Зрелостници днес се "потят" на матурата по български

Неуспелите през май пробват през сесията за август-септември
27 авг 2015 07:19,
3
Зрелостници днес се "потят" на матурата по български
Снимка: Архив Булфото

Държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ от сесията за август-септември започва днес от 8.00 часа, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Преди това - в 5.30 часа, в залата на петия етаж в МОН се генерира изпитният вариант за матурата по български език и литература, за която предварително желание за участие са заявили 4906 ученици.

Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа. Учениците трябва да носят на изпита документ за самоличност /лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС/ и служебната бележка за допускане до държавните изпити. Зрелостниците трябва да предадат на квесторите изключените си мобилни телефони.

Изпитът продължава четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - шест часа. На него зрелостниците трябва да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи - 40 тестови задачи с максимален брой точки 70, както и задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30. Общият максимален брой точки е 100.

Вторият задължителен държавен изпит по предмет по избор на зрелостниците е на 28 август.

Резултатите от държавните изпити ще бъдат обявени до 11 септември.

По традиция на матурите от сесията през август-септември се явяват учениците от 12-и клас, които не са издържали успешно изпитите през май на съответната година, както и тези, които не са се явявали изобщо на матури в предишни години. Без успешно издържани на двете задължителни матури учениците не могат да вземат диплома за завършено средно образование и не могат да кандидатстват в университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да не успееш да си изкараш матурата май месец, значи наистина си откровен ***. Ама такъв- завършен... Въобще не трябва да се дава шанс за поправка на такива хора, а само на тези, които поради една или друга причина не са успели да се явят на първата сесия.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи пак ще гледаме парад на безхаберието и неграмотността.