Само 5 процента от учебните заведения разполагат с лекар

Около 1 200 са училищните сестри, съобщи Самуил Шейнин
2 окт 2013 07:24, Петя Славова
0
Само 5 процента от учебните заведения разполагат с лекар
Снимка: Булфото

Около 1 200 медицински сестри се грижат за здравето на децата в българските училища, съобщи пред БТА Самуил Шейнин - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета /СРСНП/. Само 5 на сто от учебните заведения у нас имат лекари, като заплащането се осигурява от родителите, допълни той.

Необходими са още 300 сестри, за да се покрие изцяло медицинското обслужване в училищата, а в селата да се сключат допълнителни договори за обезпечаване на учебните заведения, твърди Шейнин. Работата в училище е непривлекателна за докторите поради липса на перспектива за професионално развитие, обясни експертът.

Според него, за да стане работното място в българското училище атрактивно за медицински лица, трябва да бъде осигурено допълнително натоварване, което би гарантирало и по-високото им заплащане.

По предложение на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Министерството на образованието вече е поело инициативата за обучение на педагозите в оказване на долекарска помощ на работното им място. Явлението трябва да стане масово, като обхване всяко училище, апелира Шейнин. Според него средствата са налични - те са заложени в бюджетите за квалификация на преподавателите.

Грижата за здравето и сигурността на децата е първостепенна за нас, уверяват от бранша. Първа стъпка към безопасността на учениците, според педагозите, е ограждане на училищните дворове. Над 80 процента от тях са разградени, алармира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той отбеляза, че масово не се спазват общинските наредби вечер училищните дворове да се затварят, за да не бъдат безстопанствени. В повече от половината учебни заведения няма спортни площадки, а 40 на сто от съществуващите не са в добро състояние, по данни на неправителствената организация.

За да се обнови качествено материално-техническата база, като предпоставка за сигурността и безопасността на децата, е необходимо целевата добавка от 25 лв. в единния разходен стандарт за всеки ученик да се удвои от 1 януари догодина, смятат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Предложението им вече е адресирано до образователното министерство.

Работодателите обсъждат и евентуално предложение за осигуряване на централизирана надбавка към капиталовите разходи на общините за ремонтни дейности на училищните дворове и площадки - собственост на общините. Залагат се средства също от европроекти и от спонсори. Така според организацията може да се преодолее тенденцията за намаляване на ремонтните дейности в училищата.

Приоритетите в училищното здравеопазване у нас през периода 2014-2020 г. ще бъдат обсъдени на национална кръгла маса с международно участие, която ще се състои на 24 октомври в Перник. Поканени са 17 институции и организации, които имат отношение към здравето на учениците. Сред тях са министерствата на образованието и на финансите, Националното сдружение на общините, БЧК, депутати, синдикални партньори и др.Очакват се гости от Сърбия, Турция, Румъния, Германия и Македония.

Ще дискутираме как да бъде осигурено медицинско лице във всяко българско училище, кой ще финансира училищните лекари, ще преминат ли всички учители курсове за долекарска помощ и през какъв период знанията им трябва да се опресняват и др., каза Самуил Шейнин. Кръглата маса ще бъде предшествана от панорама на ученическата мебел и училищното осветление. Тя започва на 21 октомври и ще продължи до 25 октомври.

Не може да има градинско, кухненско, парково и друго осветление, а да не съществува понятието училищно осветление, въпреки че е пряко свързано със здравето на децата, възмущава се Шейнин. По думите му подобно изложение се провежда за първи път у нас. Съорганизатори на кръглата маса са Националната мрежа за децата, Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и община Перник

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари