Клас, мирно с Калашника! Военно обучение от 1-ви клас!

Министерството на отбраната разработва учебната програма
Обновена: 11 дек 2015 08:35 | 11 дек 2015 08:31, Петя Славова
100
Клас, мирно с Калашника! Военно обучение от 1-ви клас!
Снимка: архив, Булфото
Министерството на отбраната разработи актуална програма за начално военно обучение. То трябва да започне от първи клас, където да се обяснява какво е катастрофа, бедствие, какво да се очаква и как хората да се държат. Това заяви пред БТА полк. Красен Даскалов - началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА.
 
Информацията трябва да е актуална и учителите също трябва да са подготвени да преподават такава материя, посочи той.
 
Началникът на Центъра по психично здраве и превенция към ВМА каза, че думите "криза" и "бедствие" трябва да се използват внимателно. Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата.
 
"Катастрофа" настъпва, когато страната не може със собствени сили и средства да се справи сама и търси помощ от съседни държави, отбеляза експертът. Ако има планове за действие при бедствия и аварии в България, те са на хартия и не знам някоя частна фирма да е провеждала психологическо обучение на персонала си за действия при кризи, посочи полк. Даскалов.
 
Що се отнася до военните, участващи в мисия, да се справят със стреса, полк. Даскалов каза, че те преминават специална подготовка - да овладеят себе си в екстремни ситуации. В програма, по която се работи с тях, е включена и психологическа подготовка. Нашата работа с военните в мисиите протича в 4 етапа, като първият е психологическата, уточни полк. Даскалов.
 
По думите му до 2014 г. по време на мисия с военните е имало и психолог, но вече съставът е редуциран. Сега медицинските екипи научават допълнителни подходи, с които да помагат на хората, докато се завърнат. След това се прави оценка дали имат прояви на стрес, следят се, задължително се наблюдават и след 6 месеца след завръщането им, поясни полк. Даскалов.
 
"Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме, той може и следва да бъде контролиран, но това трябва да се научи, да има програма, която да се занимава с екипите, с лекарите, които са безкрайно "изпепелени", с хората. За съжаление не се работи по тези програми", коментира полк. Даскалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
1
 
! Отговори
до 83 преди 8 години
Ти си ***. Децата са агресивни защото живеят в такава среда. На родителите им е по-лесно да му купят една игра и да не се занимават с детето от колкото да му покажат нещо полезно. И в комбинация с нервни и постоянно недоволни родители децата стават агресивни.
63
2
 
1
 
! Отговори
георги преди 8 години
Това е страхотна идея и я подкрепям с 2 ръце. Но часовете по това обучение да се водят от мъже - военни! Хлапетата имат нужда да се научат на респект и уважение
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Става дума единствено и само за пари.Естествено ще има някаква кампания само по документи,т.е.няма да има нищо реално с дечицата но едни чичковци ще отчетат дейност като в добрите стари времена
61
4
 
3
 
! Отговори
много добра идея преди 8 години
в 21 век сме. И аз искам да мина такова обучение. Намирам, че на всички граждани им е необходимо.
60
2
 
22
 
! Отговори
Обучение преди 8 години
Бях в трети клас, имахме обучение от един военен по безопасност и защита. Пита ни ако има пожар какво ще правим и ние всички викаме, ще скачаме през прозореца. А той вика : грешно е , мокрите се целите на чешмата- тогава във всяка класна стая имаше чешма, покривате главата и приведени бягате по коридора и навън. Хубаво е децата да получат инструкции как да действат и дори в писмен вид. Това ги прави по отговорни, по загрижени и ангажирани. Хубаво е да ги научим как да се пазят и да не се панират
59
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази глупoст заедно с агресията във филмите и игрите, ще създаде наистина прекрасни деца. ***.
58
2
 
6
 
! Отговори
До 81 някой преди 8 години
Така де и аз това исках да кажа: това което е в заглавието и това за което говорят в статията няма нищо общо с военно обучение, ЯХБЗ и други които ако не в училище се учиха в казармите.Никой няма да им дава да разглобяват калашници макар децата да могат да се справят с това :)Просто едно обучение нормално за да реагират децата адекватно доколкото им е възможно на рискови ситуации каквито има толкова много. Мисля си и че по-младото поколение също трябва да минава през подобно обучение.
57
4
 
7
 
! Отговори
Враг на народа преди 8 години
Плаши ме това че подобни програми се разработват от МО. В тези обучения за невръстни не трябва да има военен елемент. Да направят задължително обучение за сметка на дъргавата за 6 месеца след навършваве на 21 години. На който му хареса да нахлупва професионалната каска. Фуражки не пипайте децата. Те трябва да бъдат обучавани не от МО а от Гражданска отбрана!
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На другите трябва да се въведат задължителни курсове по самоотбрана и да се обясни как да реагират в случай на войнаНе бе, треа да се реагира преди войната, защото стане война обикновено резултатът е- ГАРВАНИ 1000 ТОЧКИ, ЧОВЕЧЕСТВО- 0 ТОЧКИ.
55
7
 
17
 
! Отговори
набор 1968 преди 8 години
Когато бяхме ученици в Техникума, във втори курс ходихме на военно-полеви лагер за две седмици. Там се усъвършенствахме не само в маршируването. Бяха ни прикрепили и една гимназия, та беше много интересно. Друго е някои неща да ги научиш на живо, не като сегашните младежи - да гледат порно на компа. А за двете години казарма и трите месеца задръжка, хич не съжалявам. Щастливи години, които никога няма да се върнат.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо се справете с бушуващото бедствие в училищата и тогава се гответе за природните такива.Агресията тоталното безхаберие, което цари ще направи така, че да няма какво да бъде спасявано.Врагът отдавна е в къщата, стига сте си го изсмуквали от пръстите...
53
5
 
8
 
! Отговори
Алексей Петров преди 8 години
Добре че няма казарма и военно обучение, че иначе сега нямаше да съм жив.
52
6
 
8
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Новата учебна програма:1-ви клас Тренировки с огнестрелни оръжия2-ри клас Експлозиви3-ти клас Ръкопашен бой4-ти клас Стелт5-ти клас Как да убиваме с максимална лекота6-ти клас Управление на бойна техника7-ми до 12-ти клас Интензивни тренировки като Спартанците.Нали се сещате колко малоумно звучи. Военното обучение е необходимо за хора които ще стават професионални военни. На другите трябва да се въведат задължителни курсове по самоотбрана и да се обясни как да реагират в случай на война
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не е ли по-лесно да си пазим границите като Унгария примерно? Някакси т.ъпо е да обясняваш на пиленцата в кокошарника как да се спасяват след като си пуснал невестулка вътре.
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е кво има да се чудим! Онзи ден разглеждам играчките в Джъмбо, че моят писал на дядо Коледа - LEGO с коли и попадам на LEGO играчки - USA войник, Талибанин и ..... военна база с американски и турски знамена ?!?
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще ви цитирам нещо, което току-що прочетох, от сайт който редовно посещавам."Книгите-това е там, където ви обясняват. Животът- това е там, където нищо не ви обясняват"Джулиан Барнс писател, есеист, литературен критик, носител на наградата"Букър" за 2012 година за романа " Предчувствие за край"Страхотна синхроничност))Заменете меча с перо! Имам предчувствие за край!
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз да попитам тука коментиращите, които толкова са против обучение както пише в статията далеч от военното за 1 клас: Вие смятате ли се за достатъчно подготвени по темата с бедствията и катастрофите? Смятате ли, че можете да предадете някакви знания на децата си или да предпазите себе си? Смятате ли, че можете да успокоите едно дете, че къщата в която е живяло до снощи вече я няма защото е изгоряла примерно? Аз питах, мога и още да питам ама отговори не искам те са за ВАС.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М да, тъй като се очаква много драматични дъбития през следващите месеци и години, само напомням, че Русия, Турция и САЩ вече взеха да си мерят #### ките и скоро ще се почен патардията, то и г-н Англичанина за туй дойде тия дни да ни го каже, че нашия Боко трудно вдява - примера с чушката в болницата. Та да сме подготвени и да не помислим че ни пращат хладилници руснаците като почнат да ни бомбандират след някой друг ден
46
4
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Поредната простотия ..........военно обучение от 6-7 годишни ? Това ми мяза на ИД като обучава деца терористи ...........ЗА военното обучение в училище съм но да е от 9 клас до 12 . Нали малко да са поотраснали и да знае за какво иде реч .....тва на 6-7 год от малко му пълни главта с оръжия пък да видим какво ще излезе а ?
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето от коментиращите са се оставили на заглавието да ги подведе..... това не говори много добре ама хайде ще кажете кое ни е добрето.Когато станат бедствия или катастрофи те не подбират дали това дете е обучено или не е а децата са най уязвими в такива моменти. Аз лично предпочитам детето ми да си има някаква представа какво може да очаква отколкото да има представа от игрите на таблета. Живота е един и не е за прахосване. Пък Вие си вярвайте, че 1 клас ще им раздадат калашници.