"Елитни" първолаци в София: Всички на училище, но в кое?

Няма да има ученици извън учебната система, обещават експерти
Обновена: 19 юни 2017 12:31 | 19 юни 2017 12:07, Петя Славова
28

3207 гледания   |  Още видео
Няма да има първокласници извън учебната институция. Столичната образователна система предлага достатъчно места. Но може да има родители, които ще са неудовлетворени от училището, в което ще могат да запишат детето си. Понякога желанието не се припокрива с възможността то да бъде изпълнено.
Още по темата

Това посочи Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование в студиото на "България сутрин". И добави, че след втория кръг класиране на първокласниците се е разбрало, че в Столична община има над 1600 места.

Неин събеседник бе и Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" към Столичната община. Тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че проблемът се крие във фалшивите адресни регистрации.

"Проблемът с приема на децата не е в училищните ръководства, а във фалшивите адресни регистрации. Ние не можем да упражняваме контрол върху това. Това е извън нашите или на училищната администрация правомощия. Всички подобни оплаквания подаваме към прокуратурата", обясни Минчева пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че документите подадени от родителите се проверяват от училищната комисия, а в нея влизат и учители. Няма как един учител, поясни още тя, да провери и гарантира за истинността на адресното заявление.

 


28
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 дни
22
Ами не - средните училища вече са друга бира :)! Всъщност е малко мод'а с доста снобарщина, И голяма доза майчина истерия: "Въх, ако не учи моето гардже в 18-то, то аз не съм му дала най-добрият старт в живота!!!"
25
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 6 дни
До Men

За елитните частни училища е малко спорна работата- нали убиеца от Бориовата е плод на такова елитно училище.
24
0
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 дни
В България всички първолаци учат в "елитни" училища!
Даже и ромчетата, и те също учат в "елитни" училища.
Тези от тях които учат де...
23
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Да приемат децата по настоящ адрес, като адресната регистрация да важи три месеца и да се изискват бележки за последен платен наем, ток и вода при подновяване. На който не му допада кварталното училище да се премести
22
0
 
2
 
! Отговори
До 20 Лан преди 6 дни
Не съм много в течение по въпроса, но ако е вярно, че само за 3 училища е борбата, единственото, което се сещам е, че това дава предимство след години, когато трябва да продължат да учат в средно училище и ако досега си учил в по-малките класове в същото училище, си с предимство за по-горните класове. Иначе пиша това, което се наслушах от колеги, чиито деца бяха първолаци в последните години и техните перипетии и защо избраха едно училище, а не друго.
21
1
 
6
 
! Отговори
Мислеща преди 6 дни
Цитат от Марк Твен: "Никога не позволих на училището да попречи на образованието ми!"
20
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 дни
19
Ам, не си много прав, защото голямата борба в София е ТОЧНО за три училища :), а истината е, че дори в кварталните в Люлин го няма описаният от теб проблем!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Въпросът е, не толкова да учи в "елитно" училище, а в училище, където няма едни дето не искат да учат и само пречат на останалите. Всички знаете кои са, но грешно разбраната политкоректност ни пречи да казваме истината.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз подадох в 3 училища. Три поколения живеем зад до театъра Иван Вазов и никой не е имал проблем да посещава най-близкото училище. Останахме неприятно изненадани, като не го записаха в нито едно от трите. Лелките в Инспектората ни казаха, че са го разпределили в Обеля, нямало проблем с метрото ще стигаме за 20 минути.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ужас. Не стига, че няма деца, ами сега и това. В провинцията се бият да ги запишат в училище където няма от братчедите в класа, в София се бият за "елитни"...трагедията , демографска и просветна, е пълна
16
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 дни
До Анонимен
15
:) Всъщност щеше да прилича на малко провинциално градче + държавни институции (в които така или иначе пак трябваше да има провинциалисти), но пък нямаше да има опера, балет, може би щеше да има едно кино, един стадион и един театър...евентуално :). Щеше да има поне 6 по-големи и развити града...едни такива работи. Метро - в никакъв случай :), една болница...кафенета и ресторанти - десетина-петнайсет...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Аз си живея в родния провинциален град"

Ехх, ако всички провинциалисти бяха като теб, нашата столица щеше да е едно прекрасно място!
14
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 дни
12 В голяма грешка си! Проблемът не е мястото - децата могат да учат и на две смени. Проблемът е в липсата на учители! И е ОГРОМЕН!
13
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 дни
И аз мисля, че всъщност борбата не е за "елит", а показва свръхамбициозни родители. "Елитните" училища се претоварват. Паралелките са големи, преподавателите се задъхват. Всеки от свръхамбициозните родители е със собствен номер (къде с цяла програма). Демек ГОРКИТЕ деца, на които все пак задачата в тези класове е основно да се научат да четат,пишат и смятат!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всичко е въпрос на желание, решение винаги има. Едно време, когато аз бях първи клас в училището не достигаха стаи за две паралелки и ни бяха отделили крило от съседната детска градина, помещенията бяха направени на класни стаи- с чинове, дъска и т.н. А днес е по- лесно да отпратиш децата и да оставиш родителите сами да се оправят.
11
0
 
5
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 дни
,,Няма да има ученици извън учебната система,, !!! Смех,бате...Само се разходете на 15 септември из т.н. ромски махали....
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В първи клас е смешно да се говори за "елит", чак за гимназията има значение, защото все пак до голяма степен помага за избора на професия на детето, пък и е достатъчно голямо да пътува, ако се налага.
Но за 7 годишно дете много по- важно е удобството и спокойствието, разбира се и преподавателя, който и в кварталното училище може да бъде качествен, казвам го от опит.
9
1
 
5
 
! Отговори
э23 преди 6 дни
Абе тези *** ли са в тази образователна система. Ами хванате дремещите квартални полицаи да направят проверка за настоящите адреси на всички първокласници в проблемните училища! За какво плащаме на полицията се чудя?! И въведете някаква уседналост - те масово се прехвърлят "на адрес" през първите месеци на годината. А също така и затворете вратите с изключенията - само за деца сираци и за второ дете в училището. Останалите привилегии за какво са?
8
1
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 дни
:) Това за частните училища беше някакъв виц! Истината е, че влиза всеки, който плати. И понеже този принцип е основополагащ и след това, децата могат да си правят каквото си искат защото мама и тате плащат! Демек - анархията е даже още по-голяма!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Костенурките нинджа
Аз си живея в родния провинциален град, но доколкото знам навремето в центъра на София са заселвани мързеливи, крадливи шумкари и прочее паплач в откраднати от банкери фабриканти и търговци жилища.
Това комунягите не се наситихте на превилегии !
Иначе, добре, че са селяните да Ви плащат наеми на крадените жилища, че иначе сте си умрели от глад.