Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова

Майчиният език си остава избираем предмет - ЗИП, поясни тя
Обновена: 4 юни 2013 15:53 | 4 юни 2013 09:45, Камелия Цветанова
371
Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова
Министърът на образованието Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив

Майчиният език ще остане със статута на избираем предмет и няма да става задължителен, успокои по bTV новият образователен министър Анелия Клисарова.

Тя призна, че е изненадана от подновения диалог по въпроса, предизвикан от изказване на министъра на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания. Тогава тя заяви, че редом до учебника за българския език, трябва да има учебник и на майчин език, а само преди дни потвърди, че не се отказва от думите си.

"Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език", заяви днес Клисарова.

Тя обясни, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал да има изучаване на български и майчин език в общинските училища.

Още по темата

"Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиният език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП", посочи тя.

По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски, турски има и голям интерес към ЗИП по компютри.

От изказването на Клисарова стана ясно, че спорният казус със сбъркания въпрос номер 3 на изпита за седмокласниците се оказа, че не е бил проблем за младежите.

Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна. По думите й матурите в България са доста сериозни и децата тази година са се представили много добре и има повишение на отличните оценки.

За обучението на малките деца образователният министър посочи, че в момента ведомството се старае да обхване максимално 5 и 6-годишните деца и те да бъдат в детски градини и да ходят на предучилищна, за да са подготвени за първи клас. Според нея децата, които не са имали предучилищна подготовка имат трудности с адаптацията в 1 клас.

"4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие", заяви Клисарова.

По темата за миналите вече абитуриентски балове и начина, по който бъдещите студенти се забавляват тя заяви, че празникът много се преекспонира.

"Това е показност, а не празнуване на завършването. Те каквото и да облекат ще са красиви", коментира Анелия Клисарова шикозните тоалети и скъпи коли.

Темата за боя, разпространил се в интернет на бала на Търговско-банковата гимназия, образователната министърка обясни с липсата на възпитание и етика в децата и модата на показност.

"Всеки иска да празнува, но как ще го направи зависи от личната му същност", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
0
 
1
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
да не вземеш утре да обърнеш пак палачинката понеже си се стреснала от журналистите и си се объркала .
309
0
 
0
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
До bvbПрав сте .Освен че е антинационално,това е вредно за самите деца,които е владеейки добре български и поне още един език,нямат възможност да се интегрират и да си намерят работа.
308
0
 
2
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Тези всичките им министри са съвсем объркани.Каква работа има министъра на спорта да се изказва за образованието?Който иска да си учи какъвто иска майчин или немайчин език в свободното си време.Училището може само да предостави сградите след редовните учебни часове.
307
18
 
1
 
! Отговори
Национално обидинени преди 10 години
Браво на г-жа Клисарова.Министър на всички български граждани.
306
0
 
21
 
! Отговори
Хипократ преди 10 години
Делириума на една битова алкохоличка.
305
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е най-лошото. Българи да го правят. Турците нека си искат, тяхна гледна точка е, но българин да спомага за чужди интереси... много жалко. Чудя се как може за 60 години народът ни от сплотена в в здрав юмрук общност да се превърне в това овчедушно племе. Мисля, че само силен водач патриот може да промени нещата... нещо поне като Орбан, ама как да пропълзи до избираема длъжност такъв човек не знам. Партиите трябва да се забранят след това, само разделят народа и се надпреварват да крадат.
304
3
 
19
 
! Отговори
dida преди 10 години
Естаствено че няма да е задължителен *** турска продажна краво!Никой не може да ми задължи децата да учат турски!Както и на всички други !Много добре знаете, че а гъкнахте за задължително а сте си отишли, а таман започнахте да крадете.Затова успокой се ти, нас недейте ни мислете, че видиш ли от притеснение да вземе да се гътне някой от новата триглава лам-А дано,ама надали!
303
1
 
23
 
! Отговори
БА СИ! преди 10 години
ЗА 23 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ",ТАКАВА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ.
302
2
 
25
 
! Отговори
БУ-ХА-ХА! преди 10 години
Оптимистите учат английски, песимистите китайски, а реалистите да стрелят с Калашников...А в *** новият образователен министър Анелия Клисарова ще учи нашите дечица на езика на поробителя-турски.
301
1
 
16
 
! Отговори
една кака преди 10 години
Най- лошото попадение сред всичките ни неподходящи и неподготвени министри на това ведомство да сега, е тази госпожа. Няма по- неподходящо място за нея от това, което заема в този момент и по- непозходящ човек от нея за тази длъжност.
300
3
 
29
 
! Отговори
бат Пенчо преди 10 години
Тоя език трябва да е забранен да се учи в България и да се говори изобщо, а не да е задължителен!!!!
299
13
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
*** БЪЛГАРИ ,САМО СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ ЗА ДА ДРАЗНЯТ НАРОДА И ДА СЪЗДАВАТ ЕНТ. ВРАЖДА И ОМРАЗА ! ДОРИ И САМИТЕ ТУРЦИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА ПРЕТЕНДИРАЛИ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗУЧАВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК ,ТОВА Е ПО ИЗБОР КАТО СВОБОДНО ИЗБИРАЕМА ПОДГОТОВКА ! НЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НАЛИВАТ МАСЛО В ОГЪНЯ ? *** В БЪЛГАРИЯ ДАЛ БОГ ,С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ !
298
0
 
3
 
! Отговори
Избирател 1 преди 10 години
Имаш идеална възможност да го набиеш в главите на колегите си на днешното първо заседание на правителство !Действай !!!
297
2
 
13
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Въпроса е че като гледам Клисарова и може да излезне закон под всеки плакат на БСП да пише " БСП е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ и ще ви превърне в зомби изпълняващо безпрекусловно всички партийни поръчки"
296
0
 
0
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
То пак същото за мен ***
295
0
 
11
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Вижте й мутрата личи си ДС, комунизъм, пост соц синдроми.
294
1
 
20
 
! Отговори
damata преди 10 години
Позволете тази простотия и за един месец ще сте изритани от властта ЗАВИНАГИ!
293
2
 
34
 
! Отговори
Патриот777 преди 10 години
Няма такова понятие майчин език,има само роден език и то е Българският език.Който иска да учи турският език да хваща границата със Турция и да не се връща никога.Отнемане правото на гласуване на всички без образование ,и на гражданите които поне пет години не са живяли във България!Не може да плащат данъци на чужда държава и да решават нашата съдба!
292
0
 
15
 
! Отговори
taniavel преди 10 години
Сега всички се възмущавате на тази гадост,но вие го правите и за всичко друго а във крайна сметка ги оставяте да си гласуват каквото искат и никой не излиза да протестира,то затова те си позволяват да вършат всякакви гадости защото все им се разминава и никой не ги спира.И какво като се обсъжда тази тема по форумите това няма да помогне....ОТСТОЯВАИТЕ СИ ПРАВАТА НА УЛУЦАТА КАКТО ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ ИНАЧЕ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ КАКТО ТРЯБВА.
291
0
 
3
 
! Отговори
taniavel преди 10 години
Сега всички се възмущавате на тази гадост,но вие го правите и за всичко друго а във крайна сметка ги оставяте да си гласуват каквото искат и никой не излиза да протестира,то затова те си позволяват да вършат всякакви гадости защото все им се разминава и никой не ги спира.И какво като се обсъжда тази тема по форумите това няма да помогне....ОТСТОЯВАИТЕ СИ ПРАВАТА НА УЛУЦАТА КАКТО ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ ИНАЧЕ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ КАКТО ТРЯБВА.