Булгар! Булга-ар! "Бай Ганьо в банята" вън от учебниците

Танев разясни: Тази част не е подходяща, защото сме в 21-ви век
Обновена: 26 яну 2016 10:41 | 25 яну 2016 18:08, Веселина Йорданова
195
Булгар! Булга-ар! "Бай Ганьо в банята" вън от учебниците
Снимка: БТА, архив

"Бай Ганьо в банята" вече няма да се изучава. Това стана ясно на пресконференцията, която просветното министерство свика, за да обясни, че Паисиевата "История славянобългарска" ще се учи в девети, вместо в шести клас.

Още по темата
Министър Тодор Танев прочете имената на всички автори и на техните произведения, предложени в проектите на програмата, като съобщи, че от творбата на Алеко Константинов "Бай Ганьо" са включени главите "Бай Ганьо пътува", "Бай Ганьо се върна от Европа", "Бай Ганьо на гости", но не присъства главата "Бай Ганьо в банята".

"Смятам, че тази част не е подходяща, защото сме в 21-ви век", коментира министърът. Той добави, че от Алеко Константинов е включен и цикълът "Разни хора - разни идеали". Към творбите на Елин Пелин е прибавен и разказът "Задушница", предаде БТА.

Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, като министър, няма да допусна да липса в съдържанието на наредбите, които ще бъдат подготвени, обеща проф. Танев на брифинга.

Той обяви, че проектите за учебните програми за втори, шести и осми клас са публикувани в сайта на МОН за обществено обсъждане в продължение на месец. Това е обсъждане, а не е краен вариант, уточни министърът.

Новата образователна структура налага преразпределение на учебното съдържание, обясни Милена Иванова - главен експерт в МОН. Тя препоръча програмата по литература да не са разглежда като набор от текстове и призова да си отговорим какво искаме да знаят учениците в различните гимназиални етапи.

"До момента в учебната програма са 171 произведения, а в предложението за нова програма те са от порядъка на 140", каза министър Танев в отговор на въпрос за разликите в сегашната и в предложената нова учебна програма по литература.

В десети клас се предвижда да се изучава само българска литература, защото в този клас ще има външно оценяване, каза Милена Иванова. Тя отбеляза, че затова е било предложено произведенията да се изучават на хронологичен принцип /8-10-и клас/, а в 11-и и в 12-и клас се залага на уменията за четене, разбиране и интерпретиране, независимо от това дали текстовете са изучавани, или не.

В осми клас се предвижда също да се изучават антична литература, Средновековие и Ренесанс. В девети клас да се продължи с Възраждането, а в десети клас - с изцяло българска литература.

От МОН съобщиха, че в предмета "Музика" ще се създаде патриотичен цикъл, който ще включва произведения на Добри Чинтулов и Любен Каравелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
5
 
! Отговори
фърфуй преди 8 години
Защо като се става полицай,воененручител и т.н. държавна работа се изисква психоосвителстване понякога с дълги тестове по няколко дни ,а за министър не искат.Иначе този завършен психопат от който в министерството подчинените му се крият по коридорите не би имал шанса да е гражданско-продаждаска квота на РБ. Изобщо някой би ли си поверил детето на психопат да го образова? Не Алеко а Фройд трябва да се изучава.И на здравния министър му хлопа дъската но за докторите е някък нормално.Ама учител?
88
1
 
11
 
! Отговори
Яне съветник преди 8 години
Бойко Борисов има най - голямото качество за един политик. Това е да избира под път и на път най-големите *** и *** за министри. Както и този *** на образованието който не знае че ще е един от поредните дето ще дадът фира.
87
2
 
5
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Браво на г-н Министъра. Да се поразровим из учебниците по история за името на Чърчил щото и той ни обидил нещо за банята. И да го зачеркнем моментално.
86
2
 
9
 
! Отговори
Управлява Бай Ганьо преди 8 години
След 1989г. набедени "литератори" и псевдодемократи като Александър Йорданов (СДС) започнаха да внушават,че Бай *** е положителен герой, защото самият Александър Йорданов е истински Бай *** и гони келепира и далаверата, използвайки политиката за тази цел. В момента ни управлява неговата партия СДС заедно с Бай *** Банкянски, който осребри политическия си пост и натресе на българите над 20 милиарда заеми, които ще изплащат поколения наред, ако България оцелее след пагубното му управление.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не пиеш ,не си същия !!Наздраве !!!Министър ))))))))))))
84
0
 
21
 
! Отговори
БАЛКАНСКИ преди 8 години
АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ Е ПО АКТУАЛЕН ОТ ВСЯКОГА! ХВАЛА ЗА ПРОИЗВЕДЕНИЯТА МУ! И НЕКА СЕ ЧЕТАТ!
83
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Атези,които се осмеляват да обиждат премиера на България са наследниците на Бай ***
82
1
 
5
 
! Отговори
Тиквун Каратисимо преди 8 години
(към ком.99)...Само ,че тогава не е викал като *** Балкански ...."***...***" а сигурно ...."Тиквун....банкянски ....тиквун " !
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная докога ще ги държат тези неграмотници горе....те сами си търсят да ги изгонят....пълни нещастници...наистина си играят със търпението на хората.....Крайно време е ,и дано това се случи ,най накрая да настъпи промяна ,която ще е в полза на народа и хората....
80
1
 
6
 
! Отговори
циника преди 8 години
Бай *** прави пари чрез търговия и е част от новосъздаващата се градска класа. Типичен еснаф, най-напред от дребната буржоазия, а по-късно от по-високите буржоазни кръгове, които се сливат с политическата класа.
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алеко е най-великият български писател.
78
0
 
15
 
! Отговори
Тиквун Каратисимо преди 8 години
Смех....смех с този "министър" ...Как така ще забраниш "Бай-*** в банятя" ,че било "демоде ? А ми той неговият Шеф в предния си мандат бе досущ 1:1 като Бай-ти *** в очите на слисаните и така дисциплинирани и протоколно -точни японци ,когато на официална среща започна да показва хватки от източните бойни изкуства върху своя министър на Земеделието ...Помнити ли този случай ....Рита го ,раздърпа го по паркета ...япончетата замръзнаха като статуи ...друг път невидели такова излагац
77
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Оставка на тая пародия на министър. искаха да отпадне изучаването на турското робство,защото се стресирали децата,сега махат Бай *** ,че е смешно-тогава да махнат и Аспарух от учебниците и да се закрива тая държава.Срамувам се от този министър
76
1
 
9
 
! Отговори
циника преди 8 години
Бай *** е универсалният образ на дребния буржоа, конформистски настроения бюргер, който може да бъде видян и във Верноподаникът на Хайнрих Ман, Сезар Бирото на Балзак или в градската тълпа от инертни и самовлюбени представители на средната класа в Погнусата от Сартр. А шопът е, както винаги е неадекватен...
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво като сме 21 век? Бай *** и в 21 век се държи като *** на обществени места.
74
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 8 години
В МОН не знаят какво правят, защото са пълни некадърници.
73
1
 
23
 
! Отговори
Манол преди 8 години
Откакто се помня,особено от преди 25 години,в това министерство е нямало ден в който да спрат секспериментите си! Смени се министъра и хоп нови концепции,нови простотии. Как не мирясаха да се правят на "умни" и "учени" не знам!?
72
0
 
9
 
! Отговори
Дада преди 8 години
Кастрева,Кастрева е за бой!!! Тя си знае защо...!
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коранът ще се изучава още от детската ясла ?
70
8
 
2
 
! Отговори
ученк преди 8 години
кои е тоа бай *** и кво е написал?