае, че правилата се спазват", поясни Вълчев.

Според него много трудно може да се даде еднозначна оценка на българското училищно образование.

"В България има много добри училища. Големият въпрос е, че има училища, в които положението е много тежко. Много трудно усредняваме и лошите примери трудно ги бутаме нагоре. Това, че едно дете има петица или шестица по нещо, не означава, че то вече знае", подчерта още Даниел Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
8
 
! Отговори
Литература;) преди 13 години
Българите от Възраждането и дядо Вазов ще се обърнат в гроба при вида на днешната ситуация...
166
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Синът ми учи в едно от престижните училища в София и е в 4-ти клас, а госпожата, която му преподава е пенсионерка по заместване, която всеки ден има по някой бисер като напр. "Гледай си работата", "Кво ме гледате като телета" и .н. Мисля, че освен родителите, вина за това ниво в образователната ни система имат и голяма част от учителите, които се интересуват само за заплатите си.
165
1
 
11
 
! Отговори
gtf преди 13 години
Отговорност имат не само учителите, родителите де ги забравихме ? М-у другото доста родители работят на 2 места за да закърпят семейния бюджет. Как се гледат 1-2 деца с 800лв-1000лв. доходи в семейството ?тук идва и другата крайност - учителите вземат заплати по-малки от джобните на част от свои ученици, как да има уважение към тях ? с-у тва ли протестираш ББ - че хората са бедни. Браво ББ, браво !
164
1
 
10
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Определено това да си *** се приема с голяма гордост - това съм го забелязал в предаването на Иван и Андрей, които като става въпрос за Математика се хвалят как не я знаят, а преди бе национален приоритет!Или някакви други известни личности като вземе да говорят такива глупусти как им вървяли история или география - та това са предмети за постоянство, там няма вървене, а има само дали си си чел урока или не си! Важните са Математика и Български език!
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не научават нищо, защото се опитват да назубрят всичко, а не да систематизират информацията в главите си. Но за това се изискват определени умения, интелигентност, много труд и старание. Все неща, които не виждаме.
162
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Не само че са повече ами тормозът над тези, които искат да учат, в училище е все по-голям, ако не искаш да бъдеш набит, подиграван, дори да ти завиждат и да ти късат листа дори по рисуване, трябва да не знаеш много. Родители, мислете къде записвате децата си да учат, ако учителите са неспособни да вдигнат нивото на обучение, а детето ви има желание да учи спасявайте го навреме в училище, където няма да бъде бито ако учи. Вече трябва да се оформят паралелки според това кой иска да учи и кой не
161
0
 
16
 
! Отговори
странник преди 13 години
Ще стават все по-неграмотни,все по-лесно манипулируеми,все повече протоплазма,способна само да плюска и да се размножава!Вижте форумите,предаванията по телевизията,ценностите-опростачването е в пълен ход!И тези ще управляват точно като онази Калинка!И няма да има спиране,защото са мнозинство!Толкова и край на предаването!
160
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Министъра на образованието С. Игнатов, сам поискал свиването на бюджета за образование и наука.
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
100 милиона за спортна зала - колко ученици са били там да се занимават сс спорт?Та кои са ненормалните?
158
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Бюджета за МВР е повече от бюджета за образование, наука и здравеопазване взети заедно!(за справка виж министерство на фин. бюджет 2011)!
157
7
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
"Но има 100 милиона за ненужна в момента за обществото спортна зала"-нормален ли сте? Може би там е проблема-липсата на спорт! Спортът учи на дисциплина! ...и ВИ решава проблема със затлъстяването на децата ВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
156
1
 
34
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Ей...омръзна ми да чувам,че все учителите са виновни за глезените мамини синчета и дъщери, които не престават да говорят в час и учителите прегракват от викане.Мазоли са им излезли на ръцете от блъскане с ключовете по катедрата за да ги накарат да млъкнат.Един от тези родители дето плюят по даскалите ако влезе само в 1 учебен час ще стане луд.То не е час,а кошер.Навремето муха да бръмнеше и се чуваше.Имахме уважение към учителите.А сега последните са се превърнали в звероукротители.Родителите първо трябва да научат *** си,че в час се мълчи и че глезльото им е отишъл да учи,а не да прави маймунджулъци.Дадоха права на учениците повече от колкото на учителите.Така учителят е в цайтнот.Хем трябва да изпитва,хем да преподава,хем да въдворява ред в лудницата наречана час по.......Това едно на ръка.Отделно глупавата система с бройките на учениците.Ако тя падне под определения брой,паралелката се закрива.И даскала е принуден....знае не знае ***,на поправителната сесия му даде да препише въпроса си от учебника.и като го препише толкова неграмотно го е направил,че не можеш да разбереш за какво иде реч.Ама учителя си затваря очите и хайде...помиярчето е минало с 1 клас нагоре.Да трови нервите на другите учители.А бившият учител доволно потрива ръце,че се е отървал от поредния ***.И тази отвратителна тестова система на изпитване.Е...каква грамотност може да се очаква.То не е способно да напише смислено изречение.В къщи са пред компа,цял ден приказки по мобилния с приятелите и до там.На времето нас ни караха да преписваме на ден по 10 листа.А сега....сакън!Как маминото ще пише толкова много.И после-даскалите са виновни за неграмотността на учениците.
155
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Има ли обществени цели в образуванието? За това правителство българското общество се свежда до лобистите и спекулантите, мечтаещи за имотите на БАН !
154
1
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 13 години
...може би е настъпил момента за индивидуална-държавна форма на обучение..
153
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министъра на образованието С. Игнатов, сам поискал свиването на бюджета за образование и наука !!!Но има 100 милиона за ненужна в момента за обществото спортна зала, има 100 милиона за подслушване на гражданите, има 300 милиона за безкрайно оскъпена сделка с военни хеликоптери, която така и не бе анулирана
152
2
 
7
 
! Отговори
ок преди 13 години
Работното ти място не зависи от наученото, а от връзките ти. Няма кой да те прецени, шефа е класи под теб...Можеш да си купиш назначение..., държавен пост. За какъв дявол тогава да учиш, след като сме държава на далаверите и връзките? Децата са барометъра на обществото, инстинктите са им безпогрешни.Обществото ни е болно...
151
0
 
10
 
! Отговори
ок преди 13 години
Първо - корупцията в образованието ражда всяка година по пет нови учебници по всеки предмет от 5 научни колектива и пет изадателства, задължително неразбираеми на висок академичен стил. Второ - ако учат и преподават в часовете, няма да има толкова кандидати за частни уроци.Трето - лоша дисциплина и липса на методи за налагането й. Четвърто - всеки може да си купи изпит, дипломна работа, диплома. Пето - за да си министър не е необходимо да имаш висше образование /закона за Лучано/... и още.....
150
2
 
5
 
! Отговори
Лаура преди 13 години
С това изследване толкова шум се вдигна,все едно,че се няправи световно откритие.За никой не беше тайна,че учениците са полуграмотни.Няма да коментирам дисциплината,знаем за нея,както всички знаем на какъв академичен стил са написани учебниците.И това мъчение за учениците не е от вчера,а от години.Така написани учебниците са безинтересни.На никой не му се наизуст неразбираеми уроци.Дано някой в тази държава да се стресне от това,което става с децата на Бг.
149
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо са нужни правила и закони в училище, които да се спазват и от учители и от ученици. В класа на моята дъщеря класната влиза в клас с електронна цигара и кафе, обижда децата, псува на "мамка ви", говоря за старо училище с име, всички учители се поддържат и най-вече директорите не се помръдват за някакви подобрения, така им е добре, всички в тази система спят, а за нас много родители и добри ученици -това е кошмар. Всички са глухи и слепи, и повечето родители за съжаление.
148
8
 
2
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Качеството на образованието е по всякаква критика. Няма предмет, който да не се нуждае от допълнителни частни уроци. В определен момент се чудя децата дали скъм ги пратил на държавно или частно училище и какво ще ми излезе по евтино и защо въобще ходят. А в началото на всяка година първата родителска е с думите дайте за тази година тази сума за.......... Стига и докога. Най последната им наглост да плащам за лекар който не стои в училището .