Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.

Ще се привличат учители в пенсионна възраст и хора с различно образование
30 авг 2017 16:15, Анисия Иванова
80
Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.
Снимка: МОН

В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование, каза пред журналисти в Арбанаси, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език. Според него този недостиг е различен за отделните региони.

Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата учебна година обявените места ще бъдат заети, прогнозира той.

Министерството на образованието и науката е подготвило стратегия за справяне с проблема, която ще бъде обсъдена на форум през септември. Според министър Вълчев единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование.

Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване.

Третата алтернатива е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес.

Министърът на образованието участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието.

На нея се обсъждат новите моменти през учебната година. Една от темите е работата на екипите, които трябва да връщат учениците в училищата. Министърът посочи, че екипите започват работа от 1 септември, а където е необходимо работата ще продължи и след 15 септември.

Над 11 100 експерти на институции ще връщат децата в клас, каза Вълчев. Една от мерките е да разшири размерът на помощите, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, при редовно посещение на учебните занятия.

С промени в правилника за прилагането на семейните помощи за деца учителят ще може да предлага помощите да се изплащат в натура, в зависимост от конкретните нужди на всяко дете.

Новият проект за приобщаващото образование, с който се облекчава административната тежест за училищните директори, създаването на основни училища до VII клас, както и разкриването на обединени училища просветният министър определи като новости за учебната 2017/18 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Кристина преди 6 години
Ще се праквалифицират други кадри? Та, защо? Не малко млади хора са завършили педагогическо образовение. Смятам, че има и доста, които биха желали да работят точно това, но да не забравяме, че за момента заплащането далеч не е атрактивно и тези хора са се насочили към други области. Защо не се работи върху това да бъдат привлечени към учителската професия вместо да преквалифицираме други хора завършили съвсем друго образование?
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо няма да са нужни учители след 10-15 години.
71
0
 
9
 
! Отговори
да си го кажем преди 6 години
Проект България се закрива, последният да затвори вратата!
70
0
 
4
 
! Отговори
Аз ве преди 6 години
А за лекари че няма никои не говори добре че се смаляваме по население че статистиката на парламента да излиза а реално никои не говори истината.
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази Дива обстановка, с тази мизерна заплата щом има такъв наплив ЗА УЧИТЕЛСТВАНЕ, това говори само едно-БЕЗРАБОТИЦАТА Е ОГРОМНА.
68
1
 
12
 
! Отговори
Ц преди 6 години
Хахаха.....недостиг на учители ????До 15 години няма да има кого да учат,вие бръщолевите за недостиг !!!
67
0
 
11
 
! Отговори
хм преди 6 години
"Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика,..........."Аз съм учител по математика и търся работа.КОЛКО ДИРЕКТОРИ ЩЕ МИ ПИШАТ???
66
0
 
15
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До ТедиТи не разбра ли, че няма полза да гледаш обявите в сайтовете на РУО? Зад всяка обява има определен човек. Учителят работи в даденото училище, лятото го пращат на борсата, есента обявяват мястото за свободно, ама вземат на работа пак същия учител. Колкото и безработни да кандидатстват за това място, няма да ги вземат на работа. Просто директорът е длъжен да обяви тази бройка за свободна, макар да има учител за това място. Така подвеждат хората, че се търсят 3000 учителя. Търсиш напразно.
65
1
 
9
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Докато чиновници ,родители и ученици са ДИКТАТОРИ над УЧИТЕЛИТЕ сме обречени !!! 8 год . бях учител в Техникум -до 1986г. Толкова бити .бити ученици не мислех ,че ще видя! Дойчинов ги биеше най-много и му казваха -ТАТО!!! Тези ученици станаха такива мъже и жени /никой не е докосвал момичетата/ ,че държавата още е на техните рамене !!!Толкова тежка е съдбата на учителите днес , че се съмнявам в отцеляването на България! "Вождовете " се подмазват ,натягат и гъзолижат!!! Колко много бой трябва!
64
1
 
10
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 6 години
И в София ли вече е с връзки???Последният бастион падна.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом един учител е бюджетен служител, то назначенията трябва да са централизирани, а не еднолични.Ако един директор сам плаща заплатата на учител, то едва ли ще слуша "горните".
62
0
 
7
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Такава битка за 600 лева , а за 1500 незнам сигурно ще набият ако кандидатствам някъде
61
1
 
6
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Цяло лято показваше само изтеклите обяви въобще дните които имаше достъп до него . В някой дни изобщо не можеше да се влезе. Как тогава директорите публикуват обяви ???? Ако е нарочно значи всичко се знае на високо равнище , за всяка позиция наши хора ... Като не можеш давидиш обявата по малко кандидати . Колко удобно !!!
60
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Мислите ли че сайта на Рио София умишлено беше забиван цяло лято и никой не можа да го оправи ???? Мислите че е нарочно това да нямаш достъп до актуалните обяви ???
59
1
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Ако се "отреже "главата на директорчето на Математическата гимназия- учениците по-малко ли ще учат математика??.../толкова едиственна и най-важна за държавата!!!/Директорчето може да уволнява / след манипулиран конкурс/ ,а министърчето не може /след "спечелени " избори/ !!! Айде бе!! ! Всеки Антоний е парвеню, егоцентрик и Нарцис ! Тези ,които издържат/на своето/ до втория шамар !!!
58
0
 
8
 
! Отговори
Апокалипсис преди 6 години
Писанките в тази статия са пълни глупости ! Училищата са окупирани от кадри на Герб и пиле не може да припари ! Съпругата ми направи магистрала до РИО и накрая я посъветваха, че трябва да си намери депутат от Герб за да започне работа ! Гербери долни, защо лъжете хората ????????????????????????????????????
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2018 учителските заплати ще се увеличат с 20%.
56
2
 
0
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименНедей така! Може да е психолог или педагогически съветник. :)Сега е много модерно да "влизат" психолози в училище. :)
55
3
 
4
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Боже , Боже , думи нямам на моменти от поведението на някой хора .... И той учител ще става . Пази Боже сляпо да прогледа
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Теди и свърши работният ден!

Спонсорирани публикации