Частните школа с пари от държавата, но само ако си платят

Наредбата можело да натовари несправедливо родителите
12 сеп 2015 10:15, Петя Славова
47
Частните школа с пари от държавата, но само ако си платят
Снимка: архив, Булфото

Възможността частните училища да получават държавна субсидия вероятно ще си остане само на теория, пише в. "Сега". Оказва се, че според новата разпоредба, одобрена от депутатите като част от училищния закон, частните школа на практика ще трябва да си платят, за да получат пари от държавата. Тъй като това едва ли ще стане, вариантите са или да натоварят несправедливо родителите с по-високи такси, или просто да не се включат в държавното финансиране.

Според новоприетия текст частните училища имат право на държавно финансиране - по около 1400 лв. за обучение на ученик, колкото получават по стандарт и държавните училища. В замяна на това обаче те се задължават да не събират такси за дейности, финансирани от държавата (т.е. таксите на учениците следва да се намалят с 1400 лв.), както и да приемат 20% от учениците без такса. Според частните училища това ще увеличи разходите им, които следва да се покрият чрез увеличение на таксите на останалите деца.

Още по темата

От Българската асоциация на частните училища представиха пред изданието примерни разчети за частно училище със 100 деца, плащащи такса от 8 хил. лв., годишните приходи на което биха били 800 хил. лв. Ако 20 от тях са приети безплатно, останалите 80 ученици ще плащат по 6600 лв., колкото ще е таксата им след приспадане на държавната издръжка от 1400 лв. Това прави 528 хил. лв. Когато тази сума се събере с даденото от държавата - 140 хил. лв., приходите за съответното училище излизат 668 хил. лв., или със 132 хил. лв. по-малко от получаваното досега.

Този недостиг, разделен на 80 деца, прави по 1650 лв. - сума, с която ще се увеличат таксите на плащащите родители, за да покрият разходите за 20% щастливци с безплатно обучение. Така годишната такса на всеки родител вместо 6600 лв. ще стане 8250 лв. При вариант за 10% безплатен прием сметката излиза малко "по-добра" - тогава увеличението за едно дете ще е със 734 лв. От новата възможност биха имали изгода единствено училищата с по-ниски такси - например 3 или 5 хил. лв. годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
АЗ СЪМ НА 63 ГОДИНИ И СЪМ ОТЧАЯНА ОТ ТОВА КОЕТО СТАВА В БЪЛГАРИЯ.В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е ТРАГЕДИЯ-ОТ ГОДИНИ СЕ МНОЖИТЕ НЕКАДЪРНИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ УПРАВЛЯВАЩИ.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМА,СМЕЯ ДА КАЖА.САМО ВЗЕМАТЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА-КРАДЛИВ И ЛЪЖЛИВ ПЕРСОНАЛ,ГРУБИ ....ДОРИ ЕДНА НАГЛА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА МИ КАЗА,ЧЕ ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА ПРЕДИ БИЛА ДРУГА,А СЕГА Е ДРУГА..МОГА ДА ВИ КАЖА И ИМЕТО Й...НАСТРЪХВАТ МИ КОСИТЕ,ПРИ МИСЪЛТА ,АКО МИ СЕ НАЛОЖИ-ПРОСТО ТОВА Е УБИЙСТВО!
45
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Само ако си платят. Продължението е ,където трябва ,колкото трябва и на когото трябва.
44
0
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 8 години
за 41. неуваеми, дано все пак някога потърсите здравна помощ, но ще бъде късно. Кой на този свят няма нужда от медицински услуги?!. Та дори и от психиатър , а може би и от патоанатом. Да Ви е честито.
43
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 8 години
И образованието ще стане като здравеопазването.Всички горестоящи отвориха частни здравни заведения и точат ли точат здравната каса. Знаят как , а и властта им е в ръцете.За това ,ако искате реформи спрете да сключвате договори с частните здравни заведения , а същото се отнася и за частните школа.Който иска частно да започне от кота нула и тогава да взема пари колкото си иска , а така на готово от народа е грехота. Източихте ни и кръвта. Плащаме си и за въздуха , който дишаме и то със болести
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Частен родител 41Айде да не си мерим пи...ките, че ти (най-вероятно) нямаш. Нямаш и финансови ресурси да го правиш. Апропо - ти да не си робот - "Аз нужда и от медицински услуги нямам". Ако не си - по-добре не дърпай дявола за опашката. И понеже очевидно не си асимилирала написаното преди малко, да преговорим, този път, написано по-бавно, защото явно четеш трудно - "ако, не дай Боже, ти се случи да не можеш повече - остават ти държавните, т.е. мисли за тези удръжки, като за застраховка..."
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавните училища трябва да прибират пари от таксите на частните училища. За всяко дете в държавно училище, частното училище трябва да плаща по 1 400 лева, защото им отнемат от субсидията и децата. Такава е справедливата реформа.
40
2
 
0
 
! Отговори
Частен родител преди 8 години
Много добре знам, и много добре знам още едно нещо има едни хора които само дават и други които само взимат и искат още. Как беше - от всеки му според възможностите, на всекиму според потребностите. Аз нужда и от медицински услуги нямам, и от още един куп неща. За сметка на това мога да се хвана на бас, че плащам поне 2-3 пъти повече данъци от теб. Честно, мислиш ли че е справедливо?
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Частен родител 35Прочети последното изречение на отговора ми до Частник, а що се касае до вземанията - бъди сигурна, че аз лично давам повече от теб!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има частни училища за снобите, за новобогаташите и за децата на политическата върхушка, но сега тази политическа върхушка си осигури и безплатно държавно образование в частните си училища. Това са нашите пазарници, по-скоро битпазарници *** и дребни частни душички. Връщат ни стотици години назад.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МенПрочети последното изречение на отговора ми до Частник
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧастникАми могат - дават ги за цигари. Ти наясно ли си, че акцизът на 1 (да - ЕДНА) кутия цигари е около 3 лева, т.е. - 50% и повече процента от стойността и? Когато ми се похвалиш, че плащаш 50 % данък, тогава ми говори за принципи. Повтарям - частното здравеопазване и образование са по собствено желание, дай Боже, да можеш да ги ползваш, след като си ги избрал, но ако, не дай Боже, ти се случи да не можеш повече - остават ти държавните, т.е. мисли за тези удръжки, като за застраховка...
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Частен родител 35Да, и ги взимат като данъци, а данъците не са разпределени предварително кое за колко взимат, а чак после държавата си разпределя парите за каквото смята, че има нужда. Е, ти намаш нужда. А по твоята логика би трябвало на теб да ти ги върнат(?), а също и да ги върнат на тези, които нямат деца, а може би и на тези, които са заминали в чужбина. Честно, някъде из твоите квалификации никой ли не ти обясни какво точно са данъците?
34
3
 
1
 
! Отговори
Частен родител преди 8 години
Никой не мрънка, това са фактите. Ние сме взели нещата в собствените си ръце и прекрасно знаем че образованието на нашите деца зависи само от нас. А вие все искат някой да ви помага, да ви субсидира да ви влачи. Тия пари които ги дава държавата не идват от въздуха, а трябва от някой да ги вземат.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Частен родител 29Що се касае до "добре съм се изучила", съдейки по изказа и правописа ти, можем да поспорим - Това, че си "сертифицирана" за счетоводителка, предполагам ("Мога да правя елементарни сметки., не само сложни"), с нищо не допринася за общата ти грамотност и култура.Що се касае до злобата - не съм аз, или някой друг тук, който мрънка, че "работя не само за моето но и за вашите ( нашите БГ) деца"...
32
4
 
2
 
! Отговори
Частник преди 8 години
Прошляците злобеят и искат всичко на аванта, все някой друг да работи и да им издържа децата в държавните училища. И когато някой се опита да въведе справедливост започват да лаят. Проблема не е в тия 1400, а е принципа. Разликата между мен и вас е че тия 6600 аз ги давам за образование, а вие за алкохол, цигари и най различни глупости. След 20 години разликата между моите и вашите ще е още по-голяма.
31
2
 
1
 
! Отговори
Мен преди 8 години
До АнонименДа де, ние сме се отказали от държавното доброволно и сега резултата е че плащаме два пъти - за държавно и за частно. То по същия начин и хората се отказаха от топлофикация...
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Частен родител 29Не става въпрос за злобеене, или не. Не е и до възможности - доста хора бихме могли да си позволим обучението на децата ни да е в ЧУ, но не го правим по една проста причина - въпреки лошото финансиране и спадът в качеството на образование в държ. училища, в 90% от частните то (качеството) е много по-зле. Поне за мен това са места, на които можеш да закупиш (както ти се изрази - да "придобиеш") сертификати в причнтна обстановка - и нищо повече...
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 13, частната родителка.."квалификациите всичките съм си ги отгладувала, та и майка ми баша ми също" - това, което не можеш да схванеш, е че както ти и родителите ти сте гладували, за да придобиеш ти квалификациите си, така, на това финансово ниво, са прекалено много хора в държавата ни! А от там няма на къде да гладуват, че да придобият квалификация! Можеш да извадиш само от там, където има! А ти си имала. Така че не парадирай с квалификациите си, имала си шанс.
28
3
 
0
 
! Отговори
Частен родител преди 8 години
До 27 Анонимем пост- Не съм ходила в ЧУ, пък и да съм...добре съм се изучила, както сам виждаш.Мога да правя елементарни сметки., не само сложни ;-). Стига сме драскали глупости вече...Голямо е озлоблението между хората - това се вижда и от тук. За да има социален мир - НЕ ИКСАМ тези 1400лв. Да съм жива и здрава за да мога да работя не само за моето но и за вашите ( нашите БГ) деца! Щастие и късмет на всички!!!
27
3
 
0
 
! Отговори
Частен родител преди 8 години
Частно''Благодаря'' за проявеният интерес. 1. Едвали някои грамотен частник вижда '' велика'' опция за далавера с частен образователен бизнес, след като си извади калкулатора. Ако всяко частно училище само избира дали да приеме при тези услувия , безплатно 20% от общия си континген- бъдете сигурни че отговра ще бъде НЕ. Веки си прави метка- нали така.И въобще май не мога да ви разбера какво искате в крайна сметка, при положение че ви казвам че не ги искам тези 1400 лева...