Не повече от 20 желания за седмокласник с по-висок бал

Това съветва началникът на РИО Ваня Кастрева
17 юни 2013 07:24, Петя Славова
12
Не повече от 20 желания за седмокласник с по-висок бал
Снимка: Булфото

Ако седмокласник има по-висок бал от националното външно оценяване и от дипломата за седми клас, е разумно да напише не повече от 20 желания, като винаги в заявлението за прием трябва да се започва с най-важното, но и разумно желание за избраното училище. Това коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в София Ваня Кастрева пред БТА. Тя отправи съвет към седмокласниците и техните родители как да подредят желаните училища в първия етап от класирането. Максималният бал за прием след завършен седми клас е 36.

От днес до 21 юни седмокласниците трябва да подадат заявления /по образец/ за участие в първия етап на класирането за прием в държавните и в общинските училища, след успешно положени изпити от националното външно оценяване. Това съобщава сайтът на РИО-София.

Заявленията се получават от 17 до 21 юни в училищата-гнезда в столицата, в които трябва и да се подадат от кандидатите. Тези заявления могат да се изтеглят за попълване и от сайта на РИО.

Седмокласниците трябва да попълнят заявленията си за първия етап на класирането в гимназиите много внимателно, четливо и добре обмислено, съветват от регионалния инспекторат. И допълват, че подреждането на училищата - по профили, професиии специалности, трябва да се осъществи от най-желаните към по-малко желаните.

На сайта на РИО-София е публикувана и информация за 26-те училища-гнезда в столицата. Седмокласниците могат да изберат кое е най-удобното за тях, като местоположение и да подадат в него заявленията си.

Ваня Кастрева коментира, че даден ученик няма смисъл да пише на първо място 91-ва Немска езикова гимназия, ако няма шанс да влезе в нея. Колкото по-нисък е балът на учениците, е редно те да напишат повече желания в сравнение със седмокласниците, които имат по-висок бал. Не толкова броят на желанията е определящ, а разумността на желанията, отбеляза експертът.

На въпрос дали очаква в сравнение с миналата година балът в елитните гимназии и в най-желаните училища след седми клас в София да е по-висок, Кастрева каза, че не може да бъде категорична, но очаква балът за 91-ва Немска езикова гимназия да бъде малко по-висок в сравнение с 2012 г. Но ще зависи колко ученици с висок бал ще пожелаят да учат в Немската гимназия и да я запишат на първо място в заявлението си за прием, уточни тя.

Високият бал предполага да може да се влезе в най-желаното училище, класирано на първо място. Ако ученик е с бал 35, е естествено, че той ще бъде приет в Немската гимназия по първото си желание, а не по четвъртото си желание, заяви началникът на РИО. Затова е разумно желанията на учениците за прием в гимназиите след седми клас да бъдат подредени приоритетно, но да са съобразени и с бала, съветва Кастрева.

Седмокласниците, които имат бал 34-35 могат спокойно да пишат на първите си желания 91-ва Немска гимназия, 164-та Испанска гимназия, или Първа и Втора английска гимназия, защото се очаква кандидатите да се разпределят равномерно, каза Кастрева. Тя добави, че учениците с висок бал могат да направят много по-спокоен избор, защото могат да отидат във всяко училище.

Попитана кой е неразумният брой от желания, началникът на РИО-София отговори, че е неразумно, ако ученик има бал 30, да избере всички най-добри училища, които приемат с много висок бал. Най-важното е седмокласниците да изчислят своя бал и да преценят разумно с него в кои училища биха били приети, коментира Кастрева. Резултатите от първия етап на класирането в гимназиите ще бъдат обявени на 26 юни. Приетите ученици трябва да се запишат в училището, в което са класирани от 27 юни до 1 юли.

Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първия етап, трябва да подадат заявление за участие във втория етап от класирането. Това може стане от 27 юни до 1 юли. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап от класирането. Ако кандидатът е минал на по-предно свое желание, следва да се запише в приемащото го училище. Учениците, класирали се по своето първо по ред в заявлението желание, се записват в училището, в което са класирани и не могат да участват във второ класиране, уточняват от РИО-София.

За неуспелите да се класират и за неудовлетворените от втория етап от класирането и за учениците, които не са се записали, съществува възможност за участие в третия етап от класирането. За него ще се подават заявления на 11 и 12 юли. За целта трябва да се подаде ново заявление в училището-гнездо, в което желанията могат да се подредят отново,съобразно останалите свободни места и от резултатите от изпитите на кандидата.

След обявяването на резултатите от третия етап на класирането и останалите свободни места, ще се попълват незаетите места в училищата - в срок до 26 юли. Необходимата информация ще се получава от директорите на съответните училища. Училищните директори до 26 юли ще определятконкретния срок за класиране за своето училище

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да се загуби ако напишеш повече от 20 желания, без значение какъв ти е бала. Най-много да пропуснеш хубаво училище в което можеш да влезеш без проблем. Всеки сам преценява за себе си и кои училища да напише. Според мен е най-добре да напишеш повече училища с приблизителен бал с този който си изкарал.
11
0
 
0
 
! Отговори
майор Маринов преди 10 години
До до 5 и 3а от къде знаеш , какъв ще ти е бала преди да са минали матурите?
10
0
 
5
 
! Отговори
diskriminaciq преди 10 години
Разделението на момичета и момчета при класирането е нарушение на човешките права според Европеиската Харта на основните права на човекаЧлен 23Равенство между жените и мъжетеРавенството между жените и мъжете трябва да бъде гарантирано във всички области, включително заетостта, труда и възнаграждението.Принципът на равенството не пречи на запазването в действие или приемането на мерки, предвиждащи специфични предимства в полза на по-слабо представения пол.Член 21Недискриминация1. Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етн
9
0
 
7
 
! Отговори
... преди 10 години
Не слушайте глупостите на бюрократите, деца и родители! Пишете повече желания, броят им не е ограничен и ги редете само според желанието на децата си, по низходящ ред. Всякакви други тънки сметки могат да ви объркат.
8
0
 
7
 
! Отговори
! преди 10 години
Почва се и се реди САМО според желанието. Няма такова нещо, като "разумно желание".
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ккrio-sofia-grad/Прием след V-V класСТАТИСТИКА НА УСПЕВАЕМОСТТАРазглеждате, изчислявате къде сте и преценявате.
6
2
 
9
 
! Отговори
до 5 и 3 преди 10 години
имам познати, на които децата НЕ ВЛЕЗНАХА миналата година в добра гимназия, и останаха в кварталната, заради "съвети" като вашите!При това не става дума за деца глупави и неспособни, а за рдоители прекалено амбициозни, летящи в небесата и по тази причина безотговорни.Когато балът ти е далече от средния за последните две-три години за някоя гимназия, е безсмислено да я пишеш, освен ако тайно мечтаеш да не попаднеш в нея.
5
4
 
11
 
! Отговори
за сняна е Кастрева преди 10 години
Тази Кастрева отдаавна плаче за смяна! Как може да съветва такива глупости. Желанията се пишат според това какво иска детето, а не според оценките, защото няма как да знаем другите какви желания имат и какъв успех.
4
7
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
... а може да влезе и някой, дето не е кандидатствал...Като не си наясно, защо хабиш клавиатурата?
3
2
 
14
 
! Отговори
кк преди 10 години
Да преценят, какво да преценят толкова. Пишат каквото искат, какъв е бил балът миналата година си е за миналата година, тази може някой с 30 да влезе в елитна гимназия. Тази се е изказала като дружинна ръководителка едно време.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво са виновни седмокласниците. Няма ли компютри за тая работа. Направете си система, която да обработва данните както трябва.
1
12
 
7
 
! Отговори
Irrelevant преди 10 години
Не повече от 20?! Че 20 желания са много и за тези, които не знаят какво искат или имат нисък бал.Няма смисъл повече от 2. ;)