Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание

Комисия от УНСС реши, че Соня Докова не е провела добре изпита си
14 юни 2017 08:52,
175
Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание
Снимка: Кезим Медев, Facebook

Проф. Соня Докова, която на 9 юни написа тройки и четворки за бели листове на второкурсници в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище. Това станало факт докато специална комисия разследвала случая.

Още по темата

"Бяхме решили да наложим наказанието "забележка" и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра "Регионално развитие", но вече няма как, защото не е наш служител. Тя е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, че за нея това е най-доброто", коментира за "24 часа" доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията, разследваща случая.

Името на проф. Соня Докова стана известно след като студент от УНСС разказа във Facebook за изпит, който протекъл по доста абсурден начин. Тя закъсняла, а след като най-накрая задала темите, обявила на студентите, че ако сега предадат празни листове и излязат ще получат тройки. Малко по-късно отправила същото предложение и за 4-ки.

След двете оферти в изпитната зала останали едва четирима. Двама от тях се заговорили, проф. Докова сметнала, че това е опит за преписване. Казала им, че ако искат тройка, могат да напуснат. Останалите двама, решили да пишат, са получили двойка.

"Реших да напиша това, което мисля. Нямам проблем с оценката, имам проблем с отношението на преподавателката", коментира Кезим Медев. Младежът, който е част от Студентския съвет, решил да се оплаче на шефа на катедрата, но разбрал, че това е именно проф. Соня Докова.

"Обиди ме, абсурдно е просто. За мен беше шок, толкова много хора получиха тройки и четворки за празен лист, а ние, които останахме и писахме, бяхме скъсани", допълни Ангелина Георгиева. Затова се обърнали към комисия.

"Комисията реши, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип. На студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях", каза още доц. Миланка Славова.

Другата констатация на комисията била, че Кезим Медев е нарушил правилника да не уронва името и авторитета на университета, тъй като още на 9 юни е имал този проблем и не се е обърнал към органите на УНСС, а е публикувал становището си в мрежите. Той твърдял, че няма представа за ролята на социалните мрежи върху обществеността.

"Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка Добър (4) от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол", коментира заместник-ректорът.

Според комисията нарушение е, че преподавателката не е оставила студентите да работят и да им постави съответните оценки.

Предложението за наказание на студента Кезим Медев пък е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

"Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи", коментира доц. Славова.

Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата държава е прогнила. ..Начело с всички политици!
110
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само икономистите се оплакват от българското образование и обвиняват другите държавата народа , преподавателите.. И защо - защото не са станали началници , политици , банкери и работят магазинери или миячи чинии на запад.. И всичко им е криво.
109
3
 
7
 
! Отговори
Докс преди 6 години
Медов, дай да ти видим писмената работа :))
108
0
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
прокуратурата трябва да влезе в общината на Студентски град и в студентския съвет на УНСС и всички други студентски съвети, развъдници на престъпност.
107
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво излиза... Кезим е корумпиран и лош, прави бардаци, но вади на светло практиката да се дават изпити без изпит.Некорумпираните си траят и с благодарна усмивка приемат тройката в книжката си. И не сигнализират на никого, че Студентски съвет прави бардаци.Достойни българи, ей, да откършиш от тях.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който и да го е предложил, тука има един, дето явно и той е искал, ама не го е огряло
105
7
 
6
 
! Отговори
Adding info преди 6 години
На мен ми е интересно и би трябвало Кезим Медев да публикува изпитната си работа, пък тогава да видим за колко е.Също така ми е интересно да видим кой го е номинирал за член на студентския съвет на УНСС.Да даде челебията тия данни, но не, дал е само клевети без доказателства.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, драги, Студентския съвет е така от 1989 г. и в него са само мюсюлмани? Тоест, ако бяха българи, друго щеше да е?И разните ДАНС, полиция и т.н. спят?Ще ме умориш от смях.
103
0
 
0
 
! Отговори
към 104 преди 6 години
Какво ще гледаш и с какво ми пожелаваш да се сблъскам? ...нещо не те разбрах :)
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преписват само икономистите цялата им работа е разтягане на локуми.. Как ще препишеш какво ще върне компилатора , как ще препишеш задачите по ТЕ или Механика.. И учебник да ти дадат да внесеш пак не ти решава проблема.. Весо Компилатора беше им дал си разпечатат презентациите му , някои бяха разпечатили 500-600 страници цяла топка 2 кила и пак имаше много скъсани.
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако студента беше извървял административните пътечки щеше да разбере, че "керванът си върви, кучетата си лаят", т. е. нищо нямаше да се случи. Активната му позиция в социалната мрежа го научи обаче, че в България, ако много говориш ще си изпатиш - ето за това старите хора казват "наклонена главица, сабя не я сече". ... Грозна БГ действителност ... но младежът да си знае, ако случайно реши да стане държавен служител, след време, ще се сблъсква всеки ден с тази грозна истина...
100
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 6 години
До До 84точно така, драги. Студенският съвет на УНСС е престъпна мафия от 1989 г. Той е регионална мафия, която владее Студенския град вкл. Общината, и го е превърнал от студенски кампус в средище на разврата и корупцията. Не един ректор се е облагодетелствал с милостта на Студенския съвет също от терени, наеми, строителство, будки, пицарии. В Студенския град, благодарение на Кезим-съвета няма библиотеки, но има публични домове. Кезим-съветът е наистина за Полиция, ДАНС и Прокуратура.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, българите са си получили заверката в книжките и са си замълчли, защото нямат власт, или защото са едни мързеливи, страхливи овце?
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно, че имал последно предупреждение. Така се става човек. Моят шеф ме наказваше през ден. Възмущаваше се, че с чистачката се държа по уважително, отколкото с него. Той си отиде, аз останах. Късметът е на страната на смелите. Понякога се учудвам на хора, които дори и от сянката си се плашат. Горе главите.
97
5
 
3
 
! Отговори
Ха.ха преди 6 години
До аз тамВ случая вълкът е Кезим, а Докова е агнето. Кезим има власт и ректора е зависим от него. докова няма власт и ректора не е зависим от нея.
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59Когато се явиш на изпит, оценката от него е значещата. Никъде няма изпит за "повишаване на оценката". Изпитът е за промяна на оценката и крайната може дори да е по-ниска, ако не покажеш нужните знания ;) Това, че преподавателите обикновено не пишат заслужената оценка, ако е по-ниска, не означава, че е правилно. Това е един от големите проблеми в днешното образование - оценките не съответстват на показаните знания.
95
2
 
23
 
! Отговори
аз там преди 6 години
И какво стана ... наказаха човека дето съобщил за извращенията. Така е когато вълкът съди агнетата.
94
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Завършил съм УНСС и от личен опит знам, че вътре е пълно с преподаватели от типа на Докова. Борбата с тях е напълно невъзможна, защото в този университет всеки е човек на някого! Ако Кезим беше минал по вътрешните процедури има два варианта: или да не се случи абсолютно нищо, или да направят завършването му невъзможно...Престижът на УНСС се уронва точно от хора като Докова и това трябва да е напълно ясно на доц. Славова! Нещата, които обяснява с оценките от текущ контрол са абсолютни глупости!
93
1
 
10
 
! Отговори
BG преди 6 години
Бас държа че тая е ... комуниска ! Ей това са академичните среди - старци тотално изкукали заради които пътя на десетки млади хора е блокиран !Първо професорите за разлика от останалите хора в държавата се пенсионират на 65 г, а на всичкото отгоре имат и право на по 2, а мисля че в някой университети и на по 3 години допълнително удължение !Смятайте тая ... на колко млади и кадърни асистента е изяла хляба ! После дължавата рони кокодилски сълзи за младите че отивали в чужбина !
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се следва твоята логика, още по-зле.Значи, мюсюлманите управляват, а българите са съгласни да не учат, но да си взимат изпитите там с някаква оценка.