Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха

Държавата търси швейцарски опит за възраждане на професионалното образование
Обновена: 14 окт 2013 22:10 | 14 окт 2013 20:00, Веселина Йорданова
92
Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха
Форумът в Министерския съвет събра широк кръг участници. Снимка: БТА

Бях електромонтьор, това ми помага много да си сменям крушките в къщи, призна вицепремиерът Даниела Бобева на дискусия за професионалното образование в Министерския съвет.

Бобева разказа през аудиторията, че е завършила обикновена гимназия, но е ходила на практика в последната година. На форума стана ясно, че държавата ще стимулира професионалното обучение чрез въвеждането на т.нар. дуална система, която предлага възможност за учене и работа. В нея обаче е ключова и ролята на бизнеса.

Както Dnes.bg писа, образователният министър Анелия Клисарова изнесе на дискусията стряскащи данни за срива в професионалното образование. Оказва се, че за около десетина години професионалните гимназии са намалели с 60, а желаещите да учат в тях деца -  с около 50 000.

Според вицепремиера Даниела Бобева у нас в последните 15 години все повече се развиват индустриалните отрасли, които са естествено място за дуалната система.

„Свикнах вече, когато трябва да се правят реформи, да се искат пари, но не е въпросът в това колко ще дава бизнесът, колко ще дава държавата, въпросът е да се започне с малък пилотен проект, като се оцени това, което вече е постигнато“, смята тя.

Според образователния министър проф. Анелия Клисарова обаче не е реално преди следващата учебна година 2013/2014 г. да започне сериозното професионално обучение на базата на дуалната система. По думите й, за да стане системата устойчива, е необходимо да се променят много регламенти и да се създаде договор между държавните училища и бизнеса.

Клисарова заяви, че управляващите са в преговори с бизнеса, който трябва да осигури работните места. Не е ясно обаче на какъв процент финансиране от фирмите може да се надява държавата в желанието си да върне авторитета на професионалното обучение.

Министърът съобщи, че в момента на пазара на труда най-много се търсят фрезисти, шлосери, заварчици, асансьорни техници, а интересът на учениците е към туризма и информационните технологии.

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева разказа, че около 60 % от финансирането на този модел в страната идва от бизнеса, който е ключов партньор в дуалната система. Фирмите дават и заявка от какви професии имат нужда и на тази база се разработват обучителните концепции в средното образование в Швейцария.

Три-четири дни ученикът работи в предприятието, останалите два дни е в т.нар. професионално училище и към това се добавят практически курсове в професионални центрове в предприятието, които са организирани от браншови организации. Две трети от младежите в Швейцария се обучават в тази система в над 250 професии.

Бизнесът предоставя места за обучение и за практика, и заплаща по договор работата на всички, които се обучават. 30-40% от швейцарските компании предоставят такива места, отделно има и браншови центрове за обучение. Над 90% от младежите в Швейцария завършват средно образование, а над 70 на сто от тях ползват дуалната система.

Германският модел на система за дуално обучение също е с ясно формулирани цели и задачи, като между федералното правителство и социалните партньори се подписва национален пакт за професионално обучение.

Плугчиева съобщи, че в рамките на българо-швейцарската програма ще започне пилотен проект за прилагане на швейцарския модел на дуална система с финансиране в размер на 1.5 млн. швейцарски франка. Има готовност проектът да стартира от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
ЖороПърви преди 10 години
Другарю Орешарски-убедихте ме! Да разпускаме седЕнката!
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предишния премиер за овчари цанеше младите,сегашния за шлосери,следващия може и за космонавтика да продума с това темпо на развитие...
75
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Зада се доведе дуалната система в обучението до положителен резултат в България, трябва да имаме швейцарски стандарт на живот, а не българска мизерия без икономика. Иначе проекта е обречен на провал. Поредният експеримент.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението е изключително просто.......С едно движение Ореха трябва да прехвърли всички социални придобивки и привилегии от военни и полиция към заварчици и шлосери и .....до 3 мес. сме първи в галактиката по шлосери и заварчици на глава от населението (отнесено към всички видове)....Толкова е просто,че направо ме е срам да го споделя с хората...
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1-во ако на един от снимката по горе детето му учи за шлосер или заварчик ще си одрежа *** церемонялно!
72
0
 
14
 
! Отговори
ню доичман преди 10 години
ми тя Меркел го каза оня ден по евронюза-от 2014искаме европейци(разбирай българи),румънците там не ги обичат,да не говрим за южната съседка и тн.Учете немски,това е пътя
71
0
 
8
 
! Отговори
men преди 10 години
добавка: в швейцария ток, вода, топла вода, парно, телевизия и интернет са около 200-250 ЛЕВА на месец за тристаен апартамент като малко хора пестят каквото и да е било от тези неща. сметката за кожодерите в бугаристан си я правете сами.
70
0
 
10
 
! Отговори
men преди 10 години
швейцарският опит е даването на едни от най високите заплати в света с които може да се преживява достойно. там хората работят като шлосери, фермери, продавачи защото получават достатъчно пари за тези дейности, а вие гусда комунисти, бивши и настоящи, сте тръгнали от майбаха с трици маймуни да ловите - мисия невъзможна. в българия всички искат да са ВИП, политик, миска/секретарка, бизнесмен и в краен случай полицай, направете училища как се лъже, менти, изнудва, бие, убива от глад и мизерия и да видите как нашите кадри ще ги вземат набързо я в СБ, МВФ, Морган Чейс или БНП Париба като онази дру
69
0
 
21
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Лудите умряха.Да не ги е таковал ненормален има къде къде по-доходни занаяти, които НЕ СЕ ПРЕСЛЕДВАТ ОТ ЗАКОНА !!!!!!!!!!!!!
68
2
 
25
 
! Отговори
Долу БСП преди 10 години
На бизнеса му трябват *** , не работници. ( заплати 400-800 лв) за 8-12 часов работен ден. В България няма профсъюзи които да защитават правата на работниците има само някакви соц. имитации които се "разбират" с работодателите срещу заплащане ! Работниците ще изчезнат, това е нормален процес ...всичко се произвежда в Китай.
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА,ЧЕ ДЕЦАТА НЕ ИСКАТ, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ СА НЕОБХОДИМИ ПОДОБНИ КАДРИ.
66
0
 
27
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Последните 24 г.се нагледахме как се успява в България и сега да върнем децата в заводите или на село ?Заводи няма ,на село всичко е продадено или опустошено .А и системата -нямаш ли си свой човек-за нищо не ставаш мой човек ,работи .Важно ли е колко дипломи или умения имам като няма работа по специалността,като няма човек,който да ме ПОСОЧИ за дадена работа,като единственото,което се предлага-нискоквалифицирана работа или преквалификация ?До кога ще се експериментира ?
65
0
 
22
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Трябва да им дават да гледат "оная" касета от малки,тогава всички ще се натискат да стават водопроводчици, разносвачи на пици и тнт...
64
0
 
22
 
! Отговори
martiii преди 10 години
не е лесно да станеш от елтехник лъжец
63
0
 
13
 
! Отговори
кика преди 10 години
До balgarinЕ това ми хареса,само че не крушката ,ами цялата инсталация да сменят ,мамицата им ***
62
0
 
34
 
! Отговори
кика преди 10 години
Предлагам депутатските чеденца да ги пратим за шлосери и монтьори :D :D :D
61
0
 
37
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ДЕЦАТА НИ НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ВАС ДЕПУТАТИ ,ИСКАТ ДА ТРУПАТ ПАРИ .....КАТО ВАС
60
0
 
51
 
! Отговори
Гошко преди 10 години
Няма бе, те учат за хикс-фактор, Биг-брадър и други риалитита, ши стават звизди, ман'кенки, фолк-пръчки, и сякъв друг к*рволяк. Момченцата съответно учат са тарикати, да правят далавери, да лъжат останалите, да са баровци, да карата беемвета, кабриолети по Слъчев бряг да се друсат, да са вървежни пичове-бабанки с големи анаболни мускули и кичави татуси.
59
0
 
23
 
! Отговори
като общ Работник преди 10 години
С такава Професия като Шлосер и Завърчик в Германия може само като общ Работник на строителен обект , понеже Дипломата от СПТУ по Машиностроене не важи в Германия
58
3
 
40
 
! Отговори
balgarin преди 10 години
Бобева и Орешарски да си пратят децата шлосери , само че то трябва и инвестиции в машини , защото новите стругове са задават параметрите на компютъра на струга бе Бобева , смени си крушката и си лягай