Родителски рейтинг: Кои са най-добрите школа у нас?

В челната класация – само частни и математически училища
18 май 2016 11:07,
37
Родителски рейтинг: Кои са най-добрите школа у нас?
Снимка: Reuters, архив

Всяка година изборът на училище е изпитание за българския родител. Все едно дали става дума за записване на първокласник или за кандидатстване след 7 клас, проблемът е в това, че у нас официален рейтинг на училищата няма.

Затова и в родителските сайтове и форуми циркулират произволни списъци с нарочени за "най-добри" училища, за които всяка година се прави списък на чакащите. Вече обаче може да бъде направен и своеобразен рейтинг на прогимназии и гимназии, като се облегнем на резултатите от изпитите след седми или 12 клас.

Тези данни за миналата година са качени в Портала за отворени данни, а родители от сайта www.danybon.com вече успяха да ги подредят в стройна класация, която може да подскаже как да направим окончателния си избор.

Само частни и математически училища са в челната класация на българските школа по резултати от изпита след седми клас, обобщава "Стандарт".

Това подреждане потвърждава една отдавнашна тенденция, която се констатира както от Световната банка, така и от международното оценяване PISA - разслоението в българското училище е много голямо и повтаря социалното разслоение.

Резултатите на класираните първи училища и на тези на опашката имат разлика в пъти. Общински и държавни училища, които не селектират учениците си в пети клас като математическите гимназии, едвам се промъкват в топ 20.

В същото време частните училища, където класовете са малки и има възможност за индивидуална работа с всяко дете, държат много предни позиции, което показва, че е време да преосмислим модела на организация в държавното образование.

На първо място за страната като резултат от изпитите е частното основно училище "Света София". Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Втора е класирана Софийската математическа гимназия, трета е математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Четвърта е математическата в Пловдив, а пета - тази в Стара Загора. Шестото място отново е за частно училище - Първо частно прогимназиално училище в Бургас, а седмото за Първа частна математическа гимназия в столицата. Осми и девети са частните училища "Веда" и ЕСПА в София, а десета - математическата гимназия в Русе.

Първото държавно и нематематическо училище, попаднало в топ 20, е Италианският лицей в Горна баня, което е класирано на 15-о място и чийто прием също се основава на селекция на кандидатите. В този списък влиза и основното училище "Петко Рачов Славейков" във Варна.

Сайтът се е постарал да направи и още няколко класации - само на училищата в София, както и само на общинските и държавни училища в столицата. Съгласно първото класиране седем от водещите училища в столицата по резултати след седми клас са частни.

На първо място отново е "Света София", а втора по резултати се класира Софийската математическа гимназия. Тук обаче следва да се има предвид, че при частните училища паралелките са много по-малки и следователно става дума за много по-малък брой деца, най-често също пресявани при приемането си.

В топ 10 на софийските училища освен посочените по-горе частни прогимназии влизат и "Евростар", "Българско школо" и "Дорис Тенеди". Освен СМГ и училището в Горна баня, в десетката е влязло и още едно общинско школо - 107 ОУ, което е филиал на Националната природо-математическа гимназия и много от неговите випускници продължават в нея след седми клас.

Любопитно тук е да погледнем последните в класацията - там от няколко години са предимно ромски училища с масова оценка на учениците си слаб /2/, като на последното място е 106 ОУ "Григорий Цамблак" в квартал "Левски".

Вероятно най-полезна за родителите, които нямат пари за частно образование, е класацията за София, която обхваща само държавни и общински училища. Любопитното тук е, че на предни позиции се оказват предимно основни училища. Очевидно по-малкият брой ученици и липсата на напрежение от струпването на много деца на едно място оказва влияние и върху начина, по който децата усвояват материала.

На първо място тук отново се нарежда СМГ, чийто прием обаче е чак след четвърти клас. На второ място е Националният комплекс по културата в Горна баня, който е към културното министерство. Трето тук е общинското 107 ОУ "Хан Крум", за което всяка година списъкът на кандидатите е огромен. Интересното тук е, че то държи челни позиции и в родителските класации, които се обменят по сайтовете.

На четвърто е 145 основно училище "Симеон Радев", което се намира в жк "Младост 1", и това до голяма степен опровергава мита, че добрите училища в столицата са концентрирани само в центъра на града. Следват го 120-о, 20-о и 38-о основно училище.

Естествено, тази класация не може да бъде наречена рейтинг на училищата в истинския смисъл на думата, тъй като тя не отчита много други фактори. Например материалната база, броя на децата в една паралелка, наличието на занимални.

Тенденцията е до няколко години в България вече да има и такъв рейтинг, който ще бъде създаден от специален Национален инспекторат по образованието. Той ще оценява всяко училище по редица показатели, така че в крайна сметка родителите да могат да направят по-информиран избор въз основа на всички критерии, а не само на изпитните резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ER_DrШколата на Тео е частно сформирование! Предоставяната от него частна услуга, е безплатна и изцяло за негова сметка!Всеки българин трябва да е дълбоко благодарен на Тео за усилията, които влага в децата на България, НАПЪЛНО безвъзмездно, от сърце и душа и без подкрепата на държавата и общините!Това е една безвъзмездна частна школа, насочена в общественополезна дейност, само и единствено благодарение на частното физическо лице ТЕО.
27
2
 
4
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Платиха Ви да рекламирате частните училища. Напразно. Доста се информираме родителите на първокласници и седмокласници, има два справочника излезли тази година, такива излизат всяка година и ние общуваме с други родители и ученици, които са кандидатствали и завършили през последните години и разговаряме на тема къде какво е. Има класации по успех при приема във всяка паралелка във всяко от столичните училища. Има класация и за успеха при завършване на гимназия, а Вие посочвате други училища.
26
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Все учениците са им *** на учителите! А те какви са?.....
25
3
 
4
 
! Отговори
хи хи преди 7 години
Добре може би платена класация! На края Немската гимназия в София е с най-висок бал. Но това е общинско училище и няма кой да плаща "скритата" реклама!
24
3
 
19
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 7 години
Работя с ученици билингви, които понякога не разбират дори какво им говоря.Делегираният бюджет принуждава всички нас да пишем поне Среден, за да съществува училището.Ако оставим ученик да повтаря класа не се отпуска бюджет за него.Рейтингите са малка част от учениците. Лошото е , че болшинството са неграмотни и недисциплинирани.
23
4
 
11
 
! Отговори
ER_Dr преди 7 години
Провинциалната школа на Т.Теодосиев е пратила по-вече младежи в Топ файв, отколкото всички частни училища взети заедно.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София и частни уроци срещу провинцията и ромски гета.
21
5
 
5
 
! Отговори
Гуфи преди 7 години
Затова и писах по-долу, че е логично частните училища да дават в известна степен по-добра подготовка от държавните. Като се плаща повече, получаваш по-добре преподаван материала, по-добра система за контролиране на знанията и по-добра индивидуална помощ ако се налага. Дали конфликтът е на ниво частни-държавни училища или универстети с високи или никакви такси, принципът би трябвало да е такъв и поне на университетско ниво се вижда. Сега,това че в родината ни се израждат нещата, това е друга тема
20
3
 
4
 
! Отговори
Гуфи преди 7 години
В Германия се завършва по-трудно заради по-слабо развитото оценяване. Имаш един единствен изпит накрая на семестъра, който ти дава оценка. В Англия и САЩ има редици контролни и упражнения, които оформят крайната семестриална оценка. Като се плащат там 10 бона такси, естествено, че професорите ще се занимават и предлагат повече.В Германия 0 евро такси, стигат за един изпит накрая и не толкова добре смлян материал за преподаване.Като плащаш по-малко е нормално да получашав по-малко и да даваш жега
19
1
 
12
 
! Отговори
ER_Dr преди 7 години
А защо ли няма немски университет в Топ 5? Юдейски заговор вероятно :)И въобще не мога да разбера каква е тая класация според родителите. В Бг все родителите са най-големите капацитети по образованието.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В немско е така, учи се десетина години, късат се и чужденците и ***. Обаче има и други причини за дългото следване, една от които е, че докато следваш няма данъци, друга е, че ползваш много намаления за пътувания и настаняване и студентите пътуват много и се наслаждават на живота докато са млади.
17
4
 
18
 
! Отговори
nikonik преди 7 години
Нали знаете чатни училища завършват тези, които не са ги приели никъде в престижно училище. Познавам хора завършили чатни гимназии предимно езикови. Те не знаят нищо! Абселютно нищо! В Бг няма никакво, ама никакво значение какво даскало си завършил да не говорим с какъв успех. За ВУЗ да не говорим. Там е пълен т*ш-ак.
16
6
 
5
 
! Отговори
Гуфи преди 7 години
Има логика в статистиката. Частните привличат добри учители, отделя се повече време за работа с учениците, както на индивидуално така и на колективно ниво. Има и повече контрол. Подобна е и причината университети в САЩ и Англия да са на по-високо ниво от безплатните немски вузове. Колкото до математическите гимназии, там е ясно- в МГ винаги яко се е наблягало на всички ключови предмети, а и първия чужд език се учи на ниво на езикова. Естествено, че от държавните винаги МГ ще е за предпочитане.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избирайте, 700лв на месец за лизин на джипока или детето в частно школо
14
0
 
6
 
! Отговори
пантагрюел преди 7 години
Как ,кои?Дето учат децата на баровците,а баровците са тези дето живеят до барата.
13
3
 
26
 
! Отговори
НОРМАЛЕН ЧОВЕК преди 7 години
От години се твърди,че частните у-ща били по-добри от държавните,което не отговаря на истината.Но хората се лъжат,смятат го за престижно,както и да завършиш в чужбина в някой нискокачествен у-т.Но нали е в чужбина,няма значение.Българите винаги са се кланяли на чуждото.Д-вата не намалява броя на децата в паралелките,защото така и е по-изгодно.Нито едно правителство не постави образованието като най-важна задача.Като мантра се повтаря "лошо образование" и нищо не се прави то да стане по-добро.
12
3
 
20
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
12, изобщо не става въпрос за това. Смешно е как рекламират частните училища за елитни и по-добри от държавните, след като събират голяма част от тези ученици, които просто ги мързи за учат.
11
3
 
22
 
! Отговори
Григор преди 7 години
СМГ, НПМГ, Немската, 73-то в София.Математическата в ШуменЕзиковата в ЛовечАнглийската в ПловдивМатематическата в КазанлъкТова са едни от най-добрите училища в България. Със сигурност има и още други, който се сеща нека ги напише в коментар.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7Ти ще си изхвърлиш ли от магазина некой, който има кинти да си плати, ама е прос и тъ п?
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Завършила съм частно училище преди няколко години. Няма да ви казвам колко трагично беше положението! Да, материална база-супер, да, учителите-добре подготвени, обаче от там нататък... нивото на учениците беше под 0. А, самочувствие до небето! Чак ме е яд, че дадоха нашите толкова пари, ама нали "частно училище, престиж, малки класове... не е като да сте 30 човека в общинско училище" пък и балът не ми стигна за малко за да вляза в Класическата. Добре, че моето училище не е в класацията!