МОН нито ще скъсява ваканции, нито ще удължава учебната година

Вълчев обеща да отпаднат ограниченията за прием на македонски студенти
Обновена: 2 авг 2017 12:35 | 2 авг 2017 12:15, Анисия Иванова
23
МОН нито ще скъсява ваканции, нито ще удължава учебната година
Снимка: БТА

МОН няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод идеята за промени в училищните ваканции.

На 27 юли Министерството на образованието и науката предложи проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017-2018 г. Графикът предвиждаше почивки за учениците в почти всеки месец.

Още по темата

Учебната година започва на 15 септември, така е записано в закона, посочи той.

"Няма да предлагаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, свързана с началото на учебната година", добави Вълчев.

МОН ще приеме предложението учебната година да не навлиза в юли месец, т.е. след 30 юни, каза просветният министър. По думите му има аргументи като високите температури и липсата на климатизация в училищата, с които Министерството трябва да се съобрази.

Той обясни, че целта на предложението е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията. Той обаче отбеляза, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно. Вероятно последните класове ще приключват учебната година на 30 юни, добави Вълчев.

В отговор на въпрос министърът каза, че отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той.

"До 10-15 август трябва да сме готови с промените, които предвиждаме в подзаконовата нормативна уредба, за да са факт за началото на учебната година", каза още Красимир Вълчев.

Според министъра задължителната предучилищна възраст трябва да бъде разширена и за децата на 4 години. Вълчев обясни, че тази промяна изисква законодателно решение, което министерството ще предложи през октомври.

Предложенията ще касаят промени в частта за финансиране на предучилищното образование и делигираните бюджети.

"Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година", подчерта Вълчев, цитиран от "Фокус". По думите му, децата, които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка, по-лесно се задържат в системата.

Вълчев обясни, че децата, които не са обхвани в детска градини и чийто майчин език не е български, най-често имат проблеми в училище и отпадат още в прогимназиалния етап.

"Преди да постъпят в училище, те вече имат натрупан такъв дефицит и преподавателите трудно ги "избутват" до 5-6 клас, след което отпадат", поясни той.

Министърът обясни, че кабинетът работи по отпадане на ограниченията на приема на студенти от Македония.

"Имаме политиката по отношение на привличането и обучението на студенти от Р Македония, която се провежда вече над 20 години. През последните две години разширяваме броя на местата във висшите училища за студенти от Македония, догодина също ще направим това и най-вероятно в един момент ще отпаднат и ограниченията. Приемът беше увеличен близо два и половина пъти. Това е заложено и в управленската програма на правителството - да отпаднат ограниченията на студенти от Р Македония“, обясни министърът.

Има предложение за промяна на размера на стипендиите за македонски студенти с нисък социален статус - от 150 на 200 лева месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз. Стани учител пък ще видиш колко е работния ден на учителя. За него дори няма събота и неделя. Винаги излиза нещо спешно, което трябва да се свърши през почивните дни, вечер дори и нощес.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ивановаИванова,Иванова,ми да закрием семейството тогава и да ви осиновим отрочетата.И откъде го измислихте това 60 работни дни отпуска.Имам 40 дни година отпуска,които не мога да взема,когато поискам както в другите сфери),а когато децата ви са във ваканция.Ела,иванова,работ на тоя шум (щото в завоите можеш да сложиш антифони,но в училище няма как),работи във враждебна среда,рабори без да имаш никакив права,а само задължения,давай справки,които ти искат днес за вчера,и тогава мрънкай.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само няколко европейски държави имат толкова дълга лятна ваканция. Родителите работят, и ваканциите са съобразени с това - често по седмица-две, лятна 6 седмици. Не се учи на смени, а децата са в училище през целия ден. И да, част от престоя им в училище е забавачка под учителски надзор, защото родителите трябва да работят и плащат данъци. Какво качество на образованието да имаме, като ежегодно се сменят програми и учебници? В Холандия децата ми учат и домакинско счетоводство!
18
11
 
2
 
! Отговори
иванова преди 6 години
ленче ленче, то детето не само трябва да се гледа, а и да се храни!много е практично това предложение на "аз"и ще има полза от вашите т н дежурства и ще сте ги заработили
17
3
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Типично по герберски! Пуска се един слух, да се провери общественото мнение, и ако се мълчи-действа се според слуха. Ако се надигне ощественото мнение, излиза я Баце, я някой друг, и казва:"Не сте ни разбрали, няма такова нещо, въобще не е в дневния ред на правителството!"А герберугите са взаимствали този метод от основния си електорат-българските шведи .Само че там е "Ако мине номера-мине, ако не-друг номер, докато мине!"
16
6
 
16
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До Аз:Ако смяташ,че учителят е гувернантка,се плаща,допълнително!Та ти родител ли си,кой трябва да ти гледа детето?Някой друг?
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно в МОН е пълно с Откачалници! Промени, промени и все по-лошо. Нарочно най-вероятно, за да затъпяване все повече. Вместо да се направи една програма, както беше преди 10.11.89 и която даваше на обществото сравнително грамотни хора, от тях само нови неща, които не подобриха образованието. Онази Кукувица Кунева, която беше министър преди това, направо унищожи всичко нормално. Няма ли кой да я осъди? Тя е национален предател!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На артистите на щат колко им е работният ден?
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министъра вместо да се занимава с преливане от пусто в празно, относно 15 септември. Реши всички проблеми в образованието и само 15 септември се опъна. Да се разходи в което и да е училище, дори и най-елитното в София. Няма нужда дори да влиза в сградата на училището, достатъчно е да обърне внимание на факта, че асфалта в двора му е положен преди най-малко 30 години. Над този проблем да се беше замислил, но сигурно толкова му е умствения капацитет.
12
26
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
МОН защо не вземе да намери работа на учителите по време на т.нар. им "дежурства", вместо само да пият кафета и да бистрят клюките? Например да приемат за занимания децата, за които няма кой да се грижи по време на ваканциите - а не родителите да се чудят как и кой да ги обгрижва. Струва ми се, че около 60 дни /работни/ отпуск им е предостатъчен. На практика учителите изпълняват предназначението си - да образоват децата - не повече от 9 месеца в годината, а работния им ден е не повече от 6 часа
11
2
 
8
 
! Отговори
111 преди 6 години
Окомерно управление,както и на цялята държава!
10
3
 
22
 
! Отговори
Що се не покриеш?! преди 6 години
МОН е най-добре нищо да не прави, защото когато и да се е намесило, все големи бели е направило. То е враг 1 на българското образование. Занимава се с глупости, докато съществените проблеми, свързани с учебните планове, учебниците, качеството на преподавателите и на преподаването, контролът върху учебния процес и усвоеното от учениците са толкова забатачени, че и Господ да слезе от небесата, няма да може да ги оправи.
9
17
 
5
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Голяма лятна ваканция е предпоставка за липса на мотивация сред учениците. Два месеца са предостатъчно.
8
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Демек говорят толкова време да се намират на работа и вятър да става. Типично по Български модел.
7
5
 
9
 
! Отговори
До До След дъжд качу преди 6 години
Проблема е че досега нищо свястно не предложили. Ваканциите са си супер така 3 1/2 за малките, 3 за средните и 2 1/2 месеца за големите деца. Какво има да го мислят?
6
6
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Детските градини да не би да са климатизирани като работят целогодишно?
5
4
 
21
 
! Отговори
химик преди 6 години
Експериментите продължават трети мандат "проба грешка"
4
13
 
2
 
! Отговори
До След дъжд качулка преди 6 години
Ами те очевидно са обмислили, решили са нещо и го публикуват за обществено обсъждане. Така се прави и това е смисълът на демокрацията. Това, че не мислят като теб не е проблем. Това, че се съобразяват с нови аргументи, също не е проблем, а напротив. Никой не може да помисли за абсолютно всичко.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До След дъжд качулка...Аман и от експерти...
2
4
 
26
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 6 години
Първо обмисляйте, а после публикувайте проектите. Аман от експерименти!