БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно

Учените планират 2018-та да започне с протести
Обновена: 17 дек 2017 15:37 | 17 дек 2017 14:46, Александър Попов
288
БАН: Удариха ни шамар, убиват ни бавно
Снимка: Булфото, архив

Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г.

"Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях. Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Професор Малинов посочи, че с получаваната бюджетна субсидия БАН изпълнява оперативна дейност в полза на държавата - прогноза за времето, наблюдение на сеизмична дейност, мониторинг на Черно море, експертна дейност и редица други. Академията плаща и за членски внос в международни организации, в които България участва - международни метеорологични системи и представителство в представителство в международни научни организации за достъп до международни системи с научна информация.

Освен това голяма част от средствата се изразходват и за плащане на разходи за ток, вода и парно. Изплащат се и стипендии и издръжка на докторантите, като само в БАН научните ръководители на докторанти не получават хонорари за това.

Доцент Ива Угринова информира, че с финансирането по различни проекти не може да се увеличи работната заплата, защото в редица програми разходите за възнаграждения са недопустими.

Според проф. Славчева БАН в момента е в състояние на предизвикан саморазпад и този процес в най-близко време ще стане необратим. По думите й бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. убива академията бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
2
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До Анонимен 232Das ist wirklich !
228
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай! Кадърните ще си намерят приложение, а бездарните интриганти са на контейнерите пред блоковете. В бан атмосферата е от 1976г.
227
0
 
2
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До mp4...и аз те обичам...обичай се и ти ! :) ;)
226
0
 
2
 
! Отговори
mp4 преди 6 години
До Бай-КольоМного се радвам.
225
0
 
4
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До mp3Да пошол ти к чертовой матери с твоите дрехи и МП тройки,ясен си ми
224
0
 
4
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До До Jon...а браво...най-сетне си дойдохме на думата ! Това е верно.
223
2
 
1
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До До mp3 216Изкушавам се да отговоря сериозно, но май не си струва ... По дрехите посрещат ...
222
2
 
10
 
! Отговори
До Jon преди 6 години
Това беше една от първите инициативи след промените, като целта беше не да се унищожи науката, а да се прекъсне пъпната връв междупартийните гаулайтери-уж-учени и институциите, в които се осъществяваше кариерното развитие на хората, избрали да се занимават с наука.Само че феодалните старци не изпуснаха кокала и БАН остана последният социалистически мастодонт, в който развитието на отделния служител зависи от привилегиите на семейството му.Това, че някои в БАН са качествени, не е достатъчно.
221
0
 
3
 
! Отговори
попа преди 6 години
До mp3Не става само с ядене чадо,не става.
220
1
 
8
 
! Отговори
До mp3 216 преди 6 години
Вече ти отговорих.По-старото поколение от тезикоито ме възпитаха, са завършили университети в сърцето на Европа, още преди социализма.Баща ми пък спечелил конкурс за научна длъжност в БАН,но един академик, познат на дядо ми,провел с него разговор и го убедил да се откаже, защото мястото било обещано на друг още преди конкурса.Татко не искал да го гледат като нежелан натрапник и отишъл да преподава във ВУЗ.Така че, знам как изглеждат умните и учените. В БАН 9 г. гледахмного по-различни от тях
219
1
 
1
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До Бай-КольоПак ме бъркаш с някого.
218
1
 
2
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До попаИ сам воинът е воин.
217
1
 
3
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До JonАми те и сега работят в лаборатории и институти.
216
5
 
7
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Още през далечната 1989 година безполезната институция БАН трябваше да бъде закрита и българските учени да работят в лаборатории и институти където им е мястото.
215
0
 
2
 
! Отговори
попа преди 6 години
До mp3Беше едно време,ся сте през 100 км.
214
3
 
4
 
! Отговори
Х преди 6 години
В сегашната България няма нужда от Наука - по заповед на Америка! Борисов е послушко и цяла *** от тъпани е изтипосал около себе си- вижте му партията!
213
2
 
4
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
До mp3Епа... от кой искаш?! От бубайку ти ли /от баща ти ли/ ,от баща си и майка си мое да искаш,*** колко си искаш ! Първо дай,за да вземеш после ! А кажи ся кво си дал,барем поне една къщичка за врабчета поне направил ли си ...?!
212
3
 
1
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До Анонимен 212Виж коментара за огледалото.
211
1
 
1
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До попаДа, на всеки километър сме...
210
1
 
2
 
! Отговори
mp3 преди 6 години
До Бай-КольоА от къде накъде си решил, че искам нещо от държавата. А ти и да не си искал, си взел - и от държавата, и от науката. Може и да си дал, и да са ти взели, но това е друга история. Откъде такава ненавист към българската наука?